<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vallási szélsőségesek halálos áldozatot követelő demonstrációkat rendeztek, és győztek, a hadsereg nem engedelmeskedett a kormánynak, a vezető politikusok ellen korrupciós vizsgálatok folynak. Az ország devizatartalékai folyamatosan fogynak, az elnök azt bizonygatja, hogy nincs szükség mentőcsomagra. Mindezek mellett atomhatalom.
Fort Lahore, Pakisztán (Pixabay)

Pakisztán a héten a tervezettnél többet, 5,5 milliárd dollár tőkét szerzett kötvénykibocsátásból, amire azért volt szükség, mivel devizatartalékai az idén vészesen lesüllyedtek. Az elnök, Shahid Khaqan Abbasi a Bloombergnek azt mondta, a fizetési mérleg romlása csak átmeneti, bár elismerte, hogy a politikai felfordulás negatívan érinti az ország gazdaságát. Ennek ellenére valószínűsíti, hogy elérik majd az évi hat százalékos gazdasági növekedést.

Az atomfegyverrel rendelkező országban a vezető politikusok ellen folyó korrupciós ügyek és vallási szélsőségesek tiltakozásai gondoskodnak folyamatos feszültségekről. A kormány megbízatása június 4-én lejár, az országból idén a 2008-as válság óta nem látott nagyságú tőke áramlott ki. Az elmúlt években számos alkalommal kaptak pénzt a Nemzetközi Valutaalaptól. Ennek ellenére az elnök most azt hajtogatja, hogy nincs szükségük mentőcsomagra.

Nemrég rendőrautókat gyújtottak fel és rendőröket gyilkoltak a vallási szélsőségesek, a hadsereg először megtagadta a rendrakást. Ezek után mégis elkezdték felszámolni a fontos közlekedési vonalakat blokkoló erőszakos tüntetéseket, majd újra visszavonták őket.

Állandó a káosz

“Pakisztán, az időzített bomba – egy ország állandó káoszban” – hangzik a német Heise.de cikkének címe. A cikk szerint a demonstráció a szélsőségesek szabadon engedésével és az igazságügy-miniszter lemondásával végződött, követeléseiket is teljesítették, annak ellenére, hogy rendőröket gyilkoltak.

A szélsőségesek félelemben tartják a társadalmat, a politikusok pedig gyakran semmit sem tesznek, pedig egy évekkel ezelőtti, 140 halálos áldozatot kívánó iskolai támadásnál megígérték, hogy szigorúan fognak fellépni a szélsőségesek ellen. Ehelyett inkább felhasználják őket, hogy Indiában, Kasmírban vagy Afganisztánban beavatkozzanak.

hirdetés

Vallás vagy víz

A vallás sokak szerint azonban tulajdonképpen inkább csak ürügy, a valódi probléma, hogy az országban az erőforrások szűkösek, az emberek alig tudnak megélni. A vízhiány veszélyesebb, mint a Talibán (azaz a tálibok)? – veti fel egy másik német háttércikk. Az országnak tulajdonképpen rengeteg ivóvize van a gleccserekből, de annyira rossz az infrastruktúra, hogy ennek jó része elszivárog vagy nem jut el a rászorulókhoz.

Eközben a kínaiak a jelek szerint kilóra felvásárolják az országot: kikötőket, különleges gazdasági övezeteket hoznak létre, ahol saját szabályaik szerint gazdálkodhatnak, saját biztonsági rendszerrel védve magukat. Még a kínai jüan mint pénz bevezetését is követelték, eddig sikertelenül. Gwadar kikötőjéből állítólag csak a bevétel 9 százaléka illeti a pakisztániakat, 91 százalék a kínaiaké.

Amerika teret vesztett

Eddig a mindenkori amerikai elnökök rendszeresen pénzelték Pakisztánt, fegyvereket szállítottak, katonai segélyt nyújtottak, és az IMF-en (Nemzetközi Valutaalap) keresztül is juttattak neki pénzt. Most azonban, hogy Kína is betette a lábát, a pakisztáni katonai vezetők már sokkal kevésbé figyelnek az amerikaiakra – állítja a német lap. Az USA a napokban is szóváltásba keveredett Pakisztánnal, amely szerinte támogatja a terrorizmust a térségben. (Osama bin Ladent is az országban lőtték le, a tálibok is rendszeresen ott találnak menedéket – a szerk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Makro / Külgazdaság Utolsó kancellári videóüzenetében a vírus veszélyeire figyelmeztetett Merkel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:04
Minden németet arra kért, oltassa be magát.
Makro / Külgazdaság Macron szerint közös európai nagykövetség nyílhat Afganisztánban
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 09:56
A francia elnök azt mondta, több ország dolgozik ezen.
Makro / Külgazdaság Az USA hírszerzése már ismeri az orosz tervet Ukrajna lerohanására
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:52
A Washington Post írja ezt, forrásuk egy amerikai kormánytag.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló