<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.

A nagymértékű létszámgyarapítással egyelőre még nem értek a csúcsra, hiszen a 2012-es évben összesen 175 ezren szerepeltek a Boeing fizetési listáig, míg ez a szám az idei gyarapodás előtt csak 156 ezer volt.

A felvételi boom oka kettős. Egyrészt a világ közlekedési szektora immár második éve erőteljesen bővül, a repülőgépek iránti kereslet fokozódik. Ezzel párhuzamosan érzékelhetően elöregedett a Boeing munkatársi gárdája. A Wall Street Journal összeállításából kiderül, hogy a polgári légiközlekedési ágazatban dolgozók 15 százaléka vonult nyugállományba. A munkásfelvétel középpontjában a mérnökök-tervezők és y fizikai munkások állnak, míg az irodai alkalmazottak számát némileg csökkenteni tervezik. A Boeing munkavállalóinak döntő többsége az Egyesült Államokban található csak 13 százalékuk dolgozik külföldön – főleg Indiában és Ausztráliában. Az oroszországi kirendeltséget már tavaly tavasszal bezárták.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Hasonló nagyságrendű fejlesztést tervez idénre az Airbus is. A páneurópai cég az elképzelések szerint 13 ezer új dolgozót vesz fel, ennyivel nő a cég 130 ezres munkatársi gárdája. Ebből - és jelenleg! - csak 9 ezred dolgoznak Európán kívül, főleg Kínában és az Egyesült Államokban

A tavalyi évben az európai gyártó 661 repülőt tudott leszállítani a tervezett 720 helyett, a Boeing viszont még ennél is kevesebb, 480 rendelést tudott kielégíteni, így immár negyedik éve kullog az Airbus mögött.

Az amerikai óriáscég legfőbb problémája a 737Max gyártásának leállításában keresendő. Az ezzel egy kategóriában versengő Airbus A320neo típus viszont szárnyal. Az elmúlt év végén havonta már 55 darab hagyta el a gyártósorokat, 2025-ig ezt havi 75-re szeretnék emelni.

Az Airbusnak a legfrissebb jelentések szerint 820 gépre van érvényes megrendelése, addig a Boeingnek csak 774-re.

Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG