<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német autóiparnak nem szabad tovább engednie, hogy Orbán kihasználja – írja a Süddeutsche Zeitung. A külföldi befektetők a pénzükkel Orbán politikájára szavaznak, vagy annak ellenére vannak itt? Komoly esély van rá, hogy így vagy úgy, az EU megvonja tőlünk a fejlesztési pénzeket, még akkor is, ha nem teszik függővé a menekültek befogadásától.
Orbán Viktor miniszterelnök és az Audi vezetői  (Fotó forrása: MTI Fotó/ Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely)

Az Audi, Bosch és Mercedes gyárak Magyarország legnagyobb cége között vannak – írja a bajor Süddeutsche Zeitung mai online cikke. De nem kéne tovább hallgatólagosan asszisztálniuk a magyar jogállam leépítéséhez – mondja a lap interjújában Thorsten Benner, a Global Public Policy Institute “thinktank”-jának (szellemi központjának) politológusa.

A lap röviden vázolja a magyarországi helyzetet, a vasárnapi választásokat, a kormány menekültinvázióval riogató propagandáját, a súlyos korrupciós vádakat és azt, hogy eközben a gazdaság helyzete stabil.

Brenner szerint vasárnap elválik, hogy Orbán Európa közepén folytathatja-e egy illiberális állam kiépítését, ahol a szabadságjogokat lábbal tiporják. Abszolút többség vagy kétharmad birtokában ezt megteheti, ami az EU számára nagyon rossz jel lenne, mert Orbán egyfajta úttörő, akit sok más autoriter-nacionalista erő is követ.

A német ipar karja vagyunk

Magyarországot a német ipar meghosszabbított, kihelyezett munkapadjának nevezik, ami nekik sikertörténet, mert itt olcsóbban tudnak termeltetni. A munkaerő képzett, a szakszervezetek nagyon gyengék és az infrastrukturális hálózat fejlett. Emellett a magyar vezetés a német nagyvállalatokat körüludvarolja, szubvenciókat és adókedvezményeket ad nekik, ha új üzemeket létesítenek.

Így használja Orbán a németeket

A politológus szerint azonban a nagy német cégek társadalmi felelőssége is kiemelkedő, és nem szabad szó nélkül végignézniük, ahogy Magyarországon leépítik a jogállamot. A német autóiparnak nem szabad tovább hagynia, hogy Orbán kihasználja, visszaéljen vele.

Jelenleg ugyanis szerinte a magyar és a lengyel kormányzat is arra használja a külföldi befektetőket, hogy legitimációt kapjon tőlük. Azt állítják, hogy a befektetők a pénzükkel szavaznak az ő politikájukra, ahogy azt Mateusz Morawiecki 2017-ben mondta. De Orbán is gyakran kérkedik azzal, hogy a német konszernek a kormány sikerei miatt fektetnek ott be, és szívesen mutatkoznak vele. Ez annál inkább fontos lett, miután a választási kampányban szinte naponta lepleznek le egy korrupciós ügyet.

Nincs rajtuk elég nyomás

Az interjúalany szerint nem származna anyagi haszna a cégeknek abból, ha elmennének Magyarországra, nincs rajtuk nyomás a nyilvánosság, a német politikusok részéről. De minden okuk meglenne rá, és különleges követelményeket kéne alkalmazni az Európán belüli befektetésekre. A cégek remek szakemberei a politikában is járatosak, de nem foglalkoznak vele, csak költség-haszon elemzéseikre hagyatkozva döntenek.

A vállalati felelősségvállalás jegyében az Audi átveszi egy győri stadion költségeit – említik meg. Eközben Orbán a “kenyeret és cirkuszt” politikája jegyében amúgy is kitömi az országot stadionokkal, így a politológus nem érti, miért van erre szükség.

Egyenes gerinccel

Szerinte a német konszerneknek inkább össze kellene fogniuk, és például a szabad sajtót támogató alapba fizetni be pénzeket. De vannak olyan cégek, amelyek erős gerincűek maradtak, példának az RTL-csoportot hozta fel, amely nem adta a magyarországi televízióját Orbán embereinek, és továbbra is kritikusan tudósít a kormányról.

Ha Kelet-Európától elvonják a pénzeket, az Németországnak árthat – írja a baloldali Spiegel Online. A Brexit miatt spórolni kell, és azt tervezik, hogy a menekültkérdésben együtt nem működő országokat pénzmegvonással sújtják.

Fogatlan oroszlán lehet az EU

Az EU-költségvetés harmada, mintegy 50 milliárd euró ugyanis a fejletlenebb területek felzárkóztatására megy el jelenleg. Ebből azonban az Európai Bizottság számításai szerint jelentős összeg, a 70 százaléka is visszakerül a német iparhoz megrendelések formájában.

Erős exportja miatt Németország az EU belső piacán a kereskedelem legnagyobb haszonélvezője. Így ha Kelet-Európa felé elzárják a pénzcsapot, azzal a németek saját maguknak árthatnak. Ennek ellenére eldöntöttként kezelik, hogy az EU a jogállamiság megtartásától teszi függővé a fejlesztési pénzeket – írják. Ha mégsem így lesz, az EU-ból fogatlan oroszlánt, nevetség tárgyát csinálhatnak az európai populisták körében.

Három másik verzió

A Spiegel szerint azonban nincs eldöntve semmi, olyan variációk is vannak még, amelyek a támogatások általános csökkentését tartalmazzák. Az egyik szerint maradna a 350 milliárd euró hét év alatt, de célirányosabban költenék el. A második szerint csak olyan régiókat támogatnának, ahol az egy főre jutó GDP az EU-átlag 75 százaléka alatt van. Ezzel a támogatások közel negyedét, 95 milliárdot lehetne megspórolni.

A harmadik alapján pedig nem a régióknak, hanem az országoknak adnák a pénzt, azoknak, amelyek GDP-je az átlag 90 százaléka alatt van. Így 124 milliárddal is csökkenthetőek lennének a kiadások.

Csavar a történetben

A második és a harmadik variációval sok nyugat-európai terület elveszítené az eddigi támogatásokat, a pénz fokozottabban Kelet-Európába áramolna. Ez a nyugat-európai “jobboldali populistákat” erősítené. Németország már a második verzióban sem kapna egy fillért sem, ami főleg a volt NDK területét érintené rosszul.

Ám el van a második verzióban bújtatva egy csavar: Kelet-Európa olyan gyorsan fejlődik a nyugati területekhez képest, hogy lehet, nemsokára nem is lesz jogosult a fejlesztési pénzekre. Lengyelország, amely régen csak az EU-átlag 50 százalékát hozta az egy főre jutó GDP-ben, szerintük már 75 százalék felett van. (Magyarország a lap grafikáiból ítélve Lengyelországhoz nagyon hasonló helyzetben lehet.) Így eleshetnek a támogatásoktól, de nem mondhatják majd, hogy büntetés volt – írja a lap.

Ha van rajta, ha nincs rajta sapka

Összefoglalva: van rá esély, hogy ha bevezetik a “jogállamiság-függő” támogatási rendszert, akkor azért esik el Magyarország pénzektől. Ha pedig nem, akkor azért, mert már – Lengyelországgal, Csehországgal együtt – túl fejlettnek minősül, hogy támogatást kapjon.

A Deutschlandfunk emlékeztetett arra, hogy Angela Merkel német kancellár nemrég azt mondta: a strukturális területi támogatások elosztásánál a jövőben azt is figyelembe kéne venni, hogy az adott régió vagy önkormányzat mennyire együttműködő a menekültprobléma kezelésében.

Tényleg olyan rossz hely Németország, Svédország? A menekültválság kezdete óta is sok tízezer magyar vándorolt ki, a lábával szavazott - írtunk tegnap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG