<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A demokratáknak csak bő egyharmada szeretné, ha Biden újra elnök lenne. A Fehér Ház ura beszédében foglalkozott a következő évre szóló törvényhozási programjával, beleértve a gazdasági célokat, a kínai kapcsolatokat és a rendőrség reformját. Káncz Csaba jegyzete.

A demokraták többsége most úgy gondolja, hogy egy elnöki ciklus bőven elegendő Joe Biden számára, annak ellenére, hogy ő maga ragaszkodik 2024-es újra-jelöltségéhez. Ez derül ki az Associated Press-NORC Közügyi Kutatóközpont új közvélemény-kutatásából, amely azt mutatja, hogy a demokraták mindössze 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretné, ha Biden a második ciklusban is elnök lenne, szemben a tavalyi félidős választások előtti 52 százalékkal.

Jól sikerült beszéd

Míg Biden hétfői évértékelő beszédében a törvényhozási győzelmeit és kormányzási képességét domborította ki, a közvélemény-kutatás azt sugallja, hogy az Egyesült Államokban viszonylag kevés felnőtt ad az elnökségének teljesítményére magas pontszámot. A válaszadókkal készült utólagos interjúk azt sugallják, hogy sokan úgy vélik: a 80 éves életkora hátrány, mivel az emberek a köhögésére, a botladozó járására, a bakizásaira összpontosítanak, és meg vannak győződve arról, hogy a világ legstresszesebb munkája jobban megfelelne egy fiatalabbnak.

Az elnök - a demokraták vezette Szenátussal és a republikánusok irányítása alatt álló képviselőházzal állva szemben - méltatta saját gazdasági eredményeit és győzelmeit az infrastrukturális kiadások, a tiszta energia és a vényköteles gyógyszerek ára terén. A beszéd egyszerű kifejezésekkel operált, nem tépett fel belpolitikai sebeket, keveset foglalkozott külpolitikai problémákkal, így az amerikai nézők elképesztően magas, 72 százalékának pozitív véleménye lett róla.

Kína és az USA szuverenitása

A Biden beszéde előtti héten egy állítólagos kínai kémlégballon repült az USA felett, amely újonnan rámutatott a két ország továbbra is feszült viszonyára. Az elnök beszédében óva intette Kínát attól, hogy fenyegesse az Egyesült Államokat, miközben megismételte azt az álláspontját, hogy Washington nem keres konfrontációt Pekinggel.

„Amint azt a múlt héten világossá tettük, ha Kína fenyegeti szuverenitásunkat, fellépünk országunk védelme érdekében – és ezt meg is tettük” – mondta a léggömb lelövésére utalva.

Biden folytatta elődje, Donald Trump stratégiáját, amely szerint az Egyesült Államok külpolitikájában a Kínával folytatott versenyt helyezi előtérbe. „Tisztázzuk: a verseny megnyerése mindannyiunkat egyesít” – hangsúlyozta Biden.

Felhívás a republikánus „barátokkal” való együttműködésre

Az amerikai elnök felszólította a republikánusokat, hogy működjenek együtt vele, helytelenítve a „önmagáért való harcot”. „Az elmúlt két évben bebizonyítottuk, hogy a cinikusok és ellenzők tévednek” – mondta, rámutatva a kétpárti támogatással elfogadott törvényekre, köztük a házasság tiszteletéről szóló törvényre.

De Biden egyben megragadta az alkalmat, hogy nyomást gyakoroljon a republikánusokra, és együttműködésre szólított fel, mivel az adósságplafon emeléséről szóló tárgyalásokon továbbra sincs elmozdulás. Kevin McCarthy republikánus házelnök alatt a képviselőház többsége azonban nem valószínű, hogy előmozdítja a Biden beszédében felvetett számos prioritást, beleértve a rendőrségi reformot és a „milliárdos minimális adót”.

Jövőre valószínűleg már nem Biden vezeti Amerikát
Jövőre valószínűleg már nem Biden vezeti Amerikát

A gazdasági eredmények a központban

A 2022-es félidős választások előtt az amerikai gazdaságot – amelyet a megugró infláció sújtott – nagyrészt a demokraták Achilles-sarkának tekintették. De Biden Demokrata Pártjának sikerült elfojtania a széles körben várt republikánus „vörös hullámot”.

Az amerikai elnök gazdasági eredményeit tette beszédének egyik fókuszpontjává – ha nem a központi üzenetévé –, üdvözölve az alacsony munkanélküliségi rátát, az infrastrukturális beruházásokat és azt, amit az amerikai feldolgozóipar visszatéréseként jellemez.

Biden elmondta, hogy a tengerentúlra kiszervezett gyári munkahelyek évek óta tartó kivéreztetése után az Egyesült Államok jó úton halad a gyártási trendek megfordítása felé. Biden emellett ismét kiállt az EU által erősen kritizált és protekcionista Inflációcsökkentési Törvény (IRA) mellett, amely a WTO szabályokkal is ellentétes.

Üdvözölte a 2021-es kétpárti törvényt is, amely 1,2 billió dollárt biztosított az ország infrastruktúrájának újjáélesztésére.

A vállalatok rászorítása, hogy fizessék ki „méltányos részesedésüket”

Az Egyesült Államok gazdaságának megújítására és a klímaválság leküzdésére vonatkozó ambiciózus politikai célt bemutatva Biden kijelentette, hogy programját az fogja finanszírozni, hogy „végre a leggazdagabb és a legnagyobb vállalatok kezdjék megfizetni a rájuk eső részt” az adókból. Biden azt is szorgalmazta, hogy az összes amerikai számára 35 dollárban korlátozzák az inzulin árát, miután életbe lépett egy törvény, amely korlátozza az idősek költségeit a Medicare egészségügyi programjában.

Sürgeti a rendőrség számonkérhetőségét és a támadófegyverek betiltását

Biden a beszédében egyensúlyt keresett a rendfenntartók előtt álló nehézségek elismerése és a rendőri erőszak csökkentésének szükségessége között. Emellett nagyobb közösségi források biztosítását is kérte.

„Több elsősegélynyújtóra és szakemberre van szükségünk a növekvő mentális egészséggel és a kábítószerrel kapcsolatos kihívások kezeléséhez; több forrásra az erőszakos és fegyveres bűnözés visszaszorítására; közösségi beavatkozási programokra; több lakáscélú, oktatási és munkaügyi befektetésre” – emelte ki.

Erőteljesen síkraszállt a félautomata „rohamfegyverek” használata ellen is, és az 1994-es tilalom újjáélesztését kérte az Egyesült Államokban zajló tömeges lövöldözési hullám elleni küzdelem érdekében.

„Most tiltsuk be a támadófegyvereket” – mondta Biden nyomatékosan. „Most, egyszer s mindenkorra tiltsuk be őket.”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG