4p
Ankara mellett Isztambult is elveszíthette az iszlamista, konzervatív kormánypárt a hétvégi helyhatósági választásokon Törökországban. A három legnagyobb várost a balközép, szekuláris ellenzék politikusai irányíthatják a jövőben. Erdogan elnököt és pártját a gazdasági nehézségek miatt büntethették a választók.
A Köztársasági Néppárt isztambuli főpolgármester-jelöltje, Ekrem Imamoglu a választás után. EPA/ERDEM SAHIN

Jelentős sikereket ért el az ellenzéki, balközép Köztársasági Néppárt (CHP)  a helyhatósági választásokon Törökországban.

Bevették Ankarát és Isztambult

Ankarában főpolgármester-jelöltjük, Mansur Avas megverte a kormányzó, konzervatív-iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltjét, Mehmet Özhasekit. Avas a szavazatok csaknem 51 százalékát gyűjtötte be a nem végleges adatok szerint, míg Özhaseki 47 százalékot kapott. Az ellenzéki jelölt győzelme már csak azért is nagy fegyvertény, mivel a fővárost az elmúlt 15 évben a kormánypárt irányította.

Szintén a "világi" CHP-é lehet a legnagyobb török város, Isztambul: főpolgármester-jelöltjük, Ekrem Imamoglu 28 ezer szavazattal vezet a kormánypárti Binali Yildirim előtt a legutolsó adatok szerint. Isztambul szintén kormánypárti erők kezén volt 1994 óta – ekkor választották a város vezetőjévé az ország jelenlegi elnökét, Recep Tayyip Erdogant.

Az ellenzék jelöltje diadalmaskodott a harmadik legnagyobb városban, Izmirben is: Mustafa Tunc Soyer a voksok 58 százalékát szerezte meg a nem végleges adatok szerint. Ez az eredmény ugyanakkor nem számít nagy meglepetésnek, mivel a nyugat-törökországi városnak eddig is ellenzéki főpolgármestere volt.

Országosan még Erdogan a nyerő

Mindez azt jelenti, hogy Törökországban – amennyiben nem fordul meg az eredmény – ellenzéki politikusok vezetik majd a három legnagyobb várost.

Országosan ugyanakkor még mindig a kormánypárt áll jobban: a török Hurriyet szerint az AKP jelöltjei összesen 20,5 millió szavazatot kaptak, ami az összes voks 44 százaléka. A CHP mintegy 14 millió szavazatot gyűjtött be, azaz a választáson részt vevők 30 százaléka voksolt rájuk.

A részvételi arány egyébként magas, csaknem 85 százalékos volt.

Büntettek a választók

A kormánypárt ezzel együtt is jelentős veszteségeket szenvedett el, ami alighanem összefüggésben áll a gazdasági nehézségekkel. A török líra jelentősen leértékelődött az elmúlt években – míg 2016-ban még csak körülbelül három lírát kellett adni egy euróért, tavaly augusztusban már csaknem nyolcat, és még idén tavasszal is több mint hatot –, a gazdaság pedig recesszióba süllyedt a tavalyi utolsó negyedévben.

A népszerűségvesztés mellett Erdogan sem ment el szó nélkül.

„Amennyiben vannak hiányosságok, akkor kötelességünk azokat kijavítani”

- kommentálta az eredményeket a török elnök. A fő feladatok között említette a gazdaság erősítését és a munkanélküliség csökkentését.

Hozzátette ugyanakkor, hogy pártja a 15. választást nyerte meg egymás után, és továbbra is uralja az önkormányzatok többségét (56 százalékát). Kritikusok szerint ebben az is közrejátszott, hogy a média nagy része Erdogant támogatja.

Fordulópont lehet

A CHP vezetője, Kemal Kilicdaroglu ugyanakkor azt emelte ki, hogy „az emberek a demokráciát választották". Egy helyi újságíró, Rusen Cakir pedig ugyanolyan történelminek nevezte  a mostani választást, mint az 1994-est, amikor Erdogan Isztambul főpolgármestere lett.

„Ez azt jelzi, hogy 25 év után most új fejezet kezdődik”

- idézte a BBC a török újságírót. A brit közszolgálati adó szerint ez a választás vízválasztó lehet: a sokáig haldokló ellenzék most azt érzi, hogy le lehet győzni a verhetetlennek tartott Erdogant.

Törökországban legutóbb 2018. júniusban tartottak parlamenti és elnökválasztásokat. Akkor Erdogan a szavazatok 52 százalékát szerezte meg, és több mint húsz százalékkal megelőzte a CHP jelöltjét. A következő választásra 2023-ban kerül sor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG