TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az egyesülés kérdését időről időre felvetik a két Koreában, ahogy általában a kettéosztott nemzeteknél. Németországban is állandóan napirenden volt a kérdés, de reménytelennek tűnt, aztán meglepetésszerűen pillanatok alatt lezajlott. Korea helyzete bonyolultabb: nem tudja a gazdag rész integrálni a szegényt, sőt, pont utóbbi szeretné az egész országot uralni.

A héten csúcstalálkozó lesz a két Korea vezetői, Kim Dzsongun és Mun Dzsein között Phenjanban, előtte csúcsra járatják az északi propagandát, ezúttal a két ország egyesülésének kérdését vették elő. Ráadásul egy 16 éves fiút is bevetettek, aki a helyi munkás-paraszt vörös őrség (nevezhetjük Hitlerjugendnek is) tagjaként Phenjanban elmondta a Reuters munkatársának, üzenvén a déli ifjúságnak, hogy milyen jó Kim Dzsongun védőkarjai alatt élni. A fiú és társai a szeptember 9-i phenjani katonai parádén vettek részt, utána szabadnapot kaptak, ekkor készült az interjú.

Dél nem lelkes

Dél-Koreában közben sokkal kisebb a lelkesedés az egyesülés iránt. Egyrészt bármilyen jó is az ifjú munkásőr szerint Kim katonájának és alattvalójának lenni, ők köszönik, nem kérnek belőle, ahogy a nyugatnémetek se óhajtották volna Honecker kommunista rendszerét. Ugyanakkor, ha egyszerűen összedőlne az észak-koreai rezsim, ahogy ez az NDK-ban is történt, akkor is ijesztő lenne nekik az elképesztően szegény, viszont nagyszámú nemzettestet hirtelen a szárnyuk alá venni.

Jól hangzik

Persze Kim Dzsongun sem azért veszi ilyenkor elő a kérdést, mert annak realitása van, hanem mert jól hangzik a csúcstalálkozó előtt, demonstrálja vele, hogy neki milyen nemes, békés, sőt mi több, össznemzeti szándékai vannak. Kim a következőket mondta: bontsuk le köztünk lévő falat (Berlinben annak idején Reagan amerikai elnök címezte ugyanezeket a szavakat Gorbacsov szovjet vezetőhöz), hogy elérhessük a koreai emberek nagy álmát, az egyesüléshez vezető utat.

A németeknek könnyebb volt

Mindazonáltal az észak-koreaiak sokkal inkább szeretnék az egyesülést, de hát ezen miért is kéne csodálkoznunk? A szegény rokon nagyon akarja, a gazdag kevésbé. Az északiak közül persze csak azokat tudták megkérdezni, akik meglógtak az országból, de jobb híján ezt is mintának tekintették az északiak véleményét illetően. A megkérdezettek 95 százaléka szorgalmazná az egyesülést, míg a déliek körében ez az arany csak 53 százalék.

Az északi-koreai egy főre jutó GDP mindössze 4,4 százaléka a dél-koreainak, azaz a délieknek gyakorlatilag a nulláról kéne felhúzni gazdaságilag az északi országrészt. Ráadásul, míg a gazdag NSZK 64 millió lakosára az NDK mindössze 16 millió lakosa jutott, azaz csak negyedével nőtt a gazdag országrész népessége az egyesüléssel, Koreában az 50 millió délire 25 millió északi jut, így felével nőne a népesség.

Azok a fránya szankciók

Északi részről most van még egy oka az egyesülés emlegetésének: a szankciókat délnek is be kell tartania, ezt próbálja meg Észak-Korea a barátkozás és egyesülés szüntelen emlegetésével megnehezíteni, illetve nyomást gyakorolni, hogy kezeljék lazábban a kérdést, ha jobb viszonyt akarnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél