<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A két évvel ezelőtti EU-csatlakozás nem hozta el a várt fellendülést déli szomszédunknál, az államadósság nő. A Mol-INA perpatvar továbbra is beárnyékolja a kétoldalú kapcsolatokat, holott a két országnak energiabiztonsága hosszú távú biztosítására kellene törekednie. A friss zágrábi alkotmánybírósági döntés javítja a Mol pozícióját a horvát állammal szemben az amerikai és svájci választott bíróságok előtt zajló, anyagi természetű perében.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Horvátország egyébként sem befektetési ajánlású államadós-osztályzatainak kilátását múlt pénteken a Fitch Ratings, a romló államháztartási és államadósság-dinamikával indokolva a lépést. Horvátország bruttó államadósság-rátája 2014 végén elérte a 85 százalékot, holott ez a ráta 2008 végén még csak 39 százalék volt. A költségvetés magas, hozzávetőleg 20 százalékos GDP-arányos finanszírozási igénye kockázatokat jelent a közadósság-fenntarthatóságra a finanszírozási költségek váratlan emelkedése esetén.

Horvát-magyar iszony

A Mol-INA perpatvar kedvezőtlenül befolyásolja a kétoldalú kapcsolatokat, holott a két országnak energiabiztonsága hosszú távú biztosítására kellene törekednie. Horvátország nem építi meg azt az úgynevezett interkonnektort, amely lehetővé tenné, hogy a két országot összekötő gázvezetéken ne csak délre, hanem hozzánk is áramolhasson a gáz. A hazai kormányzat képviselői erőteljesen lobbiznak ezzel kapcsolatban az amerikai kormány energetikai különmegbízottjánál, Amos Hochsteinnél is - aki gyakori látogatója Zágrábnak és Budapestnek -, egyelőre eredménytelenül.

(Fotó: INA)

Kérdés persze, hogy egy konzervatív HDZ-kormány - a következő általános választásokat jövő februárig kell megtartani - mennyire lenne elkötelezett az interkonnektor megépítése mellett, ugyanis a beruházás tetemes költségekkel jár. Ezekhez Zágráb uniós forrást szeretne, az azonban egyelőre nem érkezik.

Budapest évek óta rendszeresen szóvá tette azt is, hogy Krk szigetén épüljön meg az a cseppfolyósított gáz tárolására és továbbküldésére alkalmas terminál, amelyet szintén fontosnak tartanak a magyar energiabiztonság szempontjából. Itt végre elmozdulás látható, a horvátországi elektromos művek (HEP) és a gázszállítást bonyolító Plincro hivatalosan is bejelentette két hete, hogy várják azon külföldi befektetők jelentkezését, amelyek részt vennének a terminál kiépítésében. Az LNG terminál bekerült az európai energiabiztonsági stratégiába is.

Csattanós pofon a zágrábi kormányzatnak

A jelenlegi balközép kormányzat mindenesetre nagy fülest kapott két hete, amikor a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte azt a jogerős ítéletet, amely korábban nyolc és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Sanader volt konzervatív kormányfőt a Hypo Bank és a Mol-INA vesztegetési ügyben. A döntés javítja a Mol pozícióját a horvát állammal szemben amerikai és svájci választott bíróságok előtt zajló, anyagi természetű perében.

A Mol-INA ügyben testületi, kormánydöntésekről volt szó, az alkotmánybírák jogi állásfoglalása ez esetben találkozik az utca emberének a véleményével. Azt senki sem gondolja, hogy ha Sanadert valóban megvesztegették, akkor egyedül ő a sáros a kormánya részéről.

Képzelhetjük majd az esetleges zágrábi hangulatot, ha ezek után a nemzetközi választott bíróság azt mondja ki, hogy a Mol vezetői nem vesztegették meg Sanadert és a Molnak jogában áll az INA-ban a menedzsment jogokat gyakorolni, hiszen több milliárd eurót fektettek a társaságba.

A horvát igazságszolgáltatás egyébként is ramaty állapotban van. Tavaly 339 panaszt jelentettek be a bíróságok munkájával kapcsolatban, egy munkaügyi per például már tizenhat éve tart. A Sanader-ítélet alkotmánybírósági felülvizsgálata tovább szította a lakosság elégedetlenségét és a horvát államügyészség munkáját is egyre több bírálat éri, ugyanis kontroll nélkül emelnek - vagy éppen nem emelnek - vádat egyesek ellen.

Káncz Csaba jegyzete

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG