4p

Olaf Scholz német kancellár az orosz veszteségekről beszélt. Egy szakértő szerint Putyinnak nem kell tartania tömeges tiltakozásoktól. 

  • Az orosz veszteség elesettekben és súlyos sérültekben havonta 24 ezer ember – idézte a Kyiv Independent Olaf Scholz német kancellárt. Más nyugati országok becslései is hasonlóak. Leo Docherty, a brit hadügyminisztérium államtitkára áprilisban arról beszélt, hogy az orosz hadsereg a háború addig eltelt 26 hónapja alatt 450 ezer embert vesztett súlyos sérültekben és halottakban. Scholz Vlagyimir Putyin megalomániáját okolja az óriási emberáldozatért. Az oroszok magas zsold ígéretével képesek elég önkéntest toborozni az elesettek és a súlyosan sérültek pótlására.

Olaf Scholz német kancellár értékelte a háborút
Olaf Scholz német kancellár értékelte a háborút
Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

  • Az ukrán hadseregnek arra kellene felhasználnia az oroszok harkivi támadását, hogy felőrölje az erejüket, mivel az orosz hadiipar a régi, sokszor múzeumi eszközöket újítja fel és a szovjet tartalékokat használja új fegyverek előállítása helyett – mondta Metthew Savill professzor, a brit RUSI katonai kutatóintézet szakértője. Ezért 2025-ben újra kell szervezniük az eszközök gyártását, hogy újakat is képesek legyenek produkálni. Ez az átmenet adhat egy esélyt az ukrán félnek, hogy tanulva 2023-as ellentámadása hibáiból átvegye a kezdeményezést a háborúban.

  • Nem enyhítette Ivan Popov dandártábornok előzetes letartóztatását házi őrizetre a katonai bíróság – jelentette a Mediazona független hírportál. Popov a déli front egyik parancsnokaként 2023-ban bírálta az orosz hadsereg vezetését, mert nem biztosítja a csapatok harcához szükséges eszközöket. Ezután fél évre külföldi szolgálatra vezényelték, majd miután ez véget ért korrupcióval vádolva letartóztatták.

Vlagyimir Putyin arra játszhat, hogy az orosz gazdaság és társadalom stagnálása, ami a hadigazdaság túlsúlya nyomán az 1970-es években tapasztalt folyamatot ismétli meg, nem vezet népi ellenállásához – mondta Mark Galeotti brit történész, Oroszország-szakértő. Legalábbis nem kell tartani tömeges demonstrációktól, mert az emberek tudják, hogy az ilyen megmozdulásokat a rezsim rendőrségi problémaként kezeli. Jevgenyij Prigozsin, aki a maga módján 2023 júniusában lázadást szervezett az orosz hadsereg vezetése ellen, gonosztevő volt, ám még ő is felismerte, hogy a putyini rezsim felélte a tartalékait – mondta a szakértő. Az orosz elnök ugyan elfojt minden hangot, ami nem a regnáló hatalom propagandáját szajkózza, de a felszín alatt vannak, akik szintén úgy látják, hogy véget kell vetni Vlagyimir Putyin regnálásának. Ezek a liberális irányzatoktól és ultranacionalistákig terjednek. Utóbbiaknak az a bajuk a regnáló elittel, hogy korrupt, ellopja a nemzeti vagyont.

  • Egy volt német katonatisztet három és fél év börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert Oroszországnak kémkedett. A százados Koblenzben teljesített szolgálatot hadtáptisztként. A vád szerint titkos dokumentumokat adott át Németországban dolgozó orosz diplomatáknak.
  • Az oroszországi Szaratovi régió bírósága szintén három és fél év börtönbüntetésre ítélte a 31 éves Ilja Uszojant azzal a váddal, hogy meg akarta győzni az egyik barátját, hogy adja meg magát az ukrán hadseregnek – derült ki a FreeNews-Volga hírportál jelentéséből. A Mediazona független sajtóorgánum Uszojan ügyvédjétől úgy tudja, hogy egy ukrán weboldalon folyt kettejük társalgása, amit felfedezett az FSZB, az orosz belbiztonsági szolgálat.
  • Az Ukrajnában dúló háború megzavarta azoknak a sasoknak a vándorlását, akiknek Északkelet- Európában van a költőhelye – derült ki a Current Biology hírportálon megjelent tanulmányból. Átlagosan 85 kilométerrel repülnek többet, hogy elkerüljék a veszélyessé vált ukrajnai területeket. A hímeknek 56, a nőstények 53 órával tart tovább az útjuk. A háború előtt sok madár megpihent Ukrajnában, amit azóta kihagynak. Így nagyon kimerülhetnek vándorlásuk során.

Források: Guardian, Moscow Times, Times Radio, BBC

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG