<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felgyorsultak a tárgyalások Ciprus két különálló, rendezetlen státuszú részének egy szövetségi államban való egyesítéséről. A genfi tárgyalásokon váratlanul a török miniszterelnök is megjelent, így úgy tűnik, a török oldal szándékai komolyak. Kérdés, működhet-e két, korábban ellenséges nép között az együttélés?

A felbomlók

Az utóbbi évtizedekben több szövetségi állam is felbomlott, emellett sok helyen ország nélküli népek váltak ki egy-egy nagyobb országból és hoztak létre önálló államot. A legnagyobb változás, ami különösen Európát érintette, a kommunista rendszer bukásakor a Szovjetunió, Csehszlovákia és Jugoszlávia felbomlása volt. A 3 ország helyén ma 24 állam található, nem is beszélve egyes el nem ismert területekről, mint Abházia, Dél-Oszétia, a Dnyesztermenti Köztársaság vagy éppen a kelet-ukrajnai népköztársaságok.

A Szovjetunió felbomlása még tekinthető az utolsó gyarmatbirodalom megszűnésének, a többi viszont valamelyest önkéntes szövetség volt. A folyamat ráadásul nem ért még véget: állandó téma Katalónia és Skócia önállósulása, de a flamandok és vallonok is nehezen élnek együtt Belgiumban. Közben más kontinenseken is kiváltak új országok: Kelet-Timor Indonéziából, Eritrea Etiópiából, Dél-Szudán Szudánból.

Egy sziget, két nép

Mindeközben csak Németország és Jemen egyesült, de maradt egy sziget, ahol még nyitott volt a kérdés. Ráadásul egy országként fel is vették az EU-ba, miközben de facto két ország létezett benne, és ettől különösen érdekes lett a helyzet. Ciprusról van szó, melyen két nép, a görögök és a törökök laknak, és amióta határt húztak maguk között és erőszakos lakosságcserére került sor, azóta nincsenek vegyes lakosságú területek. Akár létre is jöhetne a két önálló, elismert állam, esetleg egyik vagy másik csoport anyaállamához csatlakozhatna.

A múltban ezek az elképzelések fel is vetődtek. Ciprus sokáig az Oszmán Birodalom része volt, majd jött a brit gyarmati uralom. 1960-ban jött létre a függetlenség, Nagy-Britannia, Görögország és Törökország garanciájával. Az elnök egy görög érsek, Makariosz lett, mellette török alelnöke volt az országnak. A feszültségek azonban állandósultak a két etnikum között, és pár év múlva létrehozták az őket elválasztó vonalat. 1974-ben aztán a görög katonai kormány puccsot szervezett Cipruson, hogy azt egyesítse Görögországgal, mire Törökország katonai erőt küldött a sziget északi részére, és ott egy államot hozott létre, melyet csak Törökország ismert el.

hirdetés

Kölcsönös szándék

A 2004-es EU belépéskor megkísérelték az ország egyesítését, de nem sikerült, ezért Ciprus úgy lépett be az unióba, hogy az északi rész tagságát felfüggesztették. Az azóta eltelt években viszont sokat enyhültek a feszültségek, az addig falszerű, zárt határt egyre több helyen megnyitották, a fővárosban a korábban lezárt főutca is immár átjárható. Az utóbbi években végül a teljes rendezést célzó tárgyalások is megkezdődtek, melynek során ismét egyesítenék az országot a két népcsoport érdekeinek sérelme nélkül.

Most Genfben folynak a tárgyalások, melyeken részt vesz a brit, a görög és a török külügyminiszter, és most váratlanul csatlakozik a török miniszterelnök is, ami arra utal, hogy Törökország most elkötelezett a rendezés iránt. Ankara az utóbbi időben próbálja megszüntetni a konfliktushelyzetek egy részét, melyben érintett: kibékült Oroszországgal és Izraellel, megállapodott az EU-val a menekültek visszatartásáról és most a ciprusi kérdést is rendezné.

A konkrét terv

A rendezés lényege az lenne, hogy államszövetséget hoznának létre, melyben a két tagállam közti terület határát próbálják az igények szerint kiigazítani, nyáron pedig mind a két népcsoport népszavazáson dönthetne arról, hogy elfogadják-e a rendezési tervet. Addig is marad még jó pár kérdés, amire megoldást kell találni. Többek között el kell dönteni, hogy a török területekről egykor elmenekült görögök visszakapják-e ingatlanjaikat vagy kárpótlásban részesüljenek, és ha igen, mekkorában. Az is kérdés, hogy a török katonai erők távozása után hogy garantálják a török népcsoport jogait, és általában ki garantálja a rendet a továbbiakban: az EU vagy a britek, akiknek két támaszpontjuk is van a szigeten?

Az elnökség kérdése sem lefutott még: vannak tervek, melyek szerint felváltva kellene görög és török szövetségi elnök, a görögök szerint pedig nekik kellene az elnököt adni, mivel ők a jóval nagyobb népcsoport (ezek a problémák Csehszlovákiában és Jugoszláviában is napirenden voltak, pedig ott a demokráciának nyoma sem volt). A görög és a török rész vezetője most mindenesetre intenzíven tárgyal egymással, és az érintett külső országok is a lehető legmagasabb szinten támogatják a folyamatot. Jean-Claud Juncker szerint ha most nem egyesítik a szigetet, akkor soha.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Klímaváltozás és nemzetbiztonság – Izrael és Jordánia gigantikus projektje
Káncz Csaba | 2021. december 2. 18:36
A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:06
Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a kilenc éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló