<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Súlyos hátrányba vannak a kisboltok versenyképességi szempontból, egyre többen húzzák el a rolót.

Európai viszonylatban lemaradásban vannak a magyar boltok a teljesítmény terén, itthon egy-egy üzlet között több mint kétszeres az egy főre jutó árbevétel különbsége – írja a Blokkk.hu. A magyar kormánynak fontos szempont, hogy a vállalkozások nagyobb hatékonysággal, többet tudjanak előállítani. A vállalkozói szektorban a számok és a mindennapi tapasztalatok alapján ugyanis jókora elmaradásban vannak a magyarok.

A magyar gazdaság fejlődését nagyban fűti a belső fogyasztás, a keresetek kétszámjegyű növekedése mellett érezhetően nagyobb a költekezés, amit a GDP mutatók is jeleznek. A kereskedőknek azonban jelentős ráfordításaik vannak az üzletmenet során: az árufeltöltés, a beszerzés jelentős költségekkel jár, nem beszélve a bérek kifizetéséről és a 27 százalékos áfáról. A boltban hagyott pénzeknek így végül mindössze negyede marad a kereskedőnél, a többi a beszállítóké és az államé. 2017-ben a 10.426 milliárd forintnyi kiskereskedelmi forgalomból 2.710 forintja maradt a boltosnak kifizetni a különféle költségeit, ráfordításait – írják.

A statisztikák alapján mintegy 132 ezer bolt üzemel Magyarországon, ebből 71 ezer egy boltból álló vállalkozásnak számít, a túlnyomó többség tehát kisvállalkozás. Mindössze 138 olyan nagyobb lánc vna, akik húsznál több boltot üzemeltetnek, összesen 11 ezer bolttal. Ebben a körben nem csak multi, hanem nagyobb hazai láncok is benne vannak. A külföldi tulajdonú boltok száma egyébként 10 ezer körül mozog, de köztük is vannak kisebbek.

Egyre nehezebben bírják a béreket

Versenyképességi szempontból nagy különbségek vannak a boltosok között, hiába általános tendencia, hogy a kisebb üzletek hátránnyal indulnak a piacon. Bár a kormány próbálja egyes adminisztratív korlátozásokkal fékezni a nagy láncok terjeszkedését, önmagában ez semmit sem segített javítani a kisboltok versenyképességét. Ehhez azonban figyelembe kel venni, hogy sokszor elavult készülékeiket milyen költségekkel tudják működtetni, vagy például van-e pénzük vonzóbbá tenni a kirakatot.

Zuhanórepülésben a kereskedelem - miért tűnt el ennyi üzlet?

A statisztikák szerint több száz boltot zártak be az év során a legnagyobb magyar bolthálózatok. Részletek >>>

Komoly gond továbbá, hogy a kisebbek egyre nehezebben bírják a bérköltségeket, sok helyen már csak egy eladó dolgozik. A boltmegszűnések száma pedig nem csak arra utal, hogy elaprózott a magyar bolthálózat, hanem arra is, hogy versenyképességben gyengék a kicsik, az elmúlt öt esztendőben 16 ezer bolt zárt be végleg.Ezen felül lényegi hiányosság a digitalizációs lemaradás, sok kisüzletnek ugyanis még weboldala sincs.

Technikai fejlesztéseken és adókedvezményeken keresztül lehetne javítani a versenyképességen: a kata, kiva nem kereskedelemre szabott, a már említett nagy beszerzési költségarány mellett, de egy kisboltos átalányadózás sokaknak segítség lenne, az eddiginél nagyobb járulékcsökkentésről, több kivételről nem is beszélve.

Elbukták a bérháborút a kisboltok - pontosan tudjuk, mennyivel többet fizetnek a nagyok

A statisztika névre pontosan mutatja a legnagyobb boltos láncok béradatait - és a nagy bérháború eredményeit is, a legkisebbekkel szemben. A kicsik és a nagyok közötti bérolló nyílt az elmúlt időszakban - További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló