BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 10. 14:25

A miniszterelnök szerint a mostani kormány és programja, vagy a parlamenti többség bármi áron való biztosítása között kell az MSZP kongresszusának dönteni

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP rendkívüli kongresszusának azt kell mérlegelnie, hogy kiáll a "Megegyezés" programja és a mostani kormány mellett, vagy elfogadja az SZDSZ által igényelt - bár részletesen még nem ismert - változásokat a kormányban, illetve programjában, annak érdekében, hogy a parlamenti többség mindenképpen biztosítható legyen. A miniszterelnök-pártelnök az MTI-nek adott interjújában leszögezte: ez elől a kérdés elől nem szabad elbújni.

A kormányfő véleménye szerint az MSZP kedd esti, ötórás elnökségi ülésen nem vita, hanem elemzés volt. Az elemzés abból indult ki, hogy Magyarországon kidolgozott, részletes programja egy pártnak van, amelynek viszont nincs biztos többsége a parlamentben. Akiknek ezen kívül többsége van, azoknak nem feltétlenül ismert a programjuk, és nem ugyanazt akarják - idézte fel a miniszterelnök.
   
Gondos elemzést és mérlegelést igényel, hogy a kialakult helyzetben mi a legjobb Magyarországnak, ennek érdekében mit csináljon az MSZP, hogyan szerezzen többséget a programjának az országban és a parlamentben. Erről öt órát nyugodtan beszélgetni, ami nemcsak, hogy nem sok, de nem is elég - hangoztatta a miniszterelnök.
   
"Az MSZP elnöksége nagyon részletekbe menően megvitatta a helyzetet és okosan, felelősségteljesen viselkedett, amikor a rendkívüli kongresszus összehívása mellett foglalt állást" - értékelte a történteket. Emlékeztetett arra, az MSZP kongresszusa 2006-ban arra adott felhatalmazást, hogy az MSZP a vezetésével, a liberálisokkal együtt kormányozzon. Úgy látja, kötelessége, hogy felhívja a kongresszus figyelmét arra: a két éve adott mandátum végrehajtása nehézségekbe ütközik. 

Az ellenzéki pártok, pártvezetők tárgyalásairól Gyurcsány Ferenc úgy vélte: ha van javaslatuk adórendszerre, vagy szociális rendszerre, akkor azt megfontolja. "Ha hatalmi ügyekben meg tudnak egymással állapodni, az pedig az ő dolguk" - mondta a miniszterelnök.

"Gondolja meg a kongresszus, hogy ebben a helyzetben milyen magatartásra ad felhatalmazást. Ez elől a kérdés elől nem szabad elbújni" - jelentette ki. A miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mielőtt a szocialisták erre a kérdésre válaszolnak, tudniuk kell, meddig lehet eljutni az SZDSZ-szel való tárgyalásokban. Ezért helyesnek nevezte az elnökségi döntést, amely szerint szeptember 27-től számítva akár két hétig is hajlandó tovább tárgyalni az MSZP. Ezzel csökkentettük a nyomást az SZDSZ-en - fűzte hozzá.
   
Gyurcsány Ferenc felidézte, az SZDSZ és az MSZP között 14 éves stratégiai szövetség áll fent. "Ma is így tekintek a liberálisokra, a szocialistáknak pedig dolguk, hogy a liberális oldal egészéhez fűződő felelősségből induljanak ki. Ki mással kellene nekünk megállapodni, ha nem az SZDSZ-szel?" - tette fel a kérdést.
   
Arra a felvetésre, hogy mi történik akkor, ha már csütörtökön, az első egyeztetés után megszakadnak a tárgyalások az SZDSZ-el, úgy válaszolt: akkor ezt a magatartást fogják megpróbálni megérteni és elemezni. "Nem tudunk más tenni: meg kell próbálnunk megérteni, az SZDSZ mit is akar igazából, mit akar az országgal, milyen javaslatai vannak. Azt már látjuk, hogy mit mondanak rólunk, azt szeretnénk jobban megtudni, hogy mit gondolnak az országról. Erre nekünk presztízs nélkül, érzékenység nélkül minden lehetőséget ki kell használnunk" - hangsúlyozta, hozzátéve: ebben az ügyben felelősen kell viselkedniük.
   
Arra a kérdésre, tudják-e, hogy a csütörtöki egyeztetésen a teljes SZDSZ támogatását bíró tárgyalási helyzet lesz-e, a kormányfő azt válaszolta: nem az MSZP dolga, hogy azon morfondírozzon, milyen mandátuma van az SZDSZ elnökének. Az MSZP-nek jóhiszeműen kell közelednie az SZDSZ felé, ha a párt elnökével tárgyal, akkor azt kell feltételezni, hogy a párt álláspontját képviseli - mondta.
   

Ha Gyurcsány Ferenc megbukik, vele bukik az MSZP is - legalábbis olvasóink szerint. A cikk írásának időpontjáig több mint 15 ezer szavazat érkezett arra a kérdésre, vajon mi lesz a belpolitikai vihar vége.

Az eredmények értékelése alapján egy dolgot biztosan kijelenthetünk: bombameglepetés az lenne, ha a kormányt lefejeznék, ám az MSZP képes lenne keresztülvinni egy új miniszterelnök kinevezését Gyurcsány Ferenc helyére.
Részletek>>

A miniszterelnök a személyéről szóló bizalmi szavazás lehetőségéről úgy nyilatkozott: a rendkívüli kongresszus összehívása nem személyekről, hanem stratégiai irányok meghatározásáról szól. Merre menjünk tovább akkor, amikor mindegyik lehetséges választásnak van valamilyen kockázata - fogalmazott. A parlament feloszlatását az MSZP nem támogatja - hangsúlyozta. A többi párt majd eldönti mit tesz - fűzte hozzá.
   
Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra: egy fontos feltétel hiányzik az előre hozott választáshoz, nem lehet tudni, mit akar Orbán Viktor. Megjegyezte, eddig annyit lehet tudni - "azon túl, hogy hatalmat szeretne - egy nyilvánosan elmondani nem mert beszédéből", hogy megváltoztatná a nyugdíjszámítási rendszert és felfüggesztené a nagyberuházásokat, a szakértőitől pedig azt, hogy felemelnék az áfát.
   
"Szerintem, ha csak nem királyságot szeretnénk, ahol királyt választunk, és ahol a személy a fontos és a program nem, akkor még egy feltételt teljesíteni kellene: abba kellene hagynia a Fidesznek a bújócskát. A párt népszerűsége eddig abból származott, hogy mindennel szembe ment, ami változás. Ebből népszerűséget lehet építeni, országot nem" - vélekedett.

Orbán feloszlatná a parlamentet
Minden meghívást elfogadott a Fidesz - még az SZDSZ-ét is
Egyre valószínűbb, hogy Gyurcsány távozik?
Válasszatok! Gyurcsány összehívta a kongresszust
Gusztos beküldené a safety cart

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél