<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.

Hétfőn megkezdte kéthetes tárgyalásait a szárazföldi Kínában Ma Jing-csiu, a jelenleg ellenzékben lévő Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan volt elnöke. Mát Sanghajban a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottságának és a városi pártbizottságnak a képviselői fogadták, majd továbbutazott Nankingba. A látogatás magánjellegű, kíséretében kutatók, egyetemi hallgatók vannak, továbbá családtagjai is vele tartanak. Ma Jing-csiu indulása előtt utalt rá, hogy a vizittel a szárazföldi Kína és Tajvan közötti kapcsolatokat jellemző feszültséget szeretné csökkenteni.

A tajvani politikus várhatóan diákokkal fog találkozni, és második világháborús, valamint a Japánnal vívott háború és a kínai császárság végét jelentő 1911-es forradalom történelmi helyszíneire fog látogatni. Érinteni fogja Nanking, Vuhan, Csangsa és Csungking városokat, de a főváros nem szerepel a programban.

Peking üdvözölte a látogatást, amely időben lefedi az április 5-i kínai halottak napját, a sírlesöprés ünnepét, amikor a kínaiak a temetőkben, emlékhelyeken felkeresik elhunyt hozzátartozóikat, őseiket.

„A fiatalok közötti eszmecserék erősítése új életerőt adhat a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatok békés fejlődéséhez” – mondta korábban a kínai államtanács tajvani ügyekért felelős irodájának szóvivője, aki egyben az út támogatásáról biztosította Mát és delegációját.

Azt még nem tudni, hogy Ma Jing-csiu találkozni fog-e vezető kínai tisztségviselőkkel, ideértve Hszi Csin-ping pártfőtitkárt. Ma és Hszi 2015-ben találkozott Szingapúrban. Hivatalban lévő tajvani vezető és szárazföldi kínai vezető között ez volt az első személyes találkozó.

Ma Jing-Csiu és Hszi Csin-ping 2015-ben már találkoztak, igaz, az Szingapúrban volt. Azt még nem tudni, most leülnek-e tárgyalmi. Fotó: Wikipedia
Ma Jing-Csiu és Hszi Csin-ping 2015-ben már találkoztak, igaz, az Szingapúrban volt. Azt még nem tudni, most leülnek-e tárgyalmi. Fotó: Wikipedia

Ma Jing-csiu 2008-tól 2016-ig, vagyis 2 választást nyerve volt Tajvan első embere. Hivatali idejében közismerten jó kapcsolatot ápolt Pekinggel, s jelentős eredményeket ért el a kétoldalú gazdasági, civil és turisztikai kapcsolatok terén, de a politikai tárgyalásoktól elzárkózott. 2016-ban a függetlenségpárti Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltje, Caj Jing-ven nyerte az elnökválasztást Tajvanon.

A kínai polgárháborút és a Kínai Népköztársaság 1949. októberi kikiáltását követően, 1949 decemberében a Kuomintang párti köztársasági kormány Tajvanra menekült, s a Kínai Köztársaság (Tajvan) azóta de facto független. Az ENSZ-ben 1971-ig Tajvan képviselte Kínát.

Tajvannak ma 13 országgal van diplomáciai kapcsolata, többségük szegény afrikai, csendes-óceáni és közép-amerikai állam; Európából egyedül a Vatikán ismeri el.

A Kínai Népköztársaság (KNK) területe részeként tekint a szigetre, s az a 182 ország is, amellyel diplomáciai kapcsolatot tart fenn, az „egy Kína” elv elismerésével elfogadja Peking fennhatóságát felette. Peking és a KKP egyik legfontosabb célja az ország békés újraegyesítése; a sziget függetlenségének esetleges kimondása esetére katonai beavatkozást helyezett kilátásba.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG