3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az Európai Unió külső határain jelentősen megnőtt, elérte a 355 300-at az illegális határátlépések száma 2023-ban.

Az adatok már az év első 11 hónapban 17 százalékkal meghaladták a tavalyi teljes évi számokat, egyúttal 2016 óta a legmagasabb értéket jelentik - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex hétfőn.

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonal volt a legforgalmasabb 2023-ban. Ezen a migrációs útvonalon a nemzeti hatóságoknak 152 211 alkalommal kellett intézkedniük az év első 11 hónapjában, ami 16 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. Novemberben 7862-en próbálkoztak itt az illegális határátlépéssel, októberben 9585-en.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, főként Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az év első 11 hónapjában 52 570 illegális határátlépést észleltek, ami 48 százalékkal magasabb a tavalyi számoknál. Ezen a szakaszon novemberben 4090 alkalommal kellett intézkedniük az illetékes hatóságoknak, míg októberben 7061-szer.

Az év első tizenegy hónapjában a nyugat-balkáni országokon keresztülhaladó migrációs útvonalon 98 651 illegális határátlépési kísérletet vettek nyilvántartásba. Az adat az előző év azonos időszakához képest 28 százalékos csökkenést mutat. Ezen az útvonalon novemberben 1881-en próbálkoztak bejutni az unió területére, amíg októberben 17 656-an.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon 13 507-en lépték át jogszerűtlenül az unió külső határait idén, ez 2 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Novemberben itt 1306-an, októberben 1821-en próbálkoztak.

Migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre. Fotó: EPA/Adriel Perdomo
Migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre. Fotó: EPA/Adriel Perdomo

Kimagasló volt a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken észlelt illegális migrációs beáramlás is. Itt az illetékes hatóság idén ez idáig 32 422 illegális határsértést észlelt, ami több mint kétszerese (116 százalék) a tavalyinak. Ugyanitt novemberben 4692 illegális migránsól érkezett jelentés, míg októberben 13 006-ról - írták.

A január és november közötti időszakban az Egyesült Királysággal közös tengerszakaszon 58 317-en próbálkoztak az átkeléssel, ami 14 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakának számaitól. November folyamán itt 3585-en vágtak neki a tengeri átkelésnek, októberben 8220-an.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán januártól novemberig - a tavalyi azonos hónapokban feljegyzett adatokhoz képest - 10 százalékos csökkenést regisztráltak. Itt 5352-en lépték át illegálisan az EU keleti határait idén. Novemberben 197-en próbálkoztak ezzel, amíg októberben 448-an.

Ők jönnek most

Idén minden illegális migrációs útvonalon a szíriaiak, a guineaiak és az afganisztániak voltak a legtöbben, akik az Európai Unió területére próbáltak jutni - tette hozzá legfrissebb jelentésében az uniós határ- és partvédelmi ügynökség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Lengyel Lászlótól! Szerdán, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni a február 28-án 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Ismét hallattak magukról a tálibok
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:12
Elengedtek egy letartóztatott osztrák szélsőjobboldali férfit.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a diákok, a belügyminiszter lemondását követelik - Rómában
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:41
A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.
Makro / Külgazdaság Tűzszünet jöhet Gázában?
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:25
Az Egyesült Államok szerint egyetértés alakult ki egy túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalairól.
Makro / Külgazdaság Sikeres ukrán hackertámadás orosz állami szerverek ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 18:02
Az ígért nyugati katonai támogatásnak csak a fele jött meg időarányosan.
Makro / Külgazdaság Még nincs kötelező sorozás Csehországban
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 17:03
Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét,de ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
Makro / Külgazdaság Dél-Karolinát is behúzta Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 16:06
Rekordrészvétel volt az újabb republikánus előválasztáson. 
Makro / Külgazdaság Forrong Egyiptom az izraeli tervek láttán
Káncz Csaba | 2024. február 25. 15:01
Szíszi elnök hajthatatlanul elutasítja a humanitárius folyosók vagy a nagyszámú palesztin belépésének engedélyezését a Sínai-félszigetre és azt "vörös vonalnak" nevezi. Felfüggeszti-e Kairó a békeszerződést Tel-Avivval? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijevnek kell átadni a zárolt orosz vagyont, sürgette a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 14:41
A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni - írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Újabb halálos áldozatokkal folytatódott a gázai háború
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 13:42
Vasárnap reggel az izraeli egységek rajtaütéseket kezdtek az iszlamista fegyveresek létesítményei ellen a Hán-Júnisztól keletre fekvő Abbesszínok nevű lakónegyedben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG