<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Törökország első atomerőművének szánt Akkuyu erőmű egyik vezető menedzsere lemondott, mivel szerinte szüksége van ugyan az országnak atomerőműre, de ezt nem a Roszatommal kellene megépíteni. Az orosz cég, amely Paks 2-t is építi, állítólag banális hibákat követett el a munkálatok kezdete során.

 

Törökország első atomerőművét, az Akkuyu erőművet nemrég kezdték építeni, de a projekt egyik vezetője, Faruk Uzel máris lemondott, és óvott az orosz kivitelezőktől. A szakember négy éve dolgozott a projektet előkészítő és kivitelező vegyesvállalat élén, de szerinte az orosz fél „nem professzionális”, ezért nem velük kellene az építést folytatni – írja a Hürriyet Daily News angol nyelvű török portál.

 

„A projektre szükség van, de nem ezekkel az emberekkel” – mondta Uzel sajtótájékoztatóján. A projekt kivitelezése amatőr, kezdő szintű és tele van műszaki hibákkal – tette hozzá. A török kormánynak professzionálisabb partnerekkel kellene folytatnia.

Le is kellett állítani az építést

Feltette a kérdést, hogyan lehetett egy olyan céget megbízni, amely nem tudott jól megépíteni egy egy méterrel a talajszint alatt levő információs központot, miközben az erőmű 12 méterrel lesz a talajszint alatt, ráadásul a tenger közelében. Szerinte a kivitelező helytelenül vette figyelembe a partvonalat, ami miatt az építkezést le kellett állítani, és most egy törvénymódosításra várnak.

Az Akkuyu-erőmű (Wikipedia)

Hiányolta a transzparenciát a radioaktivitás jövőbeli mérésével és nyomon követésével kapcsolatos eljárásokról, amit a helyi lakosság és a közeli egyetem (Mersin University) is követel. Elmondása szerint azért mond le, hogy kifejezésre juttassa a magas kockázatokat, amelyeket a orosz társaság részvétele jelent „az országom és a nemzetem számára”.

Szexuális molesztáló és sikkasztó?

A cikk említi azt is, hogy a szakember ellen munkahelyi szexuális molesztálásért és sikkasztásért van folyamatban eljárás. Faruk Uzel a tájékoztatón elmagyarázta, hogy ezeket az után jelentették be felettesei, miután ő megfogalmazta kritikáit.

Az erőmű építéséről még 2011-ben állapodtak meg a felek, a tervek szerint 22 milliárd dollárba kerülne, és 60 évig működne. A cikk szerint a volt török energiaügyi miniszter nemrég kijelentette, hogy „nem volt lehetséges Törökország számára az Akkuyu atomerőmű építésének törlése, mert a projekt kormányközi megállapodáson alapul”.

Földrengésveszély?

Korábbi sajtójelentések szerint az ország második atomerőművét is előkészítik, azt várhatóan japán és francia vállalatok építhetik meg.

Az Akkuyu-erőmű alapkövének idén áprilisi letételét heves tiltakozások kísérték - írja a Wikipedia német verziója. A dél-törökországi helyszín ugyanis közel van egy tektonikai törésvonalhoz. Az erőművet a Richter-skála szerint 6,5-es erősségű rengésekre készítik fel, de a múltban ennél erősebb földrengések is voltak és a jövőben is lehetnek a területen. Az angol nyelvű Wikipedia szerint viszont azért választotta a kormány a helyet, mert a területen alacsony a földrengések kockázata, ehhez mellékelnek egy szeizmikus kockázati térképet is. (A cikk végén.)

Kommentár: Csak egy mozaikdarabka?

Nem tudjuk, hogy a szakmain kívül nincsenek-e egyéb politikai, nagyhatalmi játszmák a háttérben, romlik-e esetleg az orosz-török viszony, vagy sem. Törökország kényes helyzetben egyensúlyoz az orosz medve, a NATO, Szíria, Irak között, ráadásul belpolitikai válságban van. (A júniusi választások óta ügyvivő kormány van, új választások lesznek.)

Júliusban Törökország egyszerre kezdett harcot az Iszlám Állam és a kurdok ellen, valószínűleg az USA jóváhagyásával. A napokban orosz csapatok, tankok, repülőgépek szíriai bevetéséről érkeztek hírek a szíriai rezsim oldalán. Lehet, hogy az atomerőmű csak egy nagy kirakós játék, egy komplex megállapodás egyik darabja?

Az ország kényes helyzetét és a kockázatokat, bizonytalanságot jelezheti, hogy a török líra pénteken újabb történelmi mélypontra süllyedt a dollárral szemben, augusztus vége felé pedig az euróval szemben.

Törökország szeizmikus kockázati térképe (Wikipedia)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos