1p
A monetáris tanács október 25-i kamatdöntő ülésén Király Júlia, az MNB alelnöke 0,25 bázispont emelésre szavazott, és hatan szavazták meg a 6 százalékos alapkamat szinten tartását - ez derül ki az ülésről közzétett rövidített jegyzőkönyvből. A hazai makrokörnyezet még megfelelő, de egyre rosszabb az ország megítélése, és folytatódott a bakrendszer helyzetének romlása.

Makrokörnyezet

A szeptemberi maginflációs adat megfelelt az inflációs jelentés előrejelzésének, a fogyasztói árindex azonban két tizeddel alacsonyabb volt az előrejelzettnél. Az eltérés a feldolgozatlan élelmiszereknél jelentkezett, és a módszertani változás vártnál kisebb hatásából származott.

Augusztusban folytatódott az ipari termelés élénkülése, az előző év azonos időszakához képest 4,4 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az élénkülés mögött továbbra is az export áll, a feldolgozóipari export 5 százalékkal nőtt, miközben a belföldi értékesítések tovább csökkentek. A konjunktúraindikátorok vegyes képet mutatnak: szeptemberben mérséklődött a német új ipari rendelések dinamikája, miközben a hazai bizalmi index nem romlott tovább.

2011 augusztusában a nemzetgazdaság egészében a bérek 6,5 százalékkal nőttek a korábbi év azonos időszakához képest. A versenyszféra éves bérindexe 5,9 százalék volt, ami gyorsulást mutat a júliusi adathoz képest. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma stagnált. A konjunktúra romlásával a versenyszektorban ismét előtérbe kerültek a rugalmas foglalkoztatási formák, ennek megfelelően nőtt a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma és a munkaerő-kölcsönzés. A részletes fizetési mérleg adatok szerint a 2. negyedévben a GDP 3,5 százalékára nőtt a gazdaság külső finanszírozási képessége.

Augusztusban a felülről számított finanszírozási képesség csökkent. Az alulról számított finanszírozási képesség azonban további javulást mutat, 12 havi rekord szintre emelkedett. Ennek megfelelően folytatódott a bankok és a vállalatok külső adósságának csökkenése. A háztartások megtakarításai augusztusban szinten maradtak.

Pénzügyi piacok

A nemzetközi pénzügyi piacokon az elmúlt heteket a befektetői hangulat erős ingadozása jellemezte. A kockázatvállalási hajlandóság alakulását főként a globális konjunktúrával, az európai válságkezeléssel és az eurozóna bankrendszerével kapcsolatos hírek határozták meg. A globális piacok további eszközár-alakulása szempontjából kiemelt jelentőségűek lesznek a soron következő európai uniós, illetve G20 csúcstalálkozók eredményei.

Magyarország kockázati megítélése összességében tovább romlott az elmúlt egy hónapban, a CDS-felár gyakorlatilag végig 500 bázispont felett alakult, és a két és féléves csúcspontnak számító 570 bázispontot is elérte. Az időszak utolsó szakaszában mutatkozó csökkenés elsősorban a globális hangulatjavulásra volt visszavezethető, a feltörekvő piaci referencia-országokhoz képest összességében így is érdemben nőtt a különbözet, azaz az országspecikus hatások az abszolút szint emelkedése mellett a relatív pozíció romlását is előidézték.

A kockázati megítélés határozott romlását mutatják a Magyarországgal foglalkozó piaci elemzések. Az indokok között elsősorban a növekedési kilátások romlását, a jövő évi 3 költségvetés tarthatóságával kapcsolatos kételyeket illetve a végtörlesztéshez kapcsolódóan a devizapiacra nehezedő nyomást, illetve a pénzügyi stabilitási kockázatok erősödését említik. A külföldiek nettó eladóként jelentek meg a forinteszközök piacán:

állampapír-állományuk mintegy 130 milliárd forinttal 3829 milliárd forintra csökkent az előző kamatdöntés óta. A lejáró kötvényeiket és diszkont-kincstárjegyeiket nem újították meg a nem-rezidens szereplők. Ennek hatása az állampapír-aukciókon jelentkező csökkenő keresletben is megmutatkozott. A külföldi szereplők forinteladása mintegy 100 milliárdot tett ki az elmúlt hónapban. Az FX-swap piacon belül a feszültség jelei mutatkoznak a legrövidebb futamidőkön, emelkedtek és magas szinten tartózkodnak a felárak, amit részben az euro/dollár piacon tapasztalható feszültségek magyaráznak. Ezzel szemben a hosszabb, 3 hónapon túli futamidőkön a régiós tendenciákkal összhangban csökkentek a felárak.

Az elmúlt hetekben a forint árfolyama meglehetősen széles, mintegy 15 forintos sávban ingadozott, s összességében mintegy 3-4 százalékkal került gyengébb szintre az euróval és dollárral szemben. A kamatdöntést megelőző napokban az árfolyam-várakozások gyenge irányú ferdesége is látványosan megugrott. Az árfolyam-alakulásban változó volt a globális, regionális és országspecifikus tényezők szerepe: bár ezek nyomán esetenként a forint látványosan levált a régiós devizákról. A legutóbbi kamatdöntés óta a hazai kockázati megítélés romlásával és az érdemi forintgyengüléssel a kamatemelési várakozások számottevő erősödése következett be. Az alapkamat és az FRA-jegyzésekből implikált várt kamatszint különbözete egyes napokon az 1x4 hónapos futamidő esetében a 40 bázispontot, a 3x6 hónapos futamidő esetében a 100 bázispontot is meghaladta. Figyelemre méltó, hogy a forintárfolyam és az FRAhozamok közötti együttmozgás - ami a megelőző hónapokban nem volt jellemző – ismét láthatóan erősödött, azaz a piaci szereplők szerint az árfolyam-alakulás meghatározó tényező lehet a kamatpolitika alakításában. A legfrissebb Reuters elemzői felmérés alapján a megkérdezettek kivétel nélkül a kamatszint tartására számítanak az októberi ülésen, emellett a válaszadók döntő többsége 2011 végére is 6 százalékos alapkamatszintet prognosztizált

A bankrendszer helyzete

Szeptember folyamán a bankrendszer mérlegösszehúzódása tovább folytatódott. A vállalati hitelállománya augusztus után ismét csökkent. Az állomány szűkülése a devizahitelek növekedése, és a forint hitelállomány jelentős csökkenése mellett valósult meg. A forint hitelek átlagos kamatában nem volt lényeges változás augusztus folyamán (csupán enyhe növekedés volt megfigyelhető). A háztartási hitelállomány leépülése tovább folytatódott szeptemberben. Az átlagos hitelköltség mutató augusztusban a lakáshiteleknél nem változott, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél viszont folytatódott a 2010 vége óta tartó folyamatos emelkedés. A pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott források állománya szeptemberben jelentősen csökkent.

A bankrendszer és a fiókok idei évi adózás előtti eredménye 2011 első nyolc hónapjában meghaladta az előző év azonos időszakában tapasztalt szintet, de szeptember folyamán csökkenés következett be. A szeptemberi negatív eredményt részben az előtörlesztés miatt megképzett értékvesztés okozhatta. A képet tovább rontja, hogy jelentős az aszimmetria a bankok között. A bankrendszeri tőkemegfelelési mutató nem változott szeptemberben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG