2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormányzás szempontjából a lehető legrosszabb helyzetbe kerül az új tajvani államfő, ugyanis pártja kisebbségbe szorul a parlamentben. Ennek hátterében vélhetően Kína kitartó erőszakoskodása áll.

William Laj (vagy más néven Laj Csing-te), Tajvan frissen megválasztott elnöke nehéz négy év előtt áll a Reuters cikke szerint.

A szavazatok kevesebb, mint felével megválasztott függetlenségpárti államfő pártja, a Demokratikus Haladó Párt (DPP), kisebbségbe szorult a parlamentben, miközben Kína hivatalosan lényegében nem ismeri el a győzelmét.

A pekingi propaganda azzal indított a szavazás után, hogy a tajvaniak többsége Laj ellen szavazott, hiszen nem kapta meg a voksok felét. Így is lehet értelmezni a végeredményt egy olyan országban, amely nem éppen arról is ismert, hogy a vezetésnek nem sok köze van a demokráciáról. A pekingi propaganda azt is hozzátette, hogy a DPP nem a tajvaniak többségének véleményét képviseli. Lajt egyelőre nem vették újra a célkeresztbe, igaz korábban ismétlődően veszedelmes szeparatistának minősítették.

A párt berkein belül erősen aggódnak a parlamenti többség elvesztése miatt olyan időkben, amikor a kínai szárazföldön hatalmon lévő elit minden vágya, hogy maga alá gyűrje a szerencsétlen szigetországot. Az ellenzék várhatóan újra benyújtja azt a törvényjavaslatot, amely a Kínával folytatandó szolgáltatáskereskedelemről szól. Ezt egy évtizeddel ezelőtt zárták le, miután tömegtüntetések indultak az elfogadása ellen.

Nem lesz könnyű dolga Laj Csing-tönek. Fotó: MTI/EPA/Daniel Ceng
Nem lesz könnyű dolga Laj Csing-tönek. Fotó: MTI/EPA/Daniel Ceng

A DPP és Laj álláspontja szerint Tajvan jövőjéről csak a tajvaniak dönthetnek. Peking visszautasította Lai tárgyalási ajánlatát és egy ismert keményvonalas újságírón keresztül nyilvánosságra hozta, mit gondol erről. Az illető a közösségi médiában megjelent posztjában azt írta, irreleváns mit gondolnak a szigeten élők. A kínaiak közösen fognak dönteni és a szárazföldön élő 1,4 milliárd ember több mint Tajvan 23 millió lakója. A sziget végső soron vissza fog kerül az anyaország karjaiba vagy – más nézőpontból nézve – karmai közé.

Tajvani politikatudósok értékelése szerint a szárazföldi kínaiak orosz típusú erőszakoskodása a szigeten élő társaikkal szemben annyi eredményt ért el eddig, hogy a következetesen függetlenségpárti DPP elvesztette parlamenti többségét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG