2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A 2021-es rekord után tavaly lassult a globális vállalatfelvásárlási (M&A) piac: az év második felében az 1980 óta mért legnagyobb összértékű visszaesés következett be - elsősorban az 50 milliárd dollár feletti ügyleteknél -, és a magyarországi piac teljesítménye is hullámzott.

Posztl András, a DLA Piper Hungary irodavezető partnere a közleményben ismertette, a háttérben geopolitikai és makroökonómiai tényezők állnak. Az orosz-ukrán háború kitörése tavaly márciusban mintegy 150 milliárd dollár értékű ügyletet hiúsított meg. A megromlott kínai-nyugati viszony pedig jelentős visszaesést okozott Kína amerikai befektetéseiben. Míg 2016-ban 29 milliárd dollár befektetést eszközölt Kína az Egyesült Államokban, addig 2022-ben ez 1,6 milliárd dollárra esett vissza.

A megromlott kínai-nyugati viszony jelentős visszaesést okozott Kína amerikai befektetéseiben. Fotó: Depositphotos
A megromlott kínai-nyugati viszony jelentős visszaesést okozott Kína amerikai befektetéseiben. Fotó: Depositphotos

Amerika és Európa viszonylatában nőtt a befektetési hajlandóság, javult a tranzakciós aktivitás, aminek egyik fő oka a dollár árfolyamának erősödése volt. Posztl András kiemelte, hogy a második fél évben az amerikai kamatemelkedés finanszírozási korlátokat jelentett, így a tranzakciók száma visszaesett.

Európában még Amerikához képest is jelentős volt a tranzakciós aktivitás visszaesése - mondta, hozzátéve, hogy a kelet-közép-európai és délkelet-európai régió viszonylag egészséges szinten maradt. A csökkenést a nyugat-európai országok mérsékelt vállalatfelvásárlási aktivitása okozta. Ezt részben az euró, illetve a helyi devizák gyengülése okozta.

A szakértő emlékeztetett, leginkább a TMT - a technológia, média és telekommunikációs - és az energia szektorok uralták a globális M&A piacot. Jó példa erre Magyarország esetében a Vodafone felvásárlása- jelezte.

Kovaloczy Áron, a DLA Piper Business Advisory Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: Magyarországon a hullámzó vállalatfelvásárlási aktivitás ellenére 2022-ben néhány kifejezetten sikeres magántőke-befektetői exit is volt. Kiemelte: a tavalyi év korántsem csak a negatívumokról szólt. A magántőke-befektetők várhatón óvatosabbak lesznek 2023-ban is, elhúzódhatnak a döntéshozatali folyamatok. A magas kamatlábak nehezítik a felvásárlások finanszírozását nemcsak Magyarországon, hanem az egész kelet-közép-európai régióban is - közölte. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG