2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nőtt a G20-ak exportja és importja a tavalyi utolsó negyedévben, folytatva, bár kisebb ütemben, a harmadik negyedévi bővülést, miután az első fél évben jelentős visszaesést jegyeztek fel a koronavírus-járvány hatásaként.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD honlapjára felkerült adatok szerint a G20-ak kivitele a december végével záródott három hónapban 7,2 százalékkal, 3708 milliárd dollárra emelkedett, a behozatala pedig 6,8 százalékkal, 3660 milliárd dollárra nőtt a harmadik negyedévvel összevetve, amikor az export 20,6 százalékkal, az import pedig 16,8 százalékkal bővült.

Az OECD rámutatott arra, hogy a januárra vonatkozó előzetes számok az export és az import további bővülését jelzik.

A G20-ak exportja az első negyedévben 3,9 százalékkal, a második negyedévben pedig 16,8 százalékkal csökkent, az importja pedig az első negyedévben 3,7 százalékkal, a második negyedévben 15,2 százalékkal esett.

 A januárra vonatkozó előzetes számok az export és az import további bővülését jelzik. Fotó: depositphotos
A januárra vonatkozó előzetes számok az export és az import további bővülését jelzik. Fotó: depositphotos

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben a legjelentősebben Ausztrália kivitele és behozatala nőtt a tavalyi utolsó negyedévben, 11,6 százalékkal, illetve 7,9 százalékkal, valamint Japáné (+9,7 százalék, +6,5 százalék) és Kínáé (+6,1 százalék, +3,1 százalék).

Az Európai Unió kivitele 7,7 százalékkal, behozatala 6,4 százalékkal bővült a tavalyi harmadik negyedévvel összevetve. Egyebek között a francia export 9,4 százalékkal, az import 3,1 százalékkal, a német export 8 százalékkal, az import 7,3 százalékkal, az olasz export pedig 8,6 százalékkal, az import pedig 7,8 százalékkal nőtt. Nagy-Britannia kivitele 10 százalékkal, behozatala 16 százalékkal haladta meg a harmadik negyedévit.

Az amerikai kontinensen Brazília kivitele 2,8 százalékkal, behozatala 25,8 százalékkal nőtt (az import elsősorban nagyértékű olajipari berendezések vásárlása miatt ugrott meg ilyen látványosan). Kanada exportja 4,8 százalékkal, importja 4,7 százalékkal nőtt, az Egyesült Államok kivitele 8,6 százalékkal, behozatala 6,1 százalékkal haladta meg a harmadik negyedévit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG