3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma rendezte meg az MNB az idei Lámfalussy-konferenciát. Ez a negyedik ilyen esemény, melyet Lámfalussy Sándor, az euró megalkotásában döntő szerepet játszó magyar származású közgazdász emlékére rendeznek. Felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök, leginkább a 2008-ban felmerült kihívásokra adandó válaszokról beszélt.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök a Lámfalussy-konferencián. (Kép forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

A konferenciát Matolcsy György, az MNB elnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy az euró egy jól működő közös valuta volt a 2008-as válságig, azóta azonban korábban nem látott, vagy a tervezéskor eléggé figyelembe nem vett problémák jelentkeztek, melyeket az Európai Uniónak ki kell küszöbölnie. Jacques Laroisiére, az IMF egykori elnöke (abban az időben is, amikor Magyarország belépett a szervezetbe), később az EBRD elnöke is az eurózónát érő kihívások megoldási módozatairól beszélt. Laroisiére kapta egyúttal a konferencia idei díját is.

Lámfalussy és a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében Kínával foglalkozott. Elmondta, hogy ami Kínában történik, amiből tanulnunk kéne, nem pedig érveket keresni, hogy miért nem tudunk hasonlót megvalósítani Európában. A döntő érv, amiért a miniszterelnök elfogadta a meghívást, az maga Lámfalussy professzor, aki tanácsadóként is dolgozott mellette, sőt ifjúkori túlfutásaira - ahogy mondta - felhívta a figyelmét. Orbán Viktor szerint a professzor a közvélekedés szerint az euró atyja, de ő nem tartotta magát annak, hanem ő csak egy tanácsadó volt, a létrehozók a főleg német és francia politikusok.

A miniszterelnök felidézte, hogy egyszer megkérdezte Lámfalussyt: hogy volt bátorsága azt javasolni a politikusoknak, hogy hozzanak létre egy monetáris uniót fiskális unió nélkül. Lámfalussy azt válaszolta, hogy ez a kérdés majd úgyis felmerül, de akkor a kormányok kénytelenek lesznek ezt megoldani. Most itt a probléma, de a megoldáshoz nem sikerült még eljutni.

Paradigmaváltás

Ezek után Orbán arról beszélt, hogy 2008 óta paradigmaváltás zajlik a világgazdaságban és a világpolitikában, és a siker mértéke egy-egy ország esetében az, hogy ki milyen gyorsan ismert fel ennek szükségességét. 1990 után egypólusú volt a világrend, az új paradigma szerint a világ többközpontúvá válik. Erről azonban nincs közmegegyezés, élénk viták folynak róla az Európai Unión belül is.

Az aktuális helyzetről a miniszterelnök elmondta, hogy most a világ leglényegesebb eseménye az új amerikai elnök hivatalba lépése. Az új amerikai elnök komoly változásokat céloz meg, és ezeket sokan egyelőre tagadják. Ez nem más, mint a nyugati világ karakterváltása, amelynek kulcsmondata Trump azon mondása, hogy minden országnak joga van saját magát az első helyre tenni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a multilaterális megegyezések helyett a bilaterálisak lesznek a döntőek, és hogy nem lesznek az országokra ráhúzható gazdasági sémák.

A többi központ

A miniszterelnök külön foglalkozott Oroszországgal, amely véleménye szerint túlélte a rendszerbuktatási kísérleteket, szankciókat, alacsony olajárakat. Ezzel az Oroszországgal tárgyalni kell, de Oroszország mellett más központok és létrejönnek a világban: leginkább India és Kína. Európa közben egyre gyengébb lett: globális szereplőből regionálissá vált. Erre megoldás az lehet, hogy Európán belül is több erőközpontra van szükség, nem jó az egyközpontú föderalizmus, pláne, hogy Európa nem egy nép, hanem sok nép összessége.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG