<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A közép-és kelet-európai pénzügyi szakemberek kevésbé pesszimisták, mint nyugati társaik, globális szinten mégis a gazdasági növekedés további lassulása várható - derül ki egy friss elemzésből. A tavalyi év utolsó negyedévében Közép-Kelet-Európában volt a legalacsonyabb az üzleti bizalom.

A könyvelők sem látnak esélyt az áttörésre

A világ könyvelői 2012-re sem jósolnak igazi áttörést a gazdaság fellendülésében. Így foglalható össze egy mondatban az a 2011 utolsó negyedévében készített nemzetközi felmérés, mely során összesen 3775 számviteli szakembert, köztük 1414 felsővezetőt kérdeztek meg. A tanulmány két nemzetközi könyvviteli szervezet összefogásának az eredménye.

Az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), a világ vezető pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szervezete. A kutatáshoz csatlakozott az IMA (Institute of Management Accountants), egy amerikai szervezet, mely elsősorban a vállalatirányítás és a vezetői számviteli információk stratégiai kapcsolatát vizsgálja.

Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója elmondta: megközelítőleg a válaszadók egyharmada számolt be romló, de legalábbis stagnáló gazdasági kilátásokról és csaknem fele vesztette el bizalmát a saját munkaadójával szemben.

„A legjelentősebb bizalomcsökkenés Hongkongban, Szingapúrban és Cipruson jelentkezett, mely országok nagymértékben függnek a nemzetközi kereskedelem és a globális pénzügyi tranzakciók alakulásától. Ebből és még néhány intő jelből arra következtethetünk, hogy a nemzetközi kereskedelem növekedése megtorpant, sőt zsugorodni kezdett” - hívja fel a figyelmet Benesova.

Regionális szinten egyértelműen Közép- és Kelet-Európa könyvelhette el a legalacsonyabb üzleti bizalmat, de ezúttal a hagyományosan optimistának mondható ázsiai-csendes-óceáni országok is negatív fordulatot vettek. Afrika és a Közel-Kelet továbbra is a legstabilabb régiónak számítanak, mind a bizalmi indexek, mint a világgazdaság alakulásával kapcsolatos általános elvárások terén.

A romló kilátások mellett a kutatás eredményei a foglalkoztatottság és a zöldmezős beruházások csökkenő nemzetközi tendenciájára is felhívja a figyelmet. Az ACCA és az IMA ezeket különösen aggasztónak találta, hiszen ezen mutatószámok az utóbbi három évben folyamatosan gyengén muzsikáltak és a szakértők szerint ennek később még nagy ára lehet.

Sehol sem tapsolnak a megszorításoknak

Nem reménytelen a helyzet

Februárban közel egyéves csökkenés után a tavaly őszi szintre erősödött vissza a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke; a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint a bizalmi index januárhoz képest az építőipar kivételével minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult. Részletek >>

A tavalyi év utolsó negyedévében Közép-Kelet-Európában volt a legalacsonyabb az üzleti bizalom - jóllehet, az itteni válaszadók kevésbé voltak borúlátóak a világgazdaság általános helyzetével kapcsolatban, mint a kontinens többi részén. Az igazi zuhanás a bizalmi indexekben már 2011 harmadik negyedévében bekövetkezett, és ehhez képest valójában nem igazán történt jelentős eltérés az év végére. Arányaiban vizsgálva a válaszadók több mint fele (55 százalék) számolt be csökkenő tendenciáról, ami mindössze öt százalékos eltérést jelent az előző negyedéves időszakhoz képest.

Miközben az üzleti bizalom többé-kevésbé konstans módon alakult az elmúlt időszakban, a világgazdasággal kapcsolatos elvárások már jóval árnyaltabb képet mutatnak. A válaszadók döntő többsége (87 százalék) véli úgy, hogy a globális gazdasági helyzet romlani vagy stagnálni fog, ami 17 százalékos változást jelent a 2011-es év harmadik negyedévéhez képest (összehasonlítva az akkori 70 százalékkal).

A vizsgált időszakban az egyik legnagyobb kockázatként az árfolyamok ingadozását jelölték még a válaszadók. Az utolsó negyedévben a finanszírozáshoz való hozzáférés is jelentősen romlott, ami a munkahelyteremtés és a foglalkoztatottság mérőszámainak jelentős csökkenéséhez vezetett.

Az európai válaszadók a kormányuk még szigorúbb intézkedéseire számítanak a következő öt éves időszakban. Kivételt képez ez alól a közép-kelet-európai régió, ahol a válaszadók szerint már így is nagyon komoly megszorításokkal és szabályozásokkal kell szembenézniük. A régió OECD országainak szakemberei szerint – köztük Magyarországon is – a kormányzati költekezések jelentősen esni fognak az elkövetkezendő öt évben, míg a nem-OECD tagországok pont ellentétesen gondolják.

Általánosságban elmondható, hogy a régió kormányai által foganatosított gazdasági intézkedések alacsony támogatottsággal bírnak, de a nemzetközi trendekkel összehasonlítva nem mutat kirívó eltérést a megkérdezettek körében. A szakemberek mindössze 13 százaléka fejezte ki egyetértését, 57 százalékuk szerint azonban más fiskális politikára lenne szükség. A régió országainak egy csoportja (Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Szlovákia) kitűnik az arányában magasabb támogatottságával a kormányzatuk intézkedései felé, azonban a támogatottsági index még ezen országokban is nagyon alacsonynak mondható a maga 19 százalékával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összeomlott a forint, hiába emelt nagyot az MNB - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András - Király Béla | 2022. szeptember 30. 19:52
A hét egyik legfontosabb hazai gazdasági eseménye a forint mélyrepülése volt. A magyar fizetőeszköz mélyen alulteljesítőnek bizonyult a régiós devizákhoz képest is. Csütörtökön mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi mélypontra került, majd a gyengülés pénteken is folytatódott. Kollégáink, Gáspár András, a Privátbankár lapcsoport lapigazgatója és Király Béla elemezték a forint és a magyar gazdaság helyzetét.
Makro / Külgazdaság Csak tovább rontja a helyzetet az ukrán régiók elcsatolása
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 19:26
Az orosz-ukrán háború 219. napjának főbb eseményei.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG