1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Németországban a törvényhozás alsóháza hétfőn nagy többséggel megszavazta a második görög mentőprogram végrehajtásáról szóló pénzügyminisztériumi javaslatot, a Standard & Poor's viszont az adósságátrendezés miatt szelektív nem törlesztővé nyilvánította Görögországot.

Nem volt meg a kormánytöbbség

A kormány ahhoz a megállapodáshoz kérte a Bundestag hozzájárulását, amelyet az euróövezeti pénzügyminiszterek az előző héten kötöttek. E szerint Görögország 130 milliárd euró hitelt kap az ideiglenes euróövezeti stabilitási mechanizmus (EFSF) keretében, és hozzájut a 2010 májusában indult első mentőprogramban megítélt 110 milliárd euró eddig fel nem használt részéhez, 24,4 milliárd euróhoz.

A képviselők 496 igen szavazattal, 90 nem ellenében, 5 tartózkodással fogadták el az előterjesztést. A név szerinti szavazás részletes eredménye azt mutatja, hogy Angela Merkel nem szerzete meg az úgynevezett kancellári többséget, vagyis a kormányzati előterjesztés elfogadásához ellenzéki szavazatokra is szükség volt.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek megállapodásához az övezet valamennyi tagállamától törvényhozási jóváhagyás szükséges.

160 százalékon az államadósság

A kölcsönt részletekben, 2014-ig utalják át, a kifizetés feltétele a hitelszerződéshez kapcsolódó reformok végrehajtása. A reformok fő célja, hogy a görög államadósság külső segítség nélkül is finanszírozható legyen, a hazai össztermék (GDP) arányában a jelenlegi 160 százalékot meghaladó szintről 120,5 százalékra csökkenjen 2020-ra.

Angela Merkel a szavazást megelőzően kifejtette: nincsen száz százalékos garancia a második görög mentőcsomag sikerére, az előnyök azonban meghaladják a kockázatokat. A másik lehetőség a kilépés az euróövezetből, ez azonban beláthatatlan kockázatokkal járna, ami felelős politikus számára vállalhatatlan, Görögországnak ezért az övezetben kell maradnia, és be kell fejeznie a reformokat - mondta.

Szelektív csőd: leminősítés az S&P-től

Mindeközben szelektív nem törlesztővé nyilvánította az euróövezeti tag Görögországot a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy a görög kormány az adósságátrendezés során egyes államkötvény-sorozatokra visszamenőleges hatállyal kollektív fellépési záradékot kíván érvényesíteni.

A kollektív fellépési záradék (collective action clause) azt jelenti, hogy a szuverén görög adósságot tartó magánbefektetők meghatározott hányada megállapodásra juthat a kötvénykibocsátóval - vagyis a görög kormánnyal - a hitelfeltételek módosításáról, és e döntés a befektetők mindegyikére kötelező.

A Standard & Poor's hétfő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy e visszamenőleges hatályú görög kormányintézkedés nyomán a Görögországra érvényben tartott hosszú és rövid futamú szuverén adósbesorolásait az eddigi "CC", illetve "C" szintről "SD"-re - selective default, vagyis szelektív, a kollektív fellépési záradék által érintett kötvényadósság-hányad esetében nem törlesztő kategóriába - süllyesztette.

Indoklásában a nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy megítélése szerint a kollektív fellépési záradék visszamenőleges érvénybe léptetése érdemben módosítja az érintett adóssághányad eredeti feltételeit, és ezt az S&P értékvesztéssel járó adósságátrendezésnek  - distressed debt restructuring - tartja.A Standard & Poor's közölte: kritériumai alapján e fejlemények alapot adnak arra, hogy a görög államadós-osztályzatot szelektív nem törlesztő - "SD" -, a kollektív fellépési záradék által érintett görög szuverén kötvénykötelezettség-hányadot pedig nem teljesítő - default, "D" - szintre sorolja vissza.

A hitelminősítő a leminősítés indoklásában kiemelte azt is, hogy ha egy adósságkibocsátó egyoldalúan módosítja valamely adósságkötelezettség kibocsátásának eredeti feltételrendszerét és kondícióit, azt a cég tényszerűen adósságátstrukturálásnak, és így nem törlesztésnek minősítheti.

A Standard & Poor's szerint ha elegendő számú kötvénytulajdonos visszautasítja a görög kormány által tett adósságcsere-ajánlatot, akkor Görögország azonnali teljes fizetési csődhelyzettel szembesül, mivel nincs hozzáférése piaci finanszírozáshoz, és ebben az esetben valószínűleg a hivatalos további finanszírozások - vagyis az EU és az IMF, valamint más nemzetközi szervezetek finanszírozási forrásai - is elérhetetlenné válnának számára.

A minap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings bejelentette, hogy egy időre a "korlátozott nem törlesztő" - Restricted Default (RD) - szintre fogja visszasorolni a görög államadósságot, amint ez az adósságcsere-tranzakció befejeződik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG