3p
Ma rendezte meg az MNB az idei Lámfalussy-konferenciát. Ez a negyedik ilyen esemény, melyet Lámfalussy Sándor, az euró megalkotásában döntő szerepet játszó magyar származású közgazdász emlékére rendeznek. Felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök, leginkább a 2008-ban felmerült kihívásokra adandó válaszokról beszélt.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök a Lámfalussy-konferencián. (Kép forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

A konferenciát Matolcsy György, az MNB elnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy az euró egy jól működő közös valuta volt a 2008-as válságig, azóta azonban korábban nem látott, vagy a tervezéskor eléggé figyelembe nem vett problémák jelentkeztek, melyeket az Európai Uniónak ki kell küszöbölnie. Jacques Laroisiére, az IMF egykori elnöke (abban az időben is, amikor Magyarország belépett a szervezetbe), később az EBRD elnöke is az eurózónát érő kihívások megoldási módozatairól beszélt. Laroisiére kapta egyúttal a konferencia idei díját is.

Lámfalussy és a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében Kínával foglalkozott. Elmondta, hogy ami Kínában történik, amiből tanulnunk kéne, nem pedig érveket keresni, hogy miért nem tudunk hasonlót megvalósítani Európában. A döntő érv, amiért a miniszterelnök elfogadta a meghívást, az maga Lámfalussy professzor, aki tanácsadóként is dolgozott mellette, sőt ifjúkori túlfutásaira - ahogy mondta - felhívta a figyelmét. Orbán Viktor szerint a professzor a közvélekedés szerint az euró atyja, de ő nem tartotta magát annak, hanem ő csak egy tanácsadó volt, a létrehozók a főleg német és francia politikusok.

A miniszterelnök felidézte, hogy egyszer megkérdezte Lámfalussyt: hogy volt bátorsága azt javasolni a politikusoknak, hogy hozzanak létre egy monetáris uniót fiskális unió nélkül. Lámfalussy azt válaszolta, hogy ez a kérdés majd úgyis felmerül, de akkor a kormányok kénytelenek lesznek ezt megoldani. Most itt a probléma, de a megoldáshoz nem sikerült még eljutni.

Paradigmaváltás

Ezek után Orbán arról beszélt, hogy 2008 óta paradigmaváltás zajlik a világgazdaságban és a világpolitikában, és a siker mértéke egy-egy ország esetében az, hogy ki milyen gyorsan ismert fel ennek szükségességét. 1990 után egypólusú volt a világrend, az új paradigma szerint a világ többközpontúvá válik. Erről azonban nincs közmegegyezés, élénk viták folynak róla az Európai Unión belül is.

Az aktuális helyzetről a miniszterelnök elmondta, hogy most a világ leglényegesebb eseménye az új amerikai elnök hivatalba lépése. Az új amerikai elnök komoly változásokat céloz meg, és ezeket sokan egyelőre tagadják. Ez nem más, mint a nyugati világ karakterváltása, amelynek kulcsmondata Trump azon mondása, hogy minden országnak joga van saját magát az első helyre tenni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a multilaterális megegyezések helyett a bilaterálisak lesznek a döntőek, és hogy nem lesznek az országokra ráhúzható gazdasági sémák.

A többi központ

A miniszterelnök külön foglalkozott Oroszországgal, amely véleménye szerint túlélte a rendszerbuktatási kísérleteket, szankciókat, alacsony olajárakat. Ezzel az Oroszországgal tárgyalni kell, de Oroszország mellett más központok és létrejönnek a világban: leginkább India és Kína. Európa közben egyre gyengébb lett: globális szereplőből regionálissá vált. Erre megoldás az lehet, hogy Európán belül is több erőközpontra van szükség, nem jó az egyközpontú föderalizmus, pláne, hogy Európa nem egy nép, hanem sok nép összessége.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG