<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Európai Központi Bank - 54 pályázó közül - öt vállalatot választott ki, amelyekkel együttműködik a digitális euró felhasználói felületeinek fejlesztésében.

A közreműködő pénzügyi vállalatok kiválasztására az EKB által áprilisban közzétett felhívás után került sor. Az ekkor feltételként közzétett "alapvető képességeknek" minden pályázó megfelelt, ám a "különleges képességek" kívánalmainak csak öt cég tett eleget - írta hétfőn a FinTech Futures című lap.

Az EKB frankfurti központja. Fotó: Depositphotos
Az EKB frankfurti központja. Fotó: Depositphotos

A döntés szerint a CaixaBank, a peer-to-peer (P2P) területen hajt végre fejlesztéseket, amellyel harmadik személy közvetlen bevonása nélkül történhetnek a kifizetések. A Worldline fizetési szolgáltatásokra szakosodott vállalat a P2P kifizetések offline esetével foglalkozik. Az EPI (Európai Fizetési Kezdeményezés, korábban a Páneurópai Fizetési Rendszer Kezdeményezés, egy Európai Központi Bank által támogatott fizetési integrációs kezdeményezés) a fizető által kezdeményezett POS (point of sale) fizetésekre szakosodik ebben a csoportmunkában. A POS technológiák megkönnyítik az eladó és a vásárló közötti tranzakciókat. A fizetési rendszerekre specializálódott olasz Nexi vállalat a kedvezményezett által indított POS-fizetéseket fejleszti. Az Amazon területe pedig az e-kereskedelmi fizetések fejlesztése lesz.

A fejlesztés célja annak tesztelése, hogy a digitális euró mögött álló technológia mennyire integrálható a vállalatok által kifejlesztett prototípusokkal.

A prototípus-fejlesztés a digitális euró projekt folyamatban lévő kétéves vizsgálati szakaszának része, és a tervek szerint 2023 első negyedévében fejeződik be. Az eredményeket az EKB ezt követően hozza nyilvánosságra.

A digitális euró a fejlesztők szándéka szerint az euróbankjegyhez hasonló funkciót töltene be, csak digitális formában létezne. Olyan elektronikus pénzről van szó, melyet az eurórendszer (az euróövezeti nemzeti központi bankok és az EKB) bocsátana ki. Minden egyén és vállalat számára elérhető volna.

A digitális euró nem helyettesítené, hanem kiegészítené a készpénzt. Újabb fizetési lehetőséget nyújtana, amely megkönnyítené a fizetést, elősegítené az euró elérhetőségét és befogadását is.

(MTI)

Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG