<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Jól teljesített az euróövezet külkereskedelme. Februárban 10,4 milliárd euró többlettel zárt. Gazdasági szakemberek pedig már a fényt is látni vélik az alagút végén, de óva intenek az elbizakodottságtól.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

A januári deficit után - az előzetes adatok szerint - februárban az euróövezet 17 tagországának a világ többi országával folytatott kereskedelmében 10,4 milliárd euró többlet keletkezett, szemben a 2012 februári 1,3 milliárd euróval - közölte hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Idén januárban a felülvizsgált adatok szerint 4,7 milliárd euró volt az euróövezet külkereskedelmi deficitje, míg egy évvel korábban 9,2 milliárd euró volt a hiány, vagyis itt is javulást lehet tapasztalni.

Az idén februárban januárhoz képest szezonális kiigazítással az export 0,1 százalékkal emelkedett, az import 2,1 százalékkal csökkent az euróövezetben.

Az 27-ek is jól teljesítettek

Az EU 27 tagállamában az idén februárban az előzetes adatok szerint 1,8 milliárd euró többlet keletkezett a külkereskedelmi mérlegben, szemben a 2012 februári 13,1 milliárd euró deficittel.

Januárban a felülvizsgált adatok szerint 16,8 milliárd euró hiány keletkezett az EU külkereskedelmi mérlegében, míg 2012 januárjában 25,0 milliárd euró volt a deficit.

Az idén februárban januárhoz képest az EU-ban szezonális kiigazítással az export 0,1 százalékkal, az import pedig 2,3 százalékkal csökkent.

Túl a mélyponton?

A berlini DIW gazdaságkutató intézet szerint hamarosan fellendül az euróövezet gazdasága - írja a Süddeutsche Zeitung. Legfrissebb prognózisuk szerint idén már a krízisországok is túljutnak a mélyponton. Ezt követően pedig lassú javulás kezdődik - nyilatkozta Marcel Fratzscher, a Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) igazgatója a német lapnak.

A német gazdaság a többi országénál gyorsabb ütemben javul majd, a kutatóintézet vezetője azonban óva intett az elbizakodottságtól: "Az euforikus hangulat csak azért van, mert Európa többi országához hasonlítjuk magunkat". Szerinte Németországnak sokkal inkább a fejlődő országokat vagy az Egyesült Államokat kellene növekedési mércének tekintenie.

A DIW igazgatója a cikkben hangsúlyozta a beruházások fellendítésének szükségességét annak érdekében, hogy Németország teljes egészében ki tudja aknázni növekedési potenciálját. Úgy véli, ha már a pénz úgyis megvan hozzá, nagy összegeket kellene fektetni az oktatásba, az infrastruktúrába és az energiatermelésbe. "Németország túl sokat takarít meg és amit befektet, azt sem igazán jól teszi" - mondta. Ez egyaránt vonatkozik az állami és a privát befektetésekre - mutatott rá Marcel Fratzscher, a DIW igazgatója a német lapnak adott interjúban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
Makro / Külgazdaság Kijevbe utazott Novák Katalin, hogy találkozzon Zelenszkijjel
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:05
Az elmúlt órák fejleményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden a félautomata fegyverek árusításáról: beteg gondolat
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 08:42
Az amerikai elnök szerint sokkal szigorúbb fegyvertartási törvényekre lenne szükség az Egyesült Államokban, a félautomata fegyverek árusítása pedig "beteg gondolat".
Makro / Külgazdaság "Abszurd őrület": üzent az ukrán népnek Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 20:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Nem látni még az árrobbanás végét
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 17:23
Magyarországon a bérből élők jelentős hányada 200 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodik, miközben fizetésünk meghatározó részét a brutális megdráguló élelmiszerre és rezsire költik el. De mikor lélegezhetünk fel, látható-e, mikor tetőzik az infláció? És rákényszerül-e megszorításokra a kormány? Ezekről és üzemanyaghiányról, EU-s pénzekről is beszélgetett lapunk felelős szerkesztője, Székely Sarolta az ATV maiTÉMA című műsorában Csaba Lászlóval, a CEU közgazdász professzorával és Varju Lászlóval, a DK alelnökével, rezsiügyi árnyékminiszterrel.
Makro / Külgazdaság Havi 200 ezer fix munka nélkül: megszavazták az alapjövedelem bevezetését Németországban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 16:53
Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború csillagászati költségei
Káncz Csaba | 2022. november 25. 15:41
A költségek – mind anyagi, mind humán erőforrás értelemben – óriásiak Ukrajna számára. Oroszországot pedig középtávon roppantja meg a technológiai beáramlás elmaradása, valamint a cégek és szakemberek elmenekülése. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG