4p
Brüsszel szerint Peking arra kötelezi a kínai technológiai cégeket, hogy működjenek együtt a hírszerző szolgáltatokkal. A varsói letartóztatás Budapestet is dilemma elé állítja, hiszen az Orbán-kormány az elmúlt években több politikai szívességet tett Pekingnek a nyugati fórumokon, holott Kína nincs még az első 10 külföldi befektető között sem hazánkban. Káncz Csaba jegyzete.

A lengyel belügyminiszter a hétvégén felszólította az EU-t és a NATO-t, hogy alakítson ki „közös álláspontot” a Huawei telekommunikációs óriással kapcsolatban, miután annak egy alkalmazottját a lengyel elhárítás őrizetbe vette. Joachim Brudziński szerint a két nyugati szövetségnek el kell döntenie, hogy kiszorítják-e a kínai céget a piacaikról. Varsó egyben – Norvégiához hasonlóan – megkezdte annak vizsgálatát, hogy a Huawei részt vehet-e az ország 5G-s infrstruktúrájának kiépítésében.

A lengyelek jófiúk akarnak lenni

Varsó jól időzített Peking-ellenes lépése természetesen egybeesik azzal, hogy az USA, az Egyesült Királyság, Japán, Ausztrália és Új-Zéland már kizárja a kínai telekommunikációs cégeket a közbeszerzésekből, megakadályozandó a technológiai zsákmányszerzést és a kínai kémkedést. Washington, Ottawa, London, Canberra és Wellington radikálisan új hozzáállása nem választható el attól a fejleménytől, hogy Kínai Kommunista Párt a közelmúltban a katonai- és polgári hírszerzés radikális megerősítése mellett döntött.

Az EU már a múlt hónapban a kínai technológiai cégek részletes, biztonsági kockázatokat felmérő vizsgálatát helyezte kilátásba, miután egyre nagyobb nemzetközi gyanakvást kelt a kiberlopások, kiberkémkedés és a pekingi titkosszolgálatok feltételezett szoros kapcsolata. Brüsszeli értesülések szerint Peking arra kötelezi az ország technológiai cégeit, hogy működjenek együtt a hírszerző szolgáltatokkal, illetve arra, hogy kapcsolják velük össze rendszereiket. Brüsszel az Európában felépített kínai elektronikai infrastruktúrát szeretné feltérképezni. Az 5G kínai cégeken keresztüli bevezetése azért keltett nyugati félelmet, mert a technológia olyan kulcsfontosságú területekbe épülne be, mint az út-, és vasúthálózati működtetés, vagy a különböző felszerelések szállítási útvonalának teljes átláthatósága.

Káncz Csaba

Orbán pávatánca újabb próba előtt

Nem véletlen, hogy a német kormány tervbe vette, miszerint nemzetbiztonsági vizsgálatot indít minden olyen esetben, amikor egy nem EU-s külföldi cég egy német vállalat 10 százalék feletti részesedését akarja megszerezni – eddig 25 százaléknál volt ez a határvonal. Franciaország és Norvégia is hasonló lépésen dolgozik. A francia Orange SA egyben bejelentette, hogy nem használ semmilyen Huawei eszközt az ötödik generációs hálózat kiépítésekor.

Az ügy Budapestet is dilemma elé állítja, hiszen az Orbán-kormány az elmúlt években nagy politikai szívességeket tett Pekingnek – és több más eurázsiai despota hatalomnak – a nyugati fórumokon, holott a kínaiak nincsenek még az első 10 külföldi befektető között sem Magyarországon.

Brüsszel kezdettől fogva azt gyanította, hogy Kína azért forszírozza a EU keleti tagállamaival a különbejáratú kapcsolatot, mert szeretné azokat leválasztani, hiszen akkor nem kell megállapodnia az EU-val. A Reuters értesülései szerint tavaly Budapesten lobbizott egy francia-német tárgyalódelegáció, hogy távolodjon a magyar kormány Kínától, de visszautasították őket. Természetesen az USA is figyeli a térségbeli mozgásokat: a Wall Street Journal tavaly novemberi cikkében elemzi Kína betörését Európába és Orbán Sanghajban tett látogatása kapcsán arra figyelmeztet, hogy bár hazánk perfiériára szorult az EU-ban, a kínai bankok felvásárolták az új keletű magyar, jüanban jegyzett kötvényeket.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG