BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2018. augusztus 13. 12:51

Vasárnap is folytatódtak a kormányellenes tüntetések a román fővárosban. Bár a demonstráció most békés volt, a pénteki erőszak keltette hullámok továbbra sem csitulnak. Akkor csaknem ötszázan sérültek meg az összecsapásokban. Román sajtóhírek szerint a rendbontók között olyan futballhuligánok voltak, akiket korábban nem láttak tüntetéseken.

Román rohamrendőrök a bukaresti kormányellenes tüntetésen 2018. augusztus 10-én. EPA/Bogdan Cristel

Harmadik egymást követő napon is folytatódtak az ellenzéki tüntetések Bukarestben a kormánypalota előtti Victoria-téren. Vasárnap mintegy tízezren követelték Viorica Dancila szocialista, liberális kormányának lemondását. A Transindex szerint a tömeg nem sokkal éjfél előtt oszlott fel. Demonstrációk voltak más nagyvárosokban, például Kolozsváron, Brassóban és Iasiban is.

„Szégyelljétek magatokat!”

A tüntetők soraiban minden korosztály képviseltette magát. A tömeg kormány-ellenes jelszavakat skandált, majd a telefonok felgyújtott lámpája mellett elénekelte a román himnuszt – adta hírül a maszol.ro.  A demonstrálók transzparenseikre azt írták: „Szégyelld magad, Román Csendőrség!”, „A korrupció öl!”, „Erőszak nélkül!”, „Előre hozott választásokat!”.

A demonstráció ezúttal békés hangulatban zajlott, és már nem lehetett olyan erőszakos jeleneteket látni, mint pénteken. Akkor Bukarestben a csendőrség erőszakkal oszlatta fel a 60-80 ezresre becsült tömeget, miután állításuk szerint a tüntetők között elvegyült rendbontók megtámadták őket, és megpróbálták áttörni a kormányépületeket védő kordonokat.

Megjelentek a huligánok

Román sajtóhírek szerint a támadók olyan futballhuligánok voltak, akik a korábbi kormányellenes tüntetéseken nem voltak jelen – írta a német FAZ. Ludovic Orban, az ellenzéki jobbközép PNL elnöke egyenesen azzal vádolta meg a kormányzó szocdemeket, hogy ők bérelték fel a huligánokat a tüntetés lejáratása érdekében.           

Hivatalos adatok szerint 452-en sérültek meg pénteken, közöttük tizenegy csendőr. Vasárnap még heten voltak kórházban, közöttük három csendőr. Az ügyészek 19 személyt hallgattak ki, és két ember őrizetbe vételét rendelték el. Szerintük ők is tagjai voltak annak a csoportnak, amely brutálisan megvert egy csendőrnőt. A bíróság később elrendelte a két férfi előzetes letartóztatását.

Harmincan tettek panaszt

Hétfő délelőttig több mint harminc tüntető tett panaszt a román katonai ügyészségen arra hivatkozva, hogy a csendőrség indokolatlanul bántalmazta őket. Klaus Iohannis jobboldali államfő maga is elítélte, egyúttal brutálisnak és aránytalannak nevezte a rendfenntartó szerv fellépését.

Liviu Dragnea, a kormányzó szociáldemokraták elnöke ugyanakkor az államfőt tette felelőssé az erőszakért. A bal– és a jobboldal tehát ezúttal is igyekszik egymás nyakába varrni a felelősséget.          

Miért tüntetnek?

A békésnek indult pénteki tüntetést a külföldön élő románok szervezték a közösségi médiában, hogy így tiltakozzanak a korrupció és a szocialista, liberális kormány ellen. A megmozduláson a nyári szabadságukra hazatért vendégmunkások mellett a másfél éve kezdődött ellenzéki tüntetések hangadói is részt vettek.

A demonstrálók azt követelik, hogy távolítsák el a hatalomból a korrupt, büntetett előéletű politikusokat, elsősorban Liviu Dragneát, valamint őrizzék meg az igazságszolgáltatás függetlenségét, és növeljék a béreket.

A Szociáldemokrata Párt elnökét idén júniusban három év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság egy korrupciós ügyben. Hivatali visszaélésre való felbujtásban találták bűnösnek. Az ítélet nem jogerős.

A demonstrálók azt mondják, hogy addig fognak tüntetni, amíg el nem érik a Dancila-kormány lemondását. Az szerintük méltatlanná vált egy uniós ország vezetésére, mivel karhatalmi erőszakkal próbálta elhallgattatni bírálóit.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél