Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A demokraták új csillaga radikális szocialistának számít és számos olyan álláspontot képvisel, ami a jelenlegi pártvezetés szerint nem fogja segíteni a pártot a fehér munkásosztály és a középosztály egy részének visszacsábításában. A demokrata szavazóbázis azonban ezt egyre inkább másképp látja. Igaza van-e Trumpnak, hogy már dörzsöli a tenyerét a novemberi választással kapcsolatban?
Alexandria Ocasio-Cortez (Fotó: EPA/EUGENE GARCIA)

Egy tavaszi prágai interjújában Steve Bannon kijelentette: ha a demokraták nyerik az idei kongresszusi választást november 6-án, akkor még aznap elindítják az alkotmányos leváltási (impeachment) eljárást, mivel más nincs Trump ellen a kezükben. A tanácsadó az őszi választásokat ezért egy népszavazásnak tartja Trump visszahívásáról, hiába fognak a választási listákon más egyéni jelöltek nevei szerepelni. A három hónap múlva esedékes sorsdöntő választás miatt ezért is érdemes egy pillantást vetnünk a demokratákra, különösen, mivel a párt új ikonja miatt ott egyébként is forradalmi változások zajlanak.

A radikális szoci csillag

A 28 éves Alexandria Ocasio-Cortez idén februárig még felszolgáló volt egy manhattani étteremben, de mára a demokraták új csillaga lett. Az a New York-i választókörzet, ahol elindul a republikánus versenytársa ellen novemberben, olyannyira baloldali beállítottságú, hogy a demokraták akár egy tacskót is elindíthatnának, még az is megnyerné a választást. Így szinte bizonyosra vehető, hogy 28 évesként az amerikai történelem legfiatalabb hölgyeként válasszák meg kongresszusi képviselőnek és komoly szerepet játszhat pártja jövőjének alakításában.

De itt mindjárt meg is jelenik a zavar az Erőben. Ocasio-Cortez ugyanis radikális szocialistának számít és számos olyan álláspontot képvisel, ami a jelenlegi pártvezetés szerint nem fogja segíteni a pártot a fehér munkásosztály és a középosztály egy részének visszacsábításában. Programja valójában Bernie Sanders elnökjelölt 2016-os manifesztójának felvizezett változata. Így például követeli az amerikai bevándorlási hivatal (ICE) bezárását, 15 dolláros minimálórabért, egészségügyi ellátást alanyi jogon, 2035-ig 100 százalékban megújuló energia-termelést és támogatja az államilag támogatott munkahely-garanciát. A pártvezetés szerint ezek túl radikális álláspontok és a republikánus körzeteket a politikai középről kell megnyerni.

A radikális balosok harca

A demokrata szavazóbázis azonban ezt egyre inkább másképp látja. Ők egy olyan tartalmi üzenet kialakítását követelik, amely a jövőbe mutat. Ennek két fontos oszlopa lehetne a multikulturális sokszínűség és a gazdasági populizmus. Olyan üzenetek, amelyet Ocasio-Cortez a puerto-ricoi származásánál fogva hitelesebben tud képviselni, mint például Bernie Sanders.

Az új üzenetek kedvező visszhangra találhatnának a tinédzsereknél is, akik többsége egy 2016-os Harvard-tanulmány szerint többségünkben antikapitalista nézeteket vallanak. A radikális baloldaliak harca a nagy pénzek politikát befolyásoló és torzító hatása ellen a polgárok egy nem elhanyagolható részénél támogatást talál. Összességében azonban az állam szerepének túlhangsúlyozását a választók többsége elutasítja.

Falnak megy a párt?

Káncz Csaba

Minél több interjút ad a demokraták új csillaga, annál világosabbá válik, hogy az új szocializmus képe meglehetősen hasonlít a régi sémákhoz: több szabályozás, több állami beavatkozás és több adó. Azt, hogy miből finanszíroznák a szélesebb szociális juttatásokat, arra éppen olyan ködös válaszokat ad, mint Trump, aki szerint az adócsökkentések végül is önmagukat fogják finanszírozni. Ocasio-Cortez radikálisan liberális bevándorlási politikája is elutasításra talál a többségnél. A Fehér Ház azonnal lecsapta a magas labdát és a demokratákat azzal vádolja, hogy mindenfajta határvédelmet le akarnak építeni és a nyitott határokat támogatják.

Ocasio-Cortez a demokraták radikális baloldali szárnyához hasonlóan mintha jobban figyelne a fejlődő világra, mint a Nyugatra és egyre erőteljesebb Izrael-ellenes álláspontot vesz föl. S noha a zsidó szavazatok számarányukat tekintve nem jelentősek, a a demokrata párt mögötti zsidó donorok nagyon komoly súlyt képviselnek.

Összességében tehát a párt radikális balra tolódása jó hírnek számít Trump számára. Komoly a veszélye ugyanis annak, hogy – az amúgy is jobbra tolódó világban - a novemberi demokrata jelöltek világképe az átlagszavazótól túlságosan távol kerül és ez végül falnak vezetheti a pártot.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.