<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Szerinte ha Ukrajna elesik, akkor Európa egy legyőzött, megalázott és szánalmas kontinens lesz.        

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettessel, valamint Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel látogatott el tegnap az ukrán fővárosba, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és és Denisz Smihal miniszterelnökkel egyeztettek.

Mateusz Morawiecki és Volodimir Zelenszkij kézfogása Kijevben 2022. március 15-én.  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICEMateusz Morawiecki és Volodimir Zelenszkij kézfogása Kijevben 2022. március 15-én. EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Morawiecki tegnap éjjeli Twitter-üzenetében azt írta:

Európának meg kell értenie, hogy ha elveszíti Ukrajnát, soha nem lesz olyan, mint régen. Nem lesz többé Európa, hanem inkább egy legyőzött, megalázott és szánalmas változata lesz a korábbi énjének. Egy erős és eltökélt Európát akarok.

Néhány órával korábbi üzenetében pedig kijelentette, hogy a háború által megtépázott Kijevben történelmet írnak, a szabadság küzd a zsarnoksággal, és mindannyiunk jövője a tét.

Az EU támogatja Ukrajnát, amely számíthat barátai segítségére – ezt az üzenetet hoztuk ma Kijevbe

- fűzte hozzá.

Morawiecki az európai uniós tagjelölti státus megadását sürgette Ukrajna számára, Jaroslaw Kaczynski pedig gyakorlatilag a NATO-erők speciális bevetését kezdeményezte Ukrajnában:

nemzetközi békefenntartó misszió küldésére tett javaslatot, "akár a NATO részéről, akár szélesebb keretekben". Olyan erőről lehet szó, amely meg is tudja védeni magát a veszélyes területen, tette hozzá.

Eközben Smihal ukrán miniszterelnök méltatta Morawieckiék bátorságát, hogy háborús körülmények között is vállalták a kockázatos látogatást.

Lengyel közlések szerint a politikusok az Európai Tanács nevében mentek Kijevbe. A látogatás célja az volt, hogy megerősítsék az Európai Unió támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot.

Orbán Viktor miniszterelnök nem utazott Kijevbe. Az ennek okát firtató kérdésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek azt mondta: Magyarország békéjéhez és biztonságához az kell, hogy se katonát, se fegyvert ne küldjünk a háborúba és Magyarország területén keresztül ne engedjük a fegyverek szállítását Ukrajnába.

Tiszteletben tartjuk, ha más országok másképp döntenek, de nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartani

- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG