<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Javában zajlanak a Trump-Putyin találkozó előkészületei a háttérben, Szíria ügyében várható a nagy áttörés. Egyes források szerint Washington akár hajlandó lehet az orosz szankciók feloldására is, ha Moszkva keményen nekiáll Irán kiszorításának. A politikai döntés Washingtonban és Tel-Avivban már minden jel szerint megszületett a teheráni rezsim megdöntésére.
Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú megbeszélést folytat a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 hamburgi csúcstalálkozójának első napi ülésén 2017. július 7-én. (MTI/AP/Evan Vucci)

Idén már harmadszor tárgyalt tegnap az izraeli miniszterelnök Moszkvában, mindezt úgy, hogy a két politikus az elmúlt három évben már kilencszer találkozott. Tel-Aviv attól tart, hogy akár már heteken belül a Hezbollah harcosai és az iráni Forradalmi Gárda stabilizálhatják pozícióikat a Golán-fennsík közelében, az 1974-ben lefektetett fegyvermentes zóna mentén. A Kreml az elmúlt években viszonylag szabad kezet adott Izraelnek szíriai légi beavatkozásainál, legutóbb éppen múlt vasárnap támadta újra Tel-Aviv a szír T4-es légibázist, ahol többek között Irán drónokat állomásoztat. Moszkva számára az a lényeg, hogy Izrael ne veszélyeztesse a szír rezsim stabilitását.

A szír játszma

Izrael és az Egyesült Államok megértik az orosz aggodalmakat. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó a hónap elején fejtette ki, hogy az USA számára Asszád elnök hatalmon maradása nem stratégiai kérdés. Ugyanakkor Trump meg akarja győzni Putyint július 16-i találkozójukon Helsinkiben, hogy Moszkva segítse kirúgni az irániakat Szíriából – egyben jelezte, hogy ez nagyban elősegítené az amerikai csapatok teljes kivonását szír földről.

Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. S valóban, az orosz Kommerszant napilap belső értesülései szerint Moszkva már egy kétoldalas zárónyilatkozat-tervezetet juttatott el a Fehér Házba, amelyet a két elnök Helsinkiben jóváhagyhatna. Szíria lehet a tárgyalások egyik fő pontja, amely ráadásul áttöréshez is vezethet Moszkva és Washington között.

Az elmúlt hetek csapatmozgásai is arra utalnak Szíriában, hogy az amerikaiak feladhatják Asszád elmozdításának követelését, kivonhatják csapataikat, de cserébe Moszkvának korlátoznia kell Irán befolyását Szíriában. Egyes források szerint Washington akár hajlandó lehet az orosz szankciók feloldására is, ha Moszkva keményen nekiáll Irán kiszorításának.

Június 24-én például az ammáni amerikai nagykövetség levelet küldött a szíriai déli fronton haroló alakulatoknak, értesítve őket, hogy ne számítsanak semmifajta segítségre Washingtontól. Ugyanazon a napon az orosz légierő a szír kormánycsapatokkal offenzívát indított a térségben. Ennek erdményeképpen július 6-án az orosz delegáció déli lázadókkal megegyezésre jutott.

Irán kiszorítása

Káncz Csaba

Washington készsége arra, hogy aláírjon egy magállapodást az oroszokkal abból a feltételezésből indul ki, hogy a Kreml képes lesz Teherán növekvő befolyását megfékezni Szíriában. Moszkva ténylegesen növelte jelenlétét Damaszkuszban az utóbbi időben, erősebben befolyásolva a kormánydöntéseket és hátrébb szorítva az irániak korábbi óriási befolyását. De különösen Aleppó és Deir ez-Zor térségében Teherán sok ingatlant vásárolt és azokat hű szövetségeseinek osztotta ki.

Márpedig Netanjahu miniszterelnök a hétvégén megismételte, hogy az iráni katonai jelenlétet Izrael nem fogja tolerálni sem a határa közelében, sem Szíria teljes területén. Az iráni Forradalmi Gárda szír alakulatainál nem véletlenül emelkedik a politikai hőmérséklet és már nyílt ellenségeskedésre szólítanak föl Izraellel szemben. A jelek szerint tehát az elkövetkező napok fordulópontot hoznak a szír polgárháborúban, ahol Teherán hozzállása döntőnek bizonyulhat. Bár Irán akárhogyan dönt is, a késeket már élezik a háttérben és a politikai döntés Washintonban és Tel-Avivban már minden jel szerint megszületett a teheráni rezsim megdöntésére.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos