<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Kijött a kormányhatározat, úgy tűnik, hogy hiába hangoztatták, mégsem függesztik fel a börtönkártérítések kifizetését.

A legfrissebb Magyar Közlönyt megnézve első ránézésre úgy tűnhet, hogy a kormány felfüggesztette a börtönkártérítések kifizetését, arra hivatkozva, hogy „meg kell állítani a többmilliárdos iparággá váló börtönbizniszt”.

A dokumentumban szerepel „az egyes ügyekben a jogszabályok által biztosított legvégső időpontig a börtönzsúfoltság miatti kártalanítások kifizetését haladéktalanul függessze fel” kitétel, amelyet az Index.hu által megkérdezett emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd, Karsai Dániel úgy értelmez, hogy igazából a jelenleg is megszokott gyakorlat fog folytatódni, hiszen a minisztérium eddig is a határidő végén fizetett.

Varga Judit feladatot kapott

Emellett a kormány a határozatban felszólította Varga Judit igazságügyi minisztert arra is, hogy vizsgálja felül a hatályos szabályozást. Ennek alapján az egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a kormány a jövőben ténylegesen felfüggeszti a kifizetéseket, ám egyelőre erről még nincsen szó, annak ellenére sem, hogy a „Magyarország Kormánya” Facebook-oldalon ez a plakát jelent meg:

Érdekesség, hogy a kifogásolt kártérítési szabályozást még 2016-ban hozta a kormány, az eredeti dokumentumot Gulyás Gergely jelenlegi Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi, és ebben határozták meg azt is, hogy milyen esetekben járhat pénz a fogvatartottaknak.

Így működik a kártalanítás

A hatályban lévő törvény alapján így például akkor perelhetnek a rabok, ha nem megfelelő méretű az életterük, nincsen elkülönítve az illemhely, nem elégséges a világítás, a fűtés, vagy a szellőztetés, vagy esetlegesen rovarirtási problémák akadnak. Az Átlátszó cikke szerint a kártalanítás egy napra eső összege minimum 1200, maximum 1600 forint, vagyis ha egy elítélt egy évet olyan cellában tölt, ahol valamelyik körülmény nem megfelelő, akkor minimum 438 ezer, maximum 584 ezer forint kártérítést ítélhet meg neki a bíró aszerint, hogy érte-e még más sérelem is.

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG