<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.

A Monetáris Tanács áttekintette a gazdasági és pénzpiaci folyamatokat. Ennek szellemében hozta meg keddi döntését. A tanács tagjai egyemberként azon a véleményen voltak, hogy folytatni kell a júniusban megkezdett kamatemelési ciklust. Ennek szellemében 2021. július 28-i hatállyal 30 bázispontra 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamat mértékét. Az egynapos, úgynevezett overnight (O/N) kamatok sávját is kiszélesíti döntésével a Monetáris Tanács, így 5 év után az egynapos betétek kamata ismét pozitív lesz. A korábban eldöntött hosszúlejáratú fedezeti hiteleszköz alkalmazásának megszüntetése is életbe lép.

A jegybank elsődleges mandátuma az infláció kezelése, jelezte Virág Barnabás. Szerinte azt lehet megfigyelni, hogy az infláció világszerte növekszik, ott ugrott meg leginkább, ahol az átlagnál gyorsabban nyitottak a gazdaságok. Ilyen volt a magyar gazdaság is, amely az európai országok többségét megelőzve törölte el korlátozásokat, ez pedig a keresletet felpörgették, ami hatott az inflációra. A jegybank szerint a maginfláció is növekedett, amire odafigyelnek, így ez is a kamatemelés irányába mutattak.

A dinamikus gazdasági növekedés megfigyelhető, az MNB valós idejű adatai szerint a második negyedévben kétszámjegyű növekedés lehet. A fogyasztás is beindult, köszönhetően a beinduló gazdaságnak és az erősödő bérdinamikának. Amennyiben nem jön egy újabb súlyos koronavírus hullám, akkor idén 6 százalék feletti növekedés jöhet, majd 2022-ben további 5,5 százalékos növekedés várható. Idén az infláció a tolerancia sáv (4%) felett alakulhat, és csak 2022 elején kerülhet vissza ebbe a sávba. Majd 2022 közepén közelítheti meg a 3 százalékos szintet a magyar infláció.

A fentiekre tekintettel hozta meg proaktív döntését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Kérdésre válaszolva azt jelezte Virág Barnabás, hogy az egymás után meghozott két 30 bázispontos emelés nem jelenti azt, hogy minden alkalommal ilyen módon reagálnak majd. Most egy egyértelmű és erős üzenetre volt szükség. Az alelnök hangsúlyozta, hogy a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását addig végzi, amíg az infláció a jegybanki célokhoz nem közelít. Az egyhetes betéti ráta alakulása már ezen a héten követni fogja az alapkamatot.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnök indokolta a mostani kamatemelést (Forrás: Youtube)Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnök indokolta a mostani kamatemelést (Forrás: Youtube)

Virág Barnabás beszélt a válságkezelő eszközök kivezetéséről is, ennek keretében júniusban lezárult az NHP Hajrá, majd most júliusban a korábban elhatározottak szerint megszüntetik a hosszú lejáratú fedezett hiteleszközök alkalmazását. Előre tekintve augusztusban várhatóan felülvizsgálják a kötvényvásárlási programjukat, ha annak mértéke eléri a 3000 milliárd forintos állományt. Az MNB alelnöke arról is beszélt, hogy a jegybank számára kiemelten fontos a pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása és a monetáris transzmisszió hatékony működésének fenntartása. Ezért az MNB a programot továbbra is tartós piaci jelenlét mellett a heti vásárlások mennyiségét és szerkezetét rugalmasan alakítva a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használni. Virág Barnabás szerint a jövőben a kamatemelés mellett az egyéb monetáris eszközök alkalmazásáról sem tett le a jegybank.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Védettségi igazolás: nagyon bekeményít Ausztria
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 17:26
Fokozzák az ellenőrzéseket. Aki hamisítja az igazolást, akár három éves börtönbüntetést is kaphat.
Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Makro / Külgazdaság Egyetlen határozattal bő 300 millárd forintot rendezett át a kormány - van egy nagy nyertes
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 08:20
A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat több mint 300 milliárd forint sorsáról döntött. Az átrendezések legnagyobb nyertese az Innovációs és Technológiai Minisztérium; az önkormányzatok támogatásánál a kormány már a látszatra sem akar figyelni, simán kiválogatták a kormánypárti vezetésű fővárosi kerületeket.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter arról beszélt, mi kell a tálibokkal való együttműködéshez
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 06:35
A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-ben arról beszélt, hogy szigorú feltételeket kell szabni az iszlamista táliboknak - egyebek közt a nők jogainak biztosítása terén. Mindeközben a tálibok bejelentkeztek az ENSZ-közgyűlésre.
Makro / Külgazdaság Gólzáporos vereség a Brexit
Hollós János | 2021. szeptember 22. 05:53
Valószínűleg történelme legnagyobb öngólját lőtte az Egyesült Királyság a Brexittel, már a rövid távú „eredmények” is ezt mutatják. Ugyanakkor a hatalmas adatbázisokkal végzett közgazdasági modellszámítások hosszú távon sem kecsegtetnek semmi jóval. A populista demagógia úgy tűnik nagyon drága mulatság lesz a briteknek. Halmai Péter Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Fő kutatási területe a nemzetközi gazdaságtan és a makroökonómia, vele beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság 12 eurós minimum órabér – miért győzhet a baloldal Németországban?
Wéber Balázs | 2021. szeptember 21. 18:42
Évi 100 ezer új szociális lakás, 12 eurós (4200 forintos) minimális órabér, megfizethető ápolás. A többi közt ezt ígérik a német szociáldemokraták a választóknak, akik a legfontosabb kérdésnek a társadalmi igazságosságot tartják. Kancellárjelöltjük ugyan nem hozza lázba az embereket, de legalább tapasztalt, kompetens és megbízható politikusnak tartják. Németország vasárnap választ: a balközép párt továbbra is három-öt százalékponttal vezet a CDU-CSU szövetség előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Bécsben jönnek a szigorítások
MTI | 2021. szeptember 21. 17:11
A járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig polgármester.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos