<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A San Franciscó-i Fed elnöke, Mary Daly szerint korai lenne még győzelmet hirdetni a koronavírus felett.

"Úgy gondolom, a továbbiakban az egyik legnagyobb veszélyt az jelentheti a globális növekedésre, ha elhamarkodottan hirdetünk győzelmet a Covid felett. Még nem estünk túl a pandémián, még csak túlesőben vagyunk"

- nyilatkozta a Financial Timesnak Mary Daly, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Bank (Fed) San Franciscó-i egységének elnöke.

"Ha a globális gazdaság nem lesz képes magasabb átoltottsági szintekre, és nem tudjuk tényleg magunk mögött hagyni a Covidot, akkor szembeszélbe kerülhet az amerikai növekedés. A jó vakcinázottsági számok fantasztikusak, de nézzük meg, hány olyan terület van (a világon), ahol ezt még nem érték el!" 

Mary Daly maszkban. (Forrás: Twitter)Mary Daly maszkban. (Forrás: Twitter)

Az elnök a számos országra jellemző alacsony átoltottsági szint mellett a delta variáns rohamos terjedésére is rámutatott. És egyáltalán nem csak a szegényebb országokra lehet jellemző, hogy még küszködnek a koronavírussal: elég csak megnézni Japánt, ahol épp tegnap jelentették be, hogy a tokiói olimpiát rendkívüli állapot közepette, nézők nélkül rendezik meg.

Daly figyelmeztetése azután látott napvilágot, hogy a befektetők a héten tömegesen indultak meg a biztonságos befektetések felé, aminek következtében az amerikai államkötvények árfolyama jelentősen emelkedett. A kötvényhozamok ezzel párhuzamosan nagyot estek, az amerikai 10 éves hozam például február óta nem látott mélypontra került.

A piacon sokan technikai tényezők nyakába varrták a hirtelen zuhanást. De egyre többen fejezik ki aggodalmukat amiatt, hogy a gazdaság nem fogja tudni fenntartani a mostani növekedési ütemét. Az USA-ban többnyire tényleg pozitívak a hírek, de ez nem igaz a világ minden tájára, a piacok pedig mindig regálnak a bizonytalanságokra, így a kötvényhozamok is eshetnek, mert a kockázatokat beárazzák, magyarázta Daly.

Mostanában a bank több vezető munkatársa is arra célozgatott, hogy a korábban kialakított stratégiához képest agresszívabban és nagyobb mértékben fogják emelni az amerikai alapkamatot, de Daly most arról beszélt, hogy valójában továbbra is ragaszkodni fognak ahhoz az óvatosabb stratégiához, melyet még tavaly augusztusban határoztak meg. Továbbra is az a cél, hogy csökkentsék a munkanélküliséget, és átlagosan 2 százalékon tartsák az inflációt, mondta az elnök.

Daly mostani nyilatkozata azért fontos, mert a Fed épp válaszút előtt áll, a testület arról tárgyal, hogy megszüntetnének több nagy volumenű monetáris támogatást, melyet a gazdaságélénkítés érdekében vezettek be, még rögtön a pandémia kezdetekor.
 
(FT)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Alkotmányellenes volt a kijárási tilalom, visszafizetik az emiatt kiszabott bírságokat a spanyolok
MTI | 2021. október 23. 10:50
Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat.
Makro / Külgazdaság Békemenet, összellenzéki megemlékezés - ma robban be igazán a negyedik hullám?
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 10:12
Több tömegrendezvényt is tartanak ma a fővárosban az október 23-i ünnepen: lesz két Békemenet és egy összellenzéki tüntetés, Orbán Viktor is új helyszínen várja az ünneplő tömegeket. Egy rendelettel mára minden korlátozást feloldottak, így a védettséggel nem rendelkezők is szabadon vehetnek részt a rendezvényeken - miközben közel fél éve nem látott csúcson jár az új fertőzöttek csúcsa. Minden szervező arra kéri a résztvevőket: húzzanak maszkot.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új történelmi csúcson zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 22. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 133,04 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 55 254,39 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Csatát nyert a TASZ az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 17:24
Elbukott a kormány népszavazási kérdése a nemátalakító kezelésekről.
Makro / Külgazdaság „Utópikus fantáziák“ – megint tengelyt akasztott Orbán Viktor Brüsszelben
Wéber Balázs | 2021. október 22. 15:13
A brüsszeli EU-csúcson is működött a magyar-lengyel szövetség: Orbán Viktor kiállt a lengyelek mellett az uniós jog elsőbbségének kérdésében, és Varsóval közösen támadta az uniós klímacsomagot az elszálló energiaárak miatt. A magyar kormányfő szerint Brüsszel „utópikus fantáziákat" kerget, és megöli a középosztályt. A kedélyeket a kompromisszumok embere, Angela Merkel próbálta hűteni. A német kancellárnak azonban ez lehet az utolsó EU-csúcsa – a lapunk által megkérdezett szakértő szerint az új német kormány kritikusabb lesz majd a magyar kabinettel szemben.
Makro / Külgazdaság 2292 milliárdos hiánnyal zárt az államháztartás, de a bevételek is nőttek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 22. 12:04
Megerősítette korábban kiadott adatait a PM.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos