5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az MBH Bank szakértője szerint egy ideig kivárhat az MNB a további kamatcsökkentésekkel.

A jegybank mai döntése a megelőző két hónapban látott 50 bázispontos vágáshoz képest kisebb mértékű volt. Ennek azonban elsősorban a pénzpiaci hangulat romlása volt az oka – írta kommentárjában a kamatdöntés után Árokszállási Zoltán, az MBH Bank elemzési centrumának igazgatója.

Májusban a várakozásuknak megfelelően 4 százalékot tett ki az egy évre visszatekintő infláció, ami azonban elmaradt a piaci konszenzustól, így az infláció még az MNB inflációs célsávjában maradt. Azonban az elmúlt napokban ismét erőteljesebbé váló forintgyengülés, valamint a Fed várható kamatcsökkentésének eltolódása miatt az MNB óvatosabb vált. A kamatvárakozások eközben továbbra is jelenlegi alapkamat szintje alatt találhatóak: a határidős kamatláb-megállapodások a június elején jellemző 6,3 százalék körüli szintről 6,1 százalék környékére jöttek le, ami jelzi, hogy lehet mérsékelt tere a kamat további csökkentésére az idei második félévben

„Az év második felére megmaradó, kismértékű mozgástér ellenére felfelé mutató kockázatot látunk az év végi, 6,25 százalékos alapkamat-előrejelzésünkben” – jegyzi meg a szakértő.

A mai döntést követő sajtótájékoztató után egy ideig kivárhat az MNB a további kamatcsökkentésekkel, azaz nem várható, hogy a következő egy-két ülésen további kamatcsökkentésről döntsön a Monetáris Tanács. Eközben továbbra is úgy látják, hogy 2025-ben is folytatódhat a kamatcsökkentés idehaza, amit a várhatóan csökkenő dollárkamatok is támogathatnak.

Az MNB kamatdöntése a vártnak megfelelő mértékű volt, így az nem jelentett meglepetést a piaci szereplők számára, ugyanakkor a korábbinál kisebb mértékű kamatvágás nyomán az EUR/HUF kurzus 396,70-ről két lépésben 394,30-ig süllyedt.

A mai ülésen egyetlen opciót vizsgáltak, a 25 bázispontos kamatcsökkentést egyhangúan támogatták.

Kamatdöntést követő sajtótájékoztató

Virág Barnabás alelnök a döntést követő sajtótájékoztatón (amely a Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjasaink tiszteletére kibocsátott emlékérmék miatt megrendezett esemény miatt a szokásosnál egy órával később, 16.00-kor kezdődött) elmondta, a hazai alapkamat a félév végére kommunikált 6,75-7,00 százalékos sáv felső szélét elérte. Az alelnök szerint erősek a külső környezetben a kockázatok, amik szűkítik a mozgásteret a második félévben a feltörekvő gazdaságokban. Virág Barnabás egyértelművé tette, hogy új szakasz nyílik a monetáris politikában.

Az előretekintő iránymutatás megváltozott: a Monetáris Tanács az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását figyelembe véve körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről hónapról hónapra. A dezinfláción és az árstabilitás fenntartható elérésén van hangsúly, de kulcsfontosságú a pénzügyi piacok stabilitásának fenntartása is. Az elmúlt hetekben romlott a befektetői hangulat, Európában is megemelkedett a volatilitás az európai parlamenti választások után. A Fed és az EKB közötti várható divergencia óvatos monetáris politikát indokolnak. Az amerikai kamatkondíciók elhúzódóan magasak lehetnek, ami csökkenti a feltörekvő piaci jegybankok mozgásterét.

Az infláció bázishatások és piaci szolgáltatások árazása miatt emelkedett májusban, ugyanakkor az alapfolyamatokat megragadó maginfláció csökkenése a második negyedévben megállt és az év végére 5,0 százalék közeli szintre emelkedik, ami a jegybanki toleranciasávon kívül van. Az inflációs várakozások csökkenése is elhúzódó folyamat, ami ugyancsak óvatosságot indokol. Az áremelkedés üteme várhatóan a következő hónapokban is a jegybanki toleranciasávban, annak felső széle közelében alakulhat. A nominális bérdinamika lassul, de a reálbérek 7 százalékkal vagy azt meghaladó ütemben bővülhetnek.

MNB friss prognózisa: javuló inflációs kilátások, változatlan növekedési előrejelzés

Az idei inflációs kilátások az MNB márciusi prognózisához képest 0,5 százalékponttal javultak. Az MNB előrejelzése szerint idén éves átlagban idén 3,0–4,5 százalék közötti infláció várható. Az infláció 2025-ben és 2026-ban egyaránt 2,5–3,5 százalék között alakulhat. A hazai GDP 2024-ben várhatóan 2,0-3,0 százalékkal, 2025-ben 3,5–4,5 százalékal, majd 2026-ban 3,0–4,0 százalékkal bővül, a növekedési prognózisok nem változtak a márciusi prognózishoz képest. 2024-ben főként a belső kereslet erősödése támogatja a hazai GDP fokozatos bővülését. Áprilisban a folyó fizetési mérleg többlete újabb csúcsot ért el, a folyó fizetési mérleg aktívuma a következő években a jegybank korábbi várakozásánál is nagyobb lehet, 2024-ben elérheti a GDP 2 százalék-át Virág Barnabás szerint. A költségvetés GDP-arányos hiánya 2024-ben 4,5–5,0 százalék között alakulhat, majd 2025-ben 3,5–4,5 százalék, 2026-ban pedig 2,8–3,8 százalék között lehet.

A részletes előrejelzést a csütörtökön publikálandó Inflációs Jelentésben teheti közzé az MNB.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG