TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ahogy folyamatosan emelkedik a geopolitikai hőmérséklet a világban, úgy tartanak az egekbe a globális fegyverkezésre fordított kiadások. Különösen a feltörekvő hatalmak szánnak egyre nagyobb összegeket a katonai potenciáljuk növelésére. Térségünk számos állama rohamtempóban növeli hadikiadásait.
24 méter hosszú, három méter átmérőjű SS-24-es típusú hatástalanított interkontinentális, ballisztikus rakéta. Hatótávolsága 12 ezer kilométer volt, s akár hat nukleáris robbanófejet is be tudott fogadni. 2005-ben állították ki Kecelen. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az Egyesült Államok továbbra is messze kiemelkedő összegeket költ ilyen célokra, többet, mint az őt követő kilenc állam együttesen. Míg 2000-ben még 300 milliárd dollár volt a Pentagon költségvetése, addig 2014-re ez 610 milliárd dollárra ugrott, ami egyben a globális katonai kiadások 35 százalékát jelentik. Eközben az amerikai cégek kontrollálják a globális fegyverkereskedelem 75 százalékát.

Tavaly már a globális termelés 2,5 százalékát emésztették fel a katonai kiadások és elértve az 1.8 ezermilliárd dollárt. Ezek a költések mára jelentősen meghaladták az 1980-as évek végi korábbi csúcsokat.

Brutális hadikiadások világszerte

Az Egyesült Államokon kívül még számos hatalom költ a világon elképesztő összegeket fegyverekre évente: Kína 130 milliárd dollárt, Oroszország 85 milliárdot, Szaúdi-Arábia 80 milliárdot, az Egyesült Királyság és Franciaország 60-60 milliárdot, Japán és India 50-50 milliárdot, Németország 45 milliárdot, Dél-Korea 35 milliárdot, Brazília, Olaszország és Izrael 30-30-30 milliárdot, Ausztrália, Törökország és az Egyesült Arab Emirátusok (Emirátusok) pedig egyenként 25 milliárdot.

Térségünk biztonságérzete is átalakult

A tavaly februári kijevi puccs óta megbolydult térségünk számos állama rohamtempóban növeli hadikiadásait. Ukrajna idén egyenesen megkétszerezte ez irányú kiadásait, miután tavaly már 20 százalékkal emelte azt. Litvánia 50 százalékkal növelte idén katonai költségvetését, Lengyelország 20 százalékkal, míg Lettország 15 százalékkal.

Magyarországon 2016-ban a honvédelem költségvetése 20 százalékkal fogja meghaladni az ideit.

Olajból fegyver a Közel-Keleten

A hagyományosan darázsfészeknek számító Közel-Keleten is drámai mozgásokat látunk. Szaúd-Arábia agresszívan növelte kiadásait, amely tavaly már elérte a 80 milliárd dollárt – ez 2010-ben még 45 milliárd volt! -, ami csak paraszthajszállal van lemaradva Moszkva katonai kiadásaitól.

Az Emirátusok 23 milliárd dollárt költött, ezzel egy évtized alatt megháromszorozta kiadásait. Állhatatos lobbizásának következményeként az első nem-NATO tag lehet, amely hamarosan Predator drónokat vásárolhat Washingtontól.

Szaúd-Arábia és az Emirátusok lettek mára az amerikai fegyverek második és negyedik legnagyobb kuncsaftjai a világon.

Katar 24 milliárdért vásárolt tavaly, beleértve egy 11 milliárdos tételt, amin Apache támadó helikoptereket és modern rakéta-rendszereket szerzett be. Megtérült tehát a Boeing és a Lockheed Martin befektetése, akik pár éve új lobbi-irodákat nyitottak Dohában.

Washington 2014-ben megháromszorozta iraki eladásait, 15 milliárd dollár értékben szállítva harci repülőket, támadó helikoptereket és lézer-irányítású bombákat.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél