4p

Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.

A brexit óta a brit Konzervatív Párt hozzákötötte sikerét a népesség elöregedésének folyamatához, ám ez kétélű fegyver. A nyugdíjas vagy ahhoz közeli szavazók megbízható résztvevői a választásoknak, ám folyamatosan zsugorodik a számuk. Ezzel kell számolnia mindenkinek, aki a jövő helyett a múltra fogad – idézi Andrew Cooper kampánystratéga véleményét Robert Shrimsley, a Financial Times belpolitikai szakírója.

Rishi Sunaknak nehéz feladatot kell megoldania Nagy-Britanniában. Fotó: EPA/NEIL HALL
Rishi Sunaknak nehéz feladatot kell megoldania Nagy-Britanniában. Fotó: EPA/NEIL HALL

A brexit elmélyítette a szakadékot a brit társadalom idősebb (inkább kilépéspárti) és fiatalabb (inkább maradáspárti) rétegei között. A klímaváltozás elleni fellépés puhítása – amelynek része, hogy a konzervatív kormány a belső égésű motorral felszerelt új autók eladását nem 2030-tól, hanem 2035-től tiltaná be –, tovább növeli a két társadalmi réteg távolságát. 

Fiatalok kontra idősebbek

A brexit győzelmét hozó népszavazás után egy évvel, 2017-ben azoknak a szavazóknak az életkora, akik nagyobb valószínűséggel adták a voksukat a torykra, 47 év volt. Ezt követően 2019-re, amikor az extravagáns Boris Johnson került az ország élére, ez határ lement 39 évre. Mostanában azonban csak a 65 év felettiek körében élveznek többséget a konzervatívok.

Az 1980 és az 1990-es évek második fele között született millenniumi generáció tagjainak legidősebb része közben elérte a 40 éves kort és ők adják a brit társadalom legnépesebb korcsoportját. Az Onward kutatóintézet felmérése szerint e korosztály körében mindössze 21 százalék a toryk támogatottsága. 

Visszahúz a múlt

A párt a brexit iránti lelkesedése mellett a klímaváltozás elleni fellépésével és a felsőfokú végzettségűek szapulásával is elidegeníti magától a fiatalabbakat. Ez alól talán a nehéz anyagi körülmények között élők egy része lehet kivétel. Eközben a felnőttek harmadának van valamilyen magasabb képzettsége. Az állami kiadások és a szociális támogatások elmozdultak a legaktívabb – családalapító, megtakarító, lakást, házat vásárló, azaz fogyasztó és befektető – generációktól az idősebbek felé. A csökkenő népességű aktívakra egyre nagyobb terhet rónak az idősebbekkel kapcsolatos költségek. A toryk látják, hogy ha ebben a konfliktusban teljesen az utóbbiak oldalára állnak, abból nem jöhetnek ki jól. Tom Tugendhat szociális biztonságért felelős miniszter figyelmeztette kollégáit, hogy nem várhatnak arra, hogy a szavazók 40 éves korukban, amikor végre benő a fejük lágya, konzervatívvá válnak. Ez a korosztály ma azzal szembesül, hogy középkorú éveiben nem tudja elérni azt a jólétet, amit a brit jóléti társadalom a szüleinek még garantált. 

A toryk ezzel elvesztették a fiatalokat vonzó imázsukat, amely abban állt, hogy a Konzervatív Párt díjazta, ha valaki ambiciózus volt. Az adókedvezmények éppen azoknak szólnak, akiknek van valamilyen tehetségük és készek hajtani, hogy azt kamatoztatva ötről hatra jussanak. Eközben a toryk idegenkednek attól, hogy bármi olyat tegyenek, ami hátrányos lenne a nyugdíjasoknak.
Például némi adóval terheljék a viszonylag magas nyugdíj mellett dolgozók munkajövedelmét.

A Financial Times cikkírója szerint e két probléma egyike vagy másika külön-külön még kezelhetőnek látszik. A kettő együtt azonban azt jelenti, hogy a párt, amely ezekre tesz, valójában a múltra fogad. Abban bízik, hogy a társadalom inkább a múltjában akar ragadni, mint hogy elmozdulna a jövő felé. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Putyin is meglepődött, hány külföldi cég jelent meg az orosz piacon
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 17:24
Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán.
Makro / Külgazdaság Dánia rábólintott a Korán elégetését is betiltó törvényjavaslatra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 16:06
Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek - köztük az iszlám szent könyv, a Korán - meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.
Makro / Külgazdaság Durván kifakadtak az EP-képviselők Orbán Viktorra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:38
Kifakadtak, és nem tettek lakatot a szájukra az EP-képviselők, amikor megbírálták Orbán Viktort. 
Makro / Külgazdaság Ausztria nem talált Hamász-érintettséget a palesztinoknak nyújtott segélyeinél
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:16
Ausztria azt közölte, hogy véget vet a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésének, mivel a felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy a pénzeszközöket terrorizmus finanszírozására vagy előmozdítására használták volna fel.
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Aggódhat Zelenszkij, minden eddiginél kevesebben támogatnák a kijevi kormányt
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 14:18
Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ukrajna: már közel 20 000 ukrán gyermeket deportáltak
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 13:37
Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et.
Makro / Külgazdaság Európa élmezőnyében találta magát a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 12:45
Csökkent negyedéves bázison az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált végleges adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Brutális csata folyik Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 11:20
Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin kezdhet izgulni, hamarosan döntenek a sorsáról
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:58
A moszkvai felsőház 2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást – írja az MTI.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG