4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.

Az április 12-én megjelent februári adatok alapján az előző hónapban tapasztalt kiugrás az építőiparban nem maradt tartós, mivel az ágazat termelése 8,5 százalékkal kisebb volt a januárinál. Azonban pozitív képet fest a megkötött új szerződések volumene, ami februárban éves alapon 84,1 százalékkal tovább nőtt, és az ágazatba tartozó vállalkozások február végi szerződésállományának volumene is mindössze 7,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki adatától. Oldódni látszik az építőipar teljesítményére leginkább ható negatív tényezők némelyike, azaz a hitelkamatok csökkentek, az új otthonfelújítási program és lakáspiaci élénkülés nyomán a belső kereslet élénkül, azonban az uniós források hiánya és a héten bejelentett 675 milliárd forint beruházás-elhalasztás negatív tényező az ágazat kilátásai szempontjából - írta az MBH Bank elemzése.

Csak nagyon lassú lesz a kilábalás
Csak nagyon lassú lesz a kilábalás
Fotó: Depositphotos

A kilátások továbbra sem jók, a leállt nagy állami projektek, illetve az uniós források csúszása okozta bizonytalanságot részben ellensúlyozza a hitelkamatok lassú csökkenése. A valódi nehézségekkel még csak most néznek szembe az építőipari vállalatok: cégnagyságtól függetlenül tovább romlott a vállalkozások jövedelmezősége Enyhülést az állami beruházások bővülése hozhatna, azonban a héten a kormány által bejelentett beruházások elhalasztása miatt erre nem számítunk idén.

Az otthonfelújítási program révén az építőipar lendületet kaphat, ami a jelenlegi negatív trendből való kilábaláshoz szükséges. Az épületek felújításának anyagigénye miatt a gyártók kapacitáskihasználtsága javulhat, ill. az építési vállalkozók megrendelésállománya és munkaerőigénye is növekedésnek indulhat. A program ezért nem csak az építőiparra lehet pozitív hatással, hanem az egész gazdaságot élénkítheti. Az építőiparban fordulópont az uniós források felhasználásának megindulásától, illetve a hitelezési aktivitás felfutásától várható.Ezért az idei év még nem lesz pozitív az ágazat számára, míg 2023 a csökkenés éve volt, addig 2024 a stagnálás éve lehet, az európai trendekkel összhangban.

Rövidtávú kilátások alágazatonként:

Infrastrukturális építés: A megrendelésállománya alacsony az állami beruházások leállítása miatt (konjunktúra alatt a megrendelések 50 százalékát az állam adta), és további beruházás elhalasztásra lehet számítani; a kérdés az, mikortól bővül újra a rendelésállomány. A mélyépítő cégek vannak nehéz helyzetben, mivel az állami fejlesztések lassulásával csökkenő megrendelésekkel néznek szembe.

Input anyagok és termékek: Az építőanyagok árainál 2024 első felében stagnálás várható, 2024 második felétől enyhe árnövekedés következhet be. Ott számottevőbb az áremelkedés mértéke, amely termékek előállításához az átlagosnál nagyobb energiafelhasználásra és import alapanyagokra van szükség; ez utóbbi körben az euró/forint árfolyamváltozása is befolyásoló tényező. A felújítási piac lehet az a szegmens, ami komoly forgalomnövekedést generálhat az építőanyagok számára, amit a frissen bejelentett otthonfelújítási program is támogathat. A program hatásásra és a felújítások anyagigénye miatt az építőipari gyártók kapacitáskihasználtsága javulásnak indulhat, ami az alágazatnak lendületet adhat az év második felében.

Lakó- és nem lakó épület építése: Az építési engedélyek számának jelentős visszaesése miatt a következő időszakban is gyenge számokra számíthatunk a lakásépítések terén. A lakáspiac állhat helyre a leghamarabb, de az építkezések átfutási ideje miatt idén még nem számíthatunk az átadott lakások számának megugrására. Az új otthonfelújítási program várhatóan pozitív hatást gyakorol az építőipar ezen alágazatára, különösen a KKV-k számára. Ami a nagyobb lakóprojekteket illeti, az elmúlt években elmaradt fejlesztések miatt az idei év második felében már élénkülést várunk. A vállalati fejlesztések közül kiemelkednek a csarnokok és a logisztikai központok építései (több nagyobb fejlesztés került a piacra az elmúlt években és még idén is várhatóak nagyobb átadások), valamint a nagy autógyártók és akkumulátorgyártók beruházásai. Az irodapiacon nem várhatóak újabb nagy fejlesztések; az elmúlt 2-3 évben folyamatosan növekedtek az üresedési ráták. A kereskedelmi-ingatlan szegmensben a plazastop és a kiskereskedelmi forgalom konszolidációja miatt nem számítunk áttörésre.

Mérnöki tevékenység: Teljesítménye erősen összefügg a kivitelező alágazatok teljesítményével, de a mérnöki alágazat korábban érzékeli az ágazatot érintő tendenciákat, mint a gyártó és kivitelező alágazatok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG