4p
Boris Johnson ma hivatalosan is átveszi az Egyesült Királyság kormányrúdját Theresa Maytől. A kiszivárgott hírek szerint a konzervatív politikus kabinetjében számos női és/vagy kisebbséghez tartozó miniszter kap majd helyet. Johnsonnak azonban így is gordiuszi csomót kellene átvágnia: az újratárgyalásra nem hajlandó EU-val kellene újratárgyalni a kilépési egyezményt, vagy a no deal ellenes brit parlamenttel kellene elfogadtatni a no dealt.
Boris Johnson tegnapi győzelmi beszéde közben. EPA/NEIL HALL

Theresa May ma hivatalosan is átadja a stafétabotot egykori külügyminiszterének, Boris Johnsonnak. A búcsúzó kormányfő délben utoljára válaszol a képviselők kérdéseire a brit parlamentben, ebéd után pedig rövid búcsúbeszédet mond a kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt.

Szomorú búcsú

Május végén Theresa May itt jelentette be, hogy idő előtt távozik posztjáról, mivel többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elfogadtatni a brit parlamenttel a kormánya és Brüsszel között létrejött, az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatait rögzítő kilépési egyezményt.

Az utolsó mondatai közben eltörött a mécses:

Theresa May három év után távozik posztjáról, amely a jelek szerint igencsak megviselte.

Szembetűnő a különbség, ha a fenti beszédet a három évvel ezelőtti kormányfői szűzbeszédéhez hasonlítjuk. May akkor még kifejezetten frissnek és üdének tűnt:

Utódja, a miniszterelnöki posztért folyó versenyfutást nagy fölénnyel nyerő Boris Johnson délután érkezik a Buckingham-palotába, ahol II. Erzsébet királynő kinevezi őt kormányfővé, és megbízza a kormányalakítással.

Színes kormány alakulhat

Ezt követően, magyar idő szerint öt órakor megtartja első miniszterelnöki beszédét a Downing Streeten, majd elkezdi bejelenteni kormányának legfontosabb tagjait.

Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint a kabinet "a modern Nagy-Britanniát" fogja visszatükrözni, tehát az eddiginél is nagyobb számban kapnak majd pozíciókat kisebbségekhez tartozó politikusok és/vagy nők.

Johnson a brit parlamentben csütörtökön mutatkozik be kormányfőként, ismerteti Brexit-stratégiáját, és válaszol a képviselők kérdéseire.

Borotvaélen táncol

Az új miniszterelnök tegnapi, győzelme bejelentése után tartott beszédében ugyanolyan frissnek és energikusnak tűnt, mint anno Theresa May:

Hamarosan azonban rá is hatalmas nyomás nehezedik majd, és neki is legalább akkora problémákkal kell szembenéznie, mint elődjének.

Az egyik legnagyobb kihívás, hogy pártjának csak az északír unionistákkal együtt van (minimális) többsége a brit alsóházban. Ráadásul a konzervatív párton belül is legalább 30 olyan képviselő található, akik ellenzik a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból. Támogatásukkal a parlament tavasszal el is fogadott egy – nem kötelező érvényű – határozatot, miszerint azt mindenképp el kell kerülni.

Johnson viszont nem fogadja el a kilépési megállapodást, és már többször világossá tette, hogy október 31-én mindenképp kivezeti országát az EU-ból – tehát akár egyezmény nélkül is. Ezzel az állásponttal ugyanakkor parlamenti többségét és végső soron hatalmát kockáztathatja.

Az EU nem enged

Brüsszeltől mindenesetre aligha számíthat segítségre. Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója tegnap azt közölte, hogy az egyezmény parlamenti ratifikálásában próbál majd segíteni az új kormányfőnek – azaz szó sincs újratárgyalásról.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen programjában pedig azt írta: ez a megállapodás az egyetlen lehetséges egyezmény a rendezett kilépésre.

Új választások?

Nem csoda, hogy a Johnsonhoz közel álló Daily Telegraph is azt írja: új választásokat kellene kezdeményeznie szeptemberre, mert "csak így járhat túl ellenségei eszén".

Persze lehet, hogy mégis van más lehetőség a patthelyzet feloldására, amibe Theresa May már belebukott. Johnson bízhat saját politikai kvalitásaiban és meggyőző képességében – azt már korábban bizonyította, hogy karizmában és kreativitásban nem szenved hiányt:


Portrénk: De ki az a Boris Johnson? Bemutatjuk a britek új vezérét
.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG