<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.

A Monetáris Tanács áttekintette a gazdasági és pénzpiaci folyamatokat. Ennek szellemében hozta meg keddi döntését. A tanács tagjai egyemberként azon a véleményen voltak, hogy folytatni kell a júniusban megkezdett kamatemelési ciklust. Ennek szellemében 2021. július 28-i hatállyal 30 bázispontra 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamat mértékét. Az egynapos, úgynevezett overnight (O/N) kamatok sávját is kiszélesíti döntésével a Monetáris Tanács, így 5 év után az egynapos betétek kamata ismét pozitív lesz. A korábban eldöntött hosszúlejáratú fedezeti hiteleszköz alkalmazásának megszüntetése is életbe lép.

A jegybank elsődleges mandátuma az infláció kezelése, jelezte Virág Barnabás. Szerinte azt lehet megfigyelni, hogy az infláció világszerte növekszik, ott ugrott meg leginkább, ahol az átlagnál gyorsabban nyitottak a gazdaságok. Ilyen volt a magyar gazdaság is, amely az európai országok többségét megelőzve törölte el korlátozásokat, ez pedig a keresletet felpörgették, ami hatott az inflációra. A jegybank szerint a maginfláció is növekedett, amire odafigyelnek, így ez is a kamatemelés irányába mutattak.

A dinamikus gazdasági növekedés megfigyelhető, az MNB valós idejű adatai szerint a második negyedévben kétszámjegyű növekedés lehet. A fogyasztás is beindult, köszönhetően a beinduló gazdaságnak és az erősödő bérdinamikának. Amennyiben nem jön egy újabb súlyos koronavírus hullám, akkor idén 6 százalék feletti növekedés jöhet, majd 2022-ben további 5,5 százalékos növekedés várható. Idén az infláció a tolerancia sáv (4%) felett alakulhat, és csak 2022 elején kerülhet vissza ebbe a sávba. Majd 2022 közepén közelítheti meg a 3 százalékos szintet a magyar infláció.

A fentiekre tekintettel hozta meg proaktív döntését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Kérdésre válaszolva azt jelezte Virág Barnabás, hogy az egymás után meghozott két 30 bázispontos emelés nem jelenti azt, hogy minden alkalommal ilyen módon reagálnak majd. Most egy egyértelmű és erős üzenetre volt szükség. Az alelnök hangsúlyozta, hogy a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását addig végzi, amíg az infláció a jegybanki célokhoz nem közelít. Az egyhetes betéti ráta alakulása már ezen a héten követni fogja az alapkamatot.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnök indokolta a mostani kamatemelést (Forrás: Youtube)Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnök indokolta a mostani kamatemelést (Forrás: Youtube)

Virág Barnabás beszélt a válságkezelő eszközök kivezetéséről is, ennek keretében júniusban lezárult az NHP Hajrá, majd most júliusban a korábban elhatározottak szerint megszüntetik a hosszú lejáratú fedezett hiteleszközök alkalmazását. Előre tekintve augusztusban várhatóan felülvizsgálják a kötvényvásárlási programjukat, ha annak mértéke eléri a 3000 milliárd forintos állományt. Az MNB alelnöke arról is beszélt, hogy a jegybank számára kiemelten fontos a pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása és a monetáris transzmisszió hatékony működésének fenntartása. Ezért az MNB a programot továbbra is tartós piaci jelenlét mellett a heti vásárlások mennyiségét és szerkezetét rugalmasan alakítva a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használni. Virág Barnabás szerint a jövőben a kamatemelés mellett az egyéb monetáris eszközök alkalmazásáról sem tett le a jegybank.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képest fest a pedagógusok helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Karantén helyett heti kétszer tesztelnek az izraeli iskolákban
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 13:42
A karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint az egészségügyben dolgozókat támadja az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 08:57
A miniszterelnök szerint a járvány elleni védekezést az ellenzéki pártok nem csak nálunk kritizálják a kormány munkáját. Magyar sajátosság, hogy az itteni baloldal nem csak a kormányt támadja Orbán Viktor szerint, hanem az egészségügyben dolgozókat is.
Makro / Külgazdaság Újabb európai ország van túl az újabb járványhullámon
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:28
Franciaországban február 2-tól kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat - jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Két oltás sem lesz elég a védettségi igazoláshoz
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:16
Csütörtök éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben a védettségi igazolványokkal kapcsolatos rendelkezés módosítása, amely a korábbiakhoz képest jelentős változásokat tartalmaz. Az oltatlanok teljesen elvesztik jogosultságukat.
Makro / Külgazdaság Súlyos fenyegetést kapott Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 06:28
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy bármiféle orosz behatolást Ukrajna területére az Egyesült Államok inváziónak fog tekinteni.
Makro / Külgazdaság Nem kell a pánik: nem döntötte be Európát az omikron
Wéber Balázs | 2022. január 21. 05:28
Bár az omikron soha nem látott csúcsokra lökte az új koronavírus-fertőzöttek számát sok európai országban, a kórházban kezeltek és az áldozatok száma stagnált vagy csak relatív kis mértékben emelkedett – derül ki körképünkből. A britek már túl is vannak a csúcson, és hamarosan feloldják a megmaradt korlátozásokat. Az óvatosság persze továbbra is ajánlott, ugyanakkor paradigmaváltás jöhet a válságkezelésben: a koronavírus a jövőben egy lehet a többi vírus közül.   
Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló