<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A tervek szerint hamarosan foglalkozik az Európai Bizottság azzal a kérdéssel, hogy a túlzott deficit miatti eljárás keretében javasolja-e az európai uniós tagországoknak, ideiglenesen és részlegesen függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatásokat. A támogatások felfüggesztésével több száz milliárd forint folyósítása fagyna be. Állítólag már szerdán történhet ilyen értelmű bejelentés Brüsszelben.

Ezt Karolina Kottova, a testület egyik szóvivője jelezte hétfőn Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva – írja az MTI. További részleteket a szóvivő nem közölt, csupán arra emlékeztetett még, hogy a témában Olli Rehn pénzügyi és gazdasági felelős az illetékes. Az EU-tagországok pénzügyminiszterei az Európai Bizottság javaslatára a múlt hónapban döntöttek úgy, hogy a túlzott államháztartási deficit miatt Magyarország ellen régebben indított eljárás folytatódik.

Huszonhét tagállamból huszonhárom ellen folyik ilyen eljárás

Az akkor kiadott közlemény is utalt arra, hogy a következő lépések egyikeként - mivel euróövezeten kívüli országról van szó - Magyarország esetében a kohéziós alapból származó kifizetések felfüggesztése is felmerülhet. Korábbi tájékoztatás szerint egy ilyen intézkedés legkorábban a jövő évtől esedékes uniós támogatásokra vonatkozhatna, és csak azokra, amelyek esetében a támogatott beruházás még nem kezdődött el. Túlzott deficit miatt huszonhét uniós tagállam közül huszonhárom ellen folyik eljárás az unióban.

Minden valószínűség szerint szerdán az Európai Bizottság javaslatot tesz a kohéziós alapokból származó támogatások részleges, vagy teljes felfüggesztésére hazánk túlzott költségvetési hiánya miatt – írta a Népszabadság Online (Nol.hu) közelebbről meg nem nevezett brüsszeli bizottsági forrásra hivatkozva. Január végén az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei megerősítették a bizottságnak azt az értékelését, hogy Magyarország nem tett eleget a tanács 2009-es ajánlásainak, és nem hozott elegendő intézkedést annak érdekében, hogy államháztartási hiányát tartósan az unióban előírt három százalékos küszöb alatt tartsa - írják.

Csak 2013-ban 1,7 milliárd eurót állítanának le?

Ennek alapján a bizottság most a túlzottdeficit-eljárás következő szakaszában javaslatot tehet a kohéziós támogatások részleges vagy teljes felfüggesztésére, amit a pénzügyminiszterek tanácsának márciusi tanácskozásán hagyhatnak jóvá. A felfüggesztés a lap szerint csak a következő költségvetési évre vonatkozhat, és folyamatban lévő projektekre nem. Olyanokra azonban igen, amiket a bizottság már „azonosított”, de a kifizetés még nem kezdődött meg.  A korábbi számítások szerint a támogatások felfüggesztésével csak 2013-ban 1,714 milliárd euró (nagyjából 500 milliárd forint) kifizetését állítanák le.

Ilyet még sohasem tettek senkivel

A bizottságnál kiemelik: Magyarországnak elegendő idő áll rendelkezésére, hogy meggyőzze a bizottságot arról, 2013-ban is 3 százalék alatt lesz a költségvetés. Magyarország lobbizhat a tagállamok körében is, esetleg megakadályozva, hogy a tanács jóváhagyja a kifizetések felfüggesztését  - írja a Nol.hu. A vita alapvetően 2013-ról szól: a bizottság szerint ekkor 0,25 százalékponttal haladja meg a magyar költségvetés az uniós előírást, 2011 és 2012-ben ugyanis három százalék alatt van ez az arány, de a bizottság szerint ez egyszeri intézkedéseknek köszönhető, nem fenntartható, és meggyőző strukturális kiigazítást szeretnének látni a magyar kormány részéről.

A kohéziós alapokból származó támogatások felfüggesztésének szankcióját még sosem alkalmazta a bizottság. Hazánkkal szemben azonban a csatlakozásunk, azaz 2004 óta zajlik ez az eljárás - írják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló