<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyesülés kérdését időről időre felvetik a két Koreában, ahogy általában a kettéosztott nemzeteknél. Németországban is állandóan napirenden volt a kérdés, de reménytelennek tűnt, aztán meglepetésszerűen pillanatok alatt lezajlott. Korea helyzete bonyolultabb: nem tudja a gazdag rész integrálni a szegényt, sőt, pont utóbbi szeretné az egész országot uralni.

A héten csúcstalálkozó lesz a két Korea vezetői, Kim Dzsongun és Mun Dzsein között Phenjanban, előtte csúcsra járatják az északi propagandát, ezúttal a két ország egyesülésének kérdését vették elő. Ráadásul egy 16 éves fiút is bevetettek, aki a helyi munkás-paraszt vörös őrség (nevezhetjük Hitlerjugendnek is) tagjaként Phenjanban elmondta a Reuters munkatársának, üzenvén a déli ifjúságnak, hogy milyen jó Kim Dzsongun védőkarjai alatt élni. A fiú és társai a szeptember 9-i phenjani katonai parádén vettek részt, utána szabadnapot kaptak, ekkor készült az interjú.

Dél nem lelkes

Dél-Koreában közben sokkal kisebb a lelkesedés az egyesülés iránt. Egyrészt bármilyen jó is az ifjú munkásőr szerint Kim katonájának és alattvalójának lenni, ők köszönik, nem kérnek belőle, ahogy a nyugatnémetek se óhajtották volna Honecker kommunista rendszerét. Ugyanakkor, ha egyszerűen összedőlne az észak-koreai rezsim, ahogy ez az NDK-ban is történt, akkor is ijesztő lenne nekik az elképesztően szegény, viszont nagyszámú nemzettestet hirtelen a szárnyuk alá venni.

Jól hangzik

Persze Kim Dzsongun sem azért veszi ilyenkor elő a kérdést, mert annak realitása van, hanem mert jól hangzik a csúcstalálkozó előtt, demonstrálja vele, hogy neki milyen nemes, békés, sőt mi több, össznemzeti szándékai vannak. Kim a következőket mondta: bontsuk le köztünk lévő falat (Berlinben annak idején Reagan amerikai elnök címezte ugyanezeket a szavakat Gorbacsov szovjet vezetőhöz), hogy elérhessük a koreai emberek nagy álmát, az egyesüléshez vezető utat.

A németeknek könnyebb volt

Mindazonáltal az észak-koreaiak sokkal inkább szeretnék az egyesülést, de hát ezen miért is kéne csodálkoznunk? A szegény rokon nagyon akarja, a gazdag kevésbé. Az északiak közül persze csak azokat tudták megkérdezni, akik meglógtak az országból, de jobb híján ezt is mintának tekintették az északiak véleményét illetően. A megkérdezettek 95 százaléka szorgalmazná az egyesülést, míg a déliek körében ez az arany csak 53 százalék.

Az északi-koreai egy főre jutó GDP mindössze 4,4 százaléka a dél-koreainak, azaz a délieknek gyakorlatilag a nulláról kéne felhúzni gazdaságilag az északi országrészt. Ráadásul, míg a gazdag NSZK 64 millió lakosára az NDK mindössze 16 millió lakosa jutott, azaz csak negyedével nőtt a gazdag országrész népessége az egyesüléssel, Koreában az 50 millió délire 25 millió északi jut, így felével nőne a népesség.

Azok a fránya szankciók

Északi részről most van még egy oka az egyesülés emlegetésének: a szankciókat délnek is be kell tartania, ezt próbálja meg Észak-Korea a barátkozás és egyesülés szüntelen emlegetésével megnehezíteni, illetve nyomást gyakorolni, hogy kezeljék lazábban a kérdést, ha jobb viszonyt akarnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-re? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos