<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az izraeli, aggodalomra okot adó delta-variáns okozta negyedik hullámban végre egy jó hír: felmérésük szerint a vártnál is hatásosabb a harmadik, emlékeztető oltás felvétele. A 60 év felettieknél a Pfizer 86 százalékos eredményt hozott.

A többezer embert vizsgáló izraeli tanulmány azt állítja, hogy egy harmadik adag Pfizer/BioNTech vakcina 86 százalékosan hatékony a 60 évesnél idősebb embereknél – írja a Reuters.

Az izraeli nagy egészségügyi szolgáltató, a Maccabi, amely az ország 9,3 millió lakosának közel egynegyedét fedi le, összehasonlította 149 144 fő 60 év feletti olyan ember eredményeit, akik legalább egy hete megkapták már a harmadik oltásukat, azzal a 675 630 fővel, akik csak kettőn vannak túl.

Az izraeli tanulmány szerint a harmadik oltás 86 százalékos hatékonyságú. Fotó: DepositphotosAz izraeli tanulmány szerint a harmadik oltás 86 százalékos hatékonyságú. Fotó: Depositphotos

 

A Maccabi közleménye szerint a harmadik oltást kapó csoportban csak 37 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, szemben a „kétoltásosak” 1064 pozitív esetével. A Maccabi nem adott információt a 37 pozitív eset súlyosságáról, illetve arról, hogy történtek-e szövődmények.

A Pfizer szerint vakcinájuk hatékonysága idővel valóban csökken, és egy harmadik adag szignifikánsan magasabb semlegesítő antitestet mutatott a kezdeti SARS-CoV-2 vírus, valamint a Béta és a nagyon fertőző Delta-variánsok ellen. 

Izrael a múlt hónapban kezdte meg a harmadik Pfizer-adag beadását, ugyanis egyre drasztikusabb méreteket ölt az országban a Delta-variáns által okozott negyedik hullám. Eddig mintegy 1,1 millióan – főleg 50 év felettiek és egészségügyi dolgozók és a valamilyen okból rászorultak - kapták meg eddig a harmadik adagot. Ennek ellenére az izraeli egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy az esetek száma tovább nő, tekintettel arra, hogy további 1,1 millió izraeli, - a lakosság mintegy 12 százaléka - továbbra is oltatlan. 

Az aggodalom jogos, hiszen a harmadik oltás pozitív eredményei ellenére Izraelben közben nyolcezer fölé emelkedett a napi új koronavírus-fertőzöttek száma. A közel 150 ezer tesztből kapott fertőzésszám február elseje óta a legmagasabb szám, és 6,2 százalék pozitivitási arányt jelent.

Több mint 55 ezer aktív esetet tartanak nyilván az egészségügyi hatóságok, közülük 926-an kórházba kerültek, 559-en súlyos esetnek számítanak, 89-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója elrendelte a rendkívüli helyzet nyomán az összes ápoló-továbbképző tanfolyam felfüggesztését, hogy az ápolók azonnal visszatérhessenek a kórházakba és a rendelőintézetekbe – szemlézte a Portfolio.hu a Jediót Ahronót című újság hírportálját, a ynet-et.

hirdetés

A minisztérium számításai szerint a jelenlegi trendek folytatódása esetén szeptember 10-én már 4800 beteg lehet a kórházakban, s várhatóan 2400-an lesznek súlyos állapotban, de abban reménykednek, hogy szeptember közepére az oltási kampány nyomán jelentősen csökken majd a fertőződés üteme, és ezzel a súlyos betegek száma.

Naftali Bennett miniszterelnök hétfő este tanácskozást hívott össze, melyen megvitatták a tanévkezdésből fakadó gondokat. Elhatározták, hogy a 12 évesnél idősebbek, vagyis már olthatók évfolyamain az egészségügyi minisztérium által "piros", azaz erősen fertőzött  településeken zoom applikációval fognak interneten tanulni azokban az osztályokban, amelyekben nincs beoltva legalább a gyerekek 70 százaléka.

Izrael már 58 települése számít "pirosnak", azaz közepesen fertőzöttnek, 103 város "narancssárga", azaz elenyészően van jelen a koronavírus, 65 helyiség még "sárga", és 54 település maradt "zöld", vagyis alig, vagy egyáltalán nem fertőzött státuszú.

December vége óta Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 855 387-t (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,97 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére. A pandémia megjelenése óta 951 226 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6694-en haltak meg Izraelben.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Makro / Külgazdaság Újabb kamatemelés, immár 3 százalék felett az irányadó kamat
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:18
Az infláció elleni küzdelem jegyében ismét kamatot emelt a jegybank.
Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló