4p

Újabb kötelezettségszegési eljárásokat indított Magyarországgal szemben az Európai Unió. Ebben sok más tagállam is érintett, viszont ha nincs megfelelő válasz, bíróságra mennek az ügyek.

Az Európai Bizottság az uniós jogszabályok érvényre juttatása érdekében tett legutóbbi lépése során több tagállam, köztük Magyarország ellen is jogsértési eljárást kezdeményezett – derül ki a Portfolio összeállításából.  

A kabinetnek összesen hét ügyben küldtek felszólítást és indokolással ellátott véleményt a kötelezettségszegési eljárások részeként, amelyekben a légszennyezéstől kezdve a jogi eljárások megfelelő lefolytatásáig számos irányelv betartását követeli meg a kormánytól.

Amennyiben a kabinet nem tesz eleget a brüsszeli kéréseknek, vagy nem tudja bizonyítani a hazai jogszabályok megfelelőségét, akkor az Európai Unió Bíróságán folytatódhatnak az egyes ügyek.

Többek között követelik, hogy az ország tartsa be a légszennyezés csökkentésére vonatkozó uniós jogszabályokat, és csökkentse több szennyező anyag kibocsátását, valamint teljes körűen ültesse át a nemzeti jogba a megújuló energiáról szóló irányelvet.

Azt is kérik a kormánytól, hogy tegyen eleget az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározat követelményeinek, ültesse át a nemzeti jogba az ártatlanság vélelmére és a tárgyaláson való jelenlét jogára vonatkozó uniós szabályokat.

Az Európai Bizottság Magyarország mellett sürgeti Bulgáriát, Írországot, Ciprust, Lettországot, Litvániát, Luxemburgot, Ausztriát, Lengyelországot, Portugáliát, Romániát és Svédországot, hogy tartsák be a légszennyezés csökkentésére vonatkozó uniós jogszabályokat.

A hangsúly a nitrogén-oxidok, a nem metán illékony szerves vegyületek, a kén-dioxid, az ammónia és a finom részecskék kibocsátásának csökkentésén van – áll a lap gyűjtésében.

Az országok nem teljesítették a csökkentési vállalásaikat, ami az egészségre és a környezetre gyakorolt negatív hatásokkal kapcsolatos aggodalmakhoz vezetett Brüsszel szerint.

Magyarország mellett Csehországot és Ausztriát is az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározat be nem tartása miatt vizsgálja az uniós végrehajtó szerv.

A Bizottság azt állítja, hogy ezek az országok nem megfelelően hajtották végre a személyek büntetőeljárás céljából történő átadására vagy a szabadságvesztés-büntetések végrehajtására vonatkozó eljárásokat. A három ország két hónapot kapott arra, hogy a feltárt hiányosságokat orvosolja, különben a Bizottság indokolással ellátott véleményt adhat ki.

Lettország és Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás indult, mivel nem ültették át megfelelően a büntetőeljárásokban az ártatlanság vélelmének és a tárgyaláson való jelenléthez való jog megerősítéséről szóló irányelvet.

A Bizottság azt állítja, hogy mindkét ország nemzeti intézkedései nem felelnek meg az uniós előírásoknak, különösen a bűnösségre való nyilvános hivatkozás és a vádlott távollétében zajló tárgyalás körülményeinek tekintetében – írja a Portfolio.

Magyarország és Svédország esetében az Európa Bizottság úgy látja, hogy a megújuló energiaforrások előmozdítására vonatkozó uniós szabályokat hiányosan ültették át a tagállami jogrendbe.

Míg Magyarországra a szükséges átültetési dokumentumok hiánya miatt érkezett indokolással ellátott vélemény, addig Svédországra a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv nem teljes körű végrehajtása miatt kapott ilyen dokumentumot.

Magyarország és Ausztria ellen kötelezettségszegési eljárás indult, mert nem ültették át megfelelően az egységes európai vasúti térségre vonatkozó uniós jogszabályokat.

Magyarország és Hollandia indokolással ellátott véleményt kapott, mivel nem ültette át a belvízi hajózásban szerzett szakmai képesítések elismeréséről szóló idevágó uniós irányelvet.

Két hónap van válaszolni, utána jöhet megint az uniós bíróság. Fotó: Depositphotos
Két hónap van válaszolni, utána jöhet megint az uniós bíróság. Fotó: Depositphotos

Litvániát és Magyarországot azért vizsgálják, mert nem biztosítják a platformok közötti üzletvitelről szóló rendelet (P2B) hatékony végrehajtását. Az uniós P2B-szabályokat célja az online közvetítői szolgáltatások üzleti felhasználói számára a tisztességesség és az átláthatóság biztosítása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG