3p
A következő héten tartja az év utolsó kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a japán központi bank (BoJ) is, emellett az európai és az amerikai inflációs számok lehetnek a legfontosabb makrogazdasági adatok.

Hétfőn az amerikai ipari és feldolgozóipar termelés novemberi alakulása lesz fontos a befektetőknek. Kora reggel nagyobb szerepet kaphat a vasárnapi japán választások kiértékelése, amely jelentős befolyással lehet a tokiói részvénypiacra. A japán választásokon minden jel szerint nem lesz meglepetés, hatalmon marad Abe Sindzó japán miniszterelnök. Az egyetlen kérdés, hogy a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) tud-e kétharmados többséget szerezni.

Kedden a Markit Economics piackutató intézet közzéteszi decemberi német, francia és eurózónás feldolgozóipari valamint szolgáltató szektori beszerzésimenedzser-indexét (BMI). A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet közben frissíti a németországi gazdasági kilátások megítélését tükröző hangulatindexét.

A nagy-britanniai jegybank, a Bank of England délelőtt beszámol legújabb banki stressztesztjének eredményéről. Délután az Egyesült Államokban a kereskedelmi minisztérium adatokat ad ki a novemberben elfogadott építési engedélyek és az újonnan épült lakások számáról.

Szerdán a novemberi japán külkereskedelmi adattal kezdődik a nap, a nagy-britanniai októberi munkanélküliségi jelentéssel folytatódik, de ezeknél sokkal fontosabb lesz az Európai Unióban és az Egyesült Államokban novemberben mért infláció. Este a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) lezárja kétnapos, 2014-ben utolsó kamatdöntő ülését. A Fed alapkamata a piaci elemzők szerint biztosan nem változik, de a FOMC esetleg pontosabb jelzést ad, hogy 2015-ben mikor lehet kamatemelés.

Csütörtökön a müncheni ifo gazdaságkutató intézet adja ki decemberi németországi gazdasági hangulatindexét. Emellett a nagy-britanniai novemberei kiskereskedelmi forgalom, az amerikai decemberi szolgáltató szektori BMI és a Conference Board gazdaságkutató intézet amerikai novemberi fogyasztói bizalmi mutatójára lehet számítani.

Pénteken tanácskozik a japán jegybank. A BoJ októberben nagyobb monetáris lazítás mellett döntött, novemberben nem volt változás, de a pénteki ülésről még nem lehet tudni mi várható. A jegybank stratégiája függ attól, hogy Abe Sindzó milyen politikai célkitűzéseket jelent be a választások után.

Pénteken jelenik meg az eurózóna októberi folyó fizetési mérlegének statisztikája és a GfK gazdaságkutató intézet 2015. januárra vonatkozó, előremutató német hangulatindexe is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG