9p

Az átadási ünnepség részleteire idén Magyarország különösen odafigyel, hiszen most igazán érdekes belekukkantani e páratlan esemény kulisszatitkaiba. A világ legrangosabb elismerésének átadása ugyanis szigorú protokoll szerint zajlik. Az eseményekben gazdag Nobel-hét idén már december 2-án, szombaton elkezdődött. 

Fiúk és lányok, fehér ruhában, gyertyakoszorúval

Hogy miért december 10-én adják át a tudomány Oscar-díját? Nos, a nőtlen, gyermektelen és dúsgazdag Alfred Nobel 1896. december 10-én hunyta le a szemét. Először 1901 decemberében került sor ezen a napon, e rangos elismerés kiosztására.

A fény, azaz Lucia napja – december 13-ika – egyike a legrégibb svéd ünnepeknek. Errefelé ugyanis a fény ritka kincs, meg is becsülik, hiszen majd fél évig tél van. Ezért is tartják oly nagy becsben errefelé a gyertyákat, mécseseket, lámpásokat. 

A díjat a svéd királytól veszik át

E nap reggelén az ünnepelteket – ha még a svéd fővárosban tartózkodnak – korán reggel felkeresik a szállodájukban a fehér ruhát és gyertyakoszorút viselő fiatal fiúk és lányok. (Ahogyan azt a Young Royals című svéd Netflix sorozatban is láthatjuk.) Ezzel lényegében összevonják a két ünnepet.

A díjkiosztás Svédország legtekintélyesebb társadalmi eseménye, amelyen mindig részt vesz a királyi család. A zseniális tudós és üzletember végrendeletében foglaltaknak megfelelően a fizikai, kémiai, orvosi és irodalmi díjat a svéd fővárosban adják át, a békedíjat pedig Oslóban. 1969 óta a stockholmi ünnepségen gazdára talál a Sveriges Riksbank alapította közgazdasági díj is.

Az arany teremben kerül sor a táncmulatságra

A boldog kitüntetettek a Nobel-díjat és oklevelet XVI. Carl Gustav svéd királytól veszik át. A     békedíjat Oslóban osztja ki – V. Harald norvég király jelenlétében – a norvég Nobel-bizottság elnöke. 

Minden díjazottnak – akik vendégeket hívhatnak meg – előadást kell tartaniuk az ünnepségen. A banketten csak rövidet, személyeset, poénosat, a díjátadón – amelyre a Konserthusetben kerül sor – hosszabbat. A vacsorát a városháza épületében tartják, az úgynevezett kék teremben. A még elegánsabb arany teremben kerül sor a táncmulatságra.

Csak életében kaphatja meg a jelölt

Alfred Nobel nem egy-egy tudományos pálya vagy életmű elismerésére szánta a díjat, hanem konkrét teljesítményért, eredményért. A magas rangú kitüntetést a jelölt csak életében kaphatja meg, így fordulhat elő, hogy a tudományos élet és az irodalom jelesei közül számos személy nem érhette meg, hogy sor kerüljön rá, holott munkássága érdemessé tette volna. 

A Nobel-békedíj az egyetlen, amit nem természetes személy is kiérdemelhet: nem is egy példa volt arra, hogy szervezetek kapták a békedíjat. A tudományok és az irodalom díjazottjai azonban csak magánszemélyek lehetnek.

Mogyoróvajtól az egyetemi tesztekig

Az eseménysorozatra már az előző napokban megérkeznek a jelöltek és vendégeik, a világ minden tájáról, Stockholmba, illetve Oslóba. A hét folyamán a díjazott részt vesz elegáns fogadásokon, közte természetesen anyaországa nagykövetségi rendezvényén.

Az összejöveteleken arra szokták kérni a tudósokat, hogy kedves tárgyaikból adományozzanak egyet-egyet a Nobel Múzeumnak. Ezek a legkülönbözők lehetnek, a mogyoróvajas üvegektől az egyetemi tesztekig. Majd arra kérik fel őket, hogy fessék aláírásaikat a múzeum éttermi székeinek aljára. Ez a szokás a Nobel-díj 100. évfordulóján, 2001-ben indult el.

Kertész Imre székén kávézni

Ha valaki a svéd fővárosban jár, ne hagyja ki a Nobel-múzeumot. Furcsa érzés volt Kertész Imre „székén” ülve kávézni, amikor legutóbb az ottani étteremben jártunk.

Megtekinthetők itt azok a tányérok, poharak és evőeszközök is, amilyenekkel az ünnepi vacsorán megterítik az asztalt. Ezek másolatai számos helyen megvásárolhatók Stockholmban. Az étkészlet minden évben ugyanaz, a legpatinásabb svéd porcelán és üveggyártó cégek egyedi tervezésű darabjaival terítenek. Az uralkodó színek az arany, a fehér, a zöld és egy kis kék – utalva az ország természeti kincseire, az erdőkre, a tengerre. 

Zlatan írta alá az ajándékmezt

Érdekesség, hogy a múzeumi éttermet a bécsi Café Museum mintájára rendezték be. A bécsi (no meg persze a magyarországi) kávéházak legalább olyan kreatív miliőt teremtettek az alkotáshoz, mint a párizsi cafék. A szecessziós stílusú bécsi kávéház tervezője Adolf Loos volt. Az ő általa megálmodott könnyed székek mintájára gyártottak az itteni ülőalkalmatosságokat is.

Pazar körítés. Fotó: Nobel Prize
Pazar körítés. Fotó: Nobel Prize

A tudósok számos más találkozón vesznek részt, amelynek szervezésénél a bizottság tagjai figyelembe veszik hobbijaikat. Előtte a vendéglátók beleássák magukat a kitüntetett élettörténetébe. A 2021-es kémiai díjas David MacMillan például találkozhatott a svéd válogatott menedzserével, Janne Andersonnal és a női válogatott irányítójával, Peter Gerhardssonnal. Egy futballmezt is kapott, amelyet Zlatan Ibrahimovic írt alá. 

Találka általános iskolásokkal

A Nobel-hét fontos eseménye az alapítvány központjának meglátogatása. Ennek során illik belelapozni és beleírni a különleges vendégkönyvbe, amelyben a korábbi Nobel-díjasok szignói és szavai szerepelnek. A vendégkönyv legkorábbi beírása az 1950-es évek elejéről származik. Szintén hagyomány, hogy az irodalmi Nobel-díjas találkozik általános iskolásokkal, Stockholm külvárosában Rinkebyben, egy ottani könyvtárban.

A protokoll menetrendjének jelentős része Oslóra is jellemző.

A virágok San Remo-ból érkeznek

A hét fénypontja természetesen a Nobel-díj átadása és a bankett, amelyen körülbelül 1300 ember vesz részt, fő helyen ülnek a díjazottak, valamint a svéd királyi család tagjai, miniszterek, az ország vezetői.

A díszvacsora évente különbözik, mind a dekorációban, mind a menüben. A friss virágok mindig San Remo-ból érkeznek, ahol annyira szeretett élni Nobel, és a leghíresebb svéd virágkötők alkotják meg a csodás kompozíciókat.

Még a feleségek előtt is titkos a menü

A menü előkészületei egy évig folynak. Az Év Szakácsa verseny legjobbjai és a vacsorának helyt adó városháza séfjei közösen ötlik ki az ételsort, amelyet együtt is készítenek el. Csak az utolsó napokban teszik közzé, hogy kik lesznek a séfek. 

Titkos a menü. Fotó: Nobel Prize
Titkos a menü. Fotó: Nobel Prize

Van olyan szakács, aki évekig vár arra, hogy főzhessen-süthessen a tudósoknak. Ez egy olyan jeles nap, amikor a leghíresebb séfek akár petrezselymet is készek aprítani. A bankett előtt jóval megtörténik a próbaevés: a Nobel-díj bizottság tagjai megkóstolják a javasolt elő- és fő ételeket és a desszertet. 

Legyen svéd, divatos és más, mint tavaly

Alapvető feltétel, hogy a menüben tipikus svéd alapanyagok és ízek szerepeljenek, ugyanakkor legyen persze fine dining szintű és más, mint a tavalyi. Figyelembe veszik a díjazott egyéni diétás igényét is. A menü szigorúan titkos: csak amikor a meghívottak az asztalhoz ülnek, akkor derül ki, mik lesznek a fogások. A séfek még a feleségüknek sem árulhatják el, mi lesz az előétel vagy a főfogás.

Nézzük például, mi volt a menü, amikor Kertész Imre író vehette át a Nobel-díjat. Előételként tartlettet szolgáltak fel, kecskesajttal töltve és cékla zselével bevonva. Mindezt marinált zarándok kagyló és tengeri rák övezte, amelyeket szarvasgombás vinegrett mártással körítettek. Főételként svéd szarvas hátgerincet tálaltak, fűszeresen sütve, éppen csak megpirított zöldségekkel, vörös áfonyás (lingon) chutney-val és fahéjas szósszal, egészben megsütött burgonyahasábokkal. A desszertek versenyében  a körteterrin győzött, vaníliás és csokis bavaroise-zal, csöppnyi körte pálinkával bolondítva. Mellé körtés-pezsgős szorbé érkezett, karamellás szósszal. Tehát nem a hagyományos Nobel-fagyit tálalták fel, ami önmagában meglepetés volt.

Szigorú az ültetési rend

A vendégeket szigorú protokoll alapján ültetik le, mint ahogyan az ételeket is természetesen hagyományos szertartással, tükör módszerrel tálalják, azaz a szemben ülőknek mindig egyszerre emelik le az ezüstfedőt a fogásokról. 

A Nobel-díjasok rendszerint a királyi család egy-egy tagja, a miniszterelnök, miniszterek vagy az országgyűlés házelnöke mellett ülnek. Silvia királyné általában az alapítvány elnöke mellett szokott helyet foglalni. Az irodalmi Nobel-díjas többnyire a kulturális miniszter mellett ül.

A vendégeket szigorú protokoll alapján ültetik le. Fotó: Nobel Prize
A vendégeket szigorú protokoll alapján ültetik le. Fotó: Nobel Prize

Az is számít adott esetben, hogy mondjuk, a németül jól beszélő díjazott mellé olyan királyi családtagot vagy potentátot ültessenek, aki e nyelvet jól beszéli. Ami persze nem gond, hiszen Silvia svéd királyné német anyanyelvű, de természetesen angolul is beszél. De ha brazil lenne a díjazott, azzal is megbirkózna a család, hiszen Silvia édesanyja brazil volt, ezért portugálul is tud.

A díszvacsora után következik a táncmulatság.

Családi program és turisztikai attrakció

Ezzel nem ér véget a kötelező programok listája: a friss Nobel-díjasok a következő napokban ellátogatnak az alapítványhoz. A Nobel-hét zárásaként újra találkoznak a múzeumban egy búcsú fogadásra. Miután az összes díjazott épségben hazaérkezett, rövid pihenés után az alapítványnál máris elkezdődik a munka a következő évi események szervezésére.

A Nobel-díj kiosztása minden évben össztársadalmi esemény Svédországban. Minden programot közvetít a tévé, a legnépszerűbb műsorvezetők lépnek fel ilyenkor, akikkel olykor megkóstoltatják a menü fogásait is. A rendezvény egyben ruhaparádé is, az öltözékekről is sokáig szoktak beszélni.

Nem ritka, hogy a svéd családok megfőzik – vagy megpróbálják leutánozni otthon – mondjuk a tavalyi menüt, majd ha elfogyasztották, letelepednek a tévé elé és együtt nézik a közvetítést.

Maga a Nobel-díj ünnepség egyben erős országimázs építő – és természetesen fontos turisztikai – esemény is. Ilyenkor tömve szoktak lenni a szállodák, hiszen a vendégek mellett sok újságíró és fotós is érkezik az eseményre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG