4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.

Természetesen a Nova Kahovka-i gát felrobbantása uralja a háborús híreket. Az ukrajnai Herszon régióban, a Dnyipro folyó mentén fekvő, jelenleg Oroszország birtokában lévő gát kedden leomlott, elöntve a háború frontvonalának egy részét. A témával lapunk is részletesen foglalkozott:

 • Volodimir Zelenszkij videóbeszédében azt mondta, hogy nem lehet megjósolni, hány ember fog meghalni az oroszok által megszállt területeken az árvíz miatt, és „világos és gyors reakciót” sürgetett a világ részéről az áldozatok támogatására. Az ukrán elnök szerint az emberek evakuálása és az ivóvíz sürgős biztosítása a legfontosabb prioritás.
 • A Világbank a károk és igények gyors felmérésével támogatja Ukrajnát – közölte szerdán a bank egyik vezető tisztviselője. Anna Bjerde, a Világbank műveletekért felelős ügyvezető igazgatója szerint a Novo Kahovka-i gát lerombolása „nagyon súlyos következményekkel járt az alapvető szolgáltatások nyújtására és a tágabb környezetre nézve”.
 • A drónfelvételek azt mutatják, hogy Herszonban az utakat és épületeket teljesen elmerítette az árvíz. 

Gátrobbantás okozta árvizet néz egy ukrán katona Herszonban 2023. június 6-án. Fotó: MTI/EPA/Ivan Antipenko
Gátrobbantás okozta árvizet néz egy ukrán katona Herszonban 2023. június 6-án. Fotó: MTI/EPA/Ivan Antipenko

 • Recep Tayyip Erdoğan török elnök egy szerdai telefonbeszélgetésben Putyinnal közölte, hogy átfogó vizsgálatra van szükség a gát lerombolása ügyében. Erdoğan szerint az ENSZ-t és Törökországot is magában foglaló nemzetközi bizottság alakulhat a kérdés megvizsgálására – áll a török elnöki hivatal közleményében.
 • Nagy-Britannia még nem mondhatja, hogy Oroszország felelős a Nova Kahovka-i gát lerombolásáért – mondta Risi Sunak szerdán az Egyesült Államokban tett látogatása során arra a kérdésre, hogy Oroszország felelős-e. Ugyanakkor a brit miniszterelnök kijelentette, „ha ez igaz, az új mélypontot jelent. Ez egy borzasztó barbár cselekedet Oroszország részéről.”
 • John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője is azt mondta, hogy az Egyesült Államok „nem tudja véglegesen megmondani”, hogy ki volt a felelős a gát lerombolásáért. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy értékeljük a történteket” – mondta újságíróknak a Fehér Házban, megjegyezve, hogy „a polgári infrastruktúra elpusztítását a háború törvényei nem engedik meg”.
 • Franciaország segélyt küld Ukrajnának az „azonnali szükségletek kielégítésére” – mondta Emmanuel Macron. A francia elnök szolidaritását fejezte ki Ukrajna népével az általa „lakosságokat veszélyeztető kegyetlen cselekedet” után.
 • Ukrajna Oroszország által ellenőrzött részén egy Moszkva által támogatott magas rangú tisztviselő azt mondta, hogy a gát leomlása taktikai előnyhöz juttatta az orosz hadsereget. Vlagyimir Saldo szerint Kijev okolható a katasztrófáért, de a gát megsemmisülése és az abból eredő árvíz megkönnyíti Oroszország védekezését az ukrán ellentámadásokkal szemben a térségben.
 • A folyó Ukrajna által ellenőrzött jobb partján dolgozó segélymunkások arról számoltak be, hogy tűz alatt kell dolgozniuk. Az ENSZ humanitárius segélyszervezete arra figyelmeztetett, hogy a katasztrófa „valószínűleg súlyosbodik az elkövetkező órákban”, és a legégetőbb aggályok közé tartozik az ivóvízhez való hozzáférés és a szennyezett vízzel kapcsolatos egészségügyi kockázatok.
 • Ukrajna még nem indította meg a tervezett ellentámadást az Oroszország által megszállt területek visszaszerzésére - közölte szerdán egy magas rangú ukrán biztonsági tisztviselő. Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára visszautasította az orosz tisztviselők nyilatkozatait, akik szerint az ellentámadás már megkezdődött, és hozzátette, hogy a kezdet mindenki számára nyilvánvaló lesz, amikor megtörténik.
 • A NATO-országok egy csoportja hajlandó lehet csapatokat telepíteni Ukrajnában, ha a tagállamok nem nyújtanak kézzelfogható biztonsági garanciákat Kijevnek a szövetségek vilniusi csúcstalálkozóján – mondta Anders Rasmussen volt NATO-főtitkár. Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főkapitány azt mondta, hogy a szövetségnek meg kell tárgyalnia azokat a lehetőségeket, amelyek Ukrajnának biztonsági garanciákat adnak az Oroszországgal folytatott háború utáni időszakra.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG