<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Összefogott több bérlő a főbb budapesti bevásárlóutcákban.

Az egymással összefogó budapesti üzletek könnyebben vészelték át a járványidőszakot és a harmadik hullámot követő hónapokat – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által létrehozott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) 11 fővárosi bevásárlóutcáját vizsgáló szeptemberi kutatásból - közölte lapunkkal a BUM.

Szépségápolási üzlet bejárata a Váci utcában - még áprilisban (fotó: MTI)Szépségápolási üzlet bejárata a Váci utcában - még áprilisban (fotó: MTI)

A szervezet célja, hogy a főváros tematikus utcáiban lévő vállalkozásokat összefogja, segítse, népszerűsítse szolgáltatásaikat, valamint támogassa az ott szerveződő kulturális és egyéb programokat. A BUM szeptemberi felmérése szerint ez is szerepet játszhatott abban, hogy a budapesti bevásárlóutcák programjában részt vevő  összesen 195 üzlet közül már csak 16 tart zárva, ami a szervezethez nem csatlakozó, közel 700 üzlet esetében jóval nagyobb arányban van így: ezen a kiszolgáló egységek mintegy ötöde nem működik.

A válaszokból az is látható, hogy a BKIK által is szorgalmazott, a válsághelyzetet enyhíteni hivatott bérletidíj engedmények fontos segítséget nyújtottak számos vállalkozás életben maradásához. Emellett habár a felmérésben résztvevők csaknem 80 százaléka tart a negyedik hullámtól, a megkérdezett üzletek felkészültek az esetleges szigorításokra.

„Érdekesség, hogy leginkább ott nyíltak új üzletek az elmúlt másfél évben, ahol nem a turistákra építenek, de természetesen akadnak olyanok is, akik most még felújítanak, a nyitást pedig az őszre tervezik. Ezeket ugyan most még a bezárt üzletek közé sorolták, de az adventi időszakra – ha nem lesz újabb bezárás – biztosan ismét megnyitják kapuikat. A főleg turistákra fókuszáló területek, így az V. kerület nagy része, a volt bulinegyed vagy a Nagykörút üzleteinek 30-40 százaléka tart zárva, kiváló ellenpélda viszont a Fashion Street, ahol a jó menedzsmenttel negyven üzletből csak kettő zárt be, ellentétben a szomszédos utcákkal” – mondta el Király Gabriella, a BUM bevásárlóutca menedzsere.

A Falk Miksa utcában nem sokkal maradt el a nyári forgalom a 2019-es évihez képest, a galériák jó része ugyanis ebben az évszakban a járvány előtt is hosszabb szünetet tartott. A munkaerőhiány nem érintette őket, de tartanak a negyedik hullámtól, amely ellenére is készülnek kiállításokkal, aukciókkal és közös tárlatvezetésekkel.

A Ráday utcában elmaradt a nyári forgalom a két évvel ezelőttihez képest, de nem panaszkodnak a helyi vállalkozók, mint elmondták, a tanév lezárását követően a Forma1 és az Eucharisztikus kongresszus hozott meglepően sok vendéget. Nagy problémát jelent viszont itt a munkaerőhiány, mert a képzett munkaerő vagy más területen helyezkedett el, vagy magasabb bérekért nagyobb, illetve vidéki (főleg balatoni) éttermek csábították el őket. A bérleti díjak esetében jól működtek ugyan eddig az egyéni megállapodások, de egy újabb bezárás komoly gondot jelentene. A turisták nagyobb számával itt már csak 2022 nyarától számolnak, illetve a helyi vállalkozások a bizonytalan helyzet miatt nem terveznek előre, de az utca közös megmozdulásaihoz szívesen csatlakoznának.

Mivel a magyar vendégekre építettek eddig is, egészen jó nyarat zártak az üzletek és a vendéglátóhelyek a Bartók Béla Boulevard-on. A bérleti díj körüli bizonytalanság viszont, mivel nem volt világos, hogy meddig is tart a moratórium, okoz a tervezésben nehézséget, illetve a munkaerő hiánya és a nem megfelelő minősége bosszúságot. A vendégek viszont szeretik az utcát, így türelmesek, melynek eredményeként a hosszú távú megoldások kikísérletezésén munkálkodhatnak a helyek. Ők már most gondolkodnak az újabb bezárások okozta probléma megoldásán, azt viszont leszögezték, hogy nem fognak ismét átállni a házhozszállításra azok, akik eredetileg nem erre rendezkedtek be, mert nem éri meg.

Folyamatosan az újabb és újabb közös programokat készítik elő, és mi lehetne jobb példa erre, mint hogy a vírushelyzet ellenére is megrendezték az utca évente kétszer megtartott fesztiválját, az Eleven Ősz és az Eleven Tavasz rendezvényeket, még ha kicsit néha újragondolva is.

A Liszt Ferenc téren főként a Zeneakadémia zárva tartása miatt maradt el a forgalom a 2019-es évihez képest. Problémát okoz még itt a munkaerőhiány, bár ezzel a pandémia előtt is küzdöttek, csak nem ekkora mértékben. Sajnos az üzletek mintegy 40 százaléka tart zárva, több jelenleg is eladó, a helyzeten pedig nem segít a negyedik hullám miatti aggodalom. Mindez rányomja a bélyegét a jövővel kapcsolatos tervezésre is, de azért remélik, hogy az ősz legalább a magyar vendégek tekintetében kedvezőbb időszakot eredményez.

Az üzletekhez eljuttatott kérdőív kitért a nyári forgalomra, a munkaerőhiányra, a bérletidíjak változására, a negyedik hullámra vonatkozó tervekre, és az őszi-téli időszakra. A válaszadók több mint öthatoda mikrovállalkozás volt, akik tíz főnél is kevesebb alkalmazottal működnek, csaknem kétharmaduk pedig valamiféle vendéglátóhelyként (étterem, kávézó, cukrászda, bár, kocsma, szórakozóhely) vagy galériaként működik.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos