<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Hazai témákra, gazdasági sikerekre és az amerikai gyártás felfuttatására fókuszált Joe Biden évértékelőjében, a külpolitikáról és Ukrajnáról relatív kevés szót ejtett. Elemzők szerint az amerikai elnök ezzel annak bejelentését készíthette elő, hogy 2024-ben ismét harcba száll az elnökségért – annak ellenére, hogy ezt már a demokratapártiak többsége sem szeretné.

Bő 70 percen keresztül szólt az amerikai képviselőkhöz és egyben nemzetéhez Joe Biden évértékelő és egyben előremutató beszédében, az úgynevezett State of The Union Addressben az amerikai Kongresszusban tegnap este.

Középpontban Amerika

Bár az amerikai elnöknek továbbra is nagyon komoly külpolitikai kihívásokkal kell szembenéznie – az Egyesült Államok által támogatott ukrán hadsereg egyre nehezebb helyzetbe kerül Kelet-Ukrajnában, és már egyes amerikai értékelések szerint is vesztésre áll a háborúban, Kína pedig épp a napokban okozott komoly riadalmat  kémléggömbjével, amit végül lelőtt az amerikai hadsereg –, ezeknek a témákra relatív kevés teret szentelt Biden.

Ehelyett a gazdaságot, az alacsony munkanélküliséget, az energiaárakat állította a középpontba, tehát olyan hazai témákról beszélt, amikről – mint a New York Times megjegyzi  – a választók hallani akarnak, és ami közvetlenül érinti őket.

Joe  Biden amerikai elnök és Kamala Harris amerikai alelnök a Capitoliumban Washingtonban 2023. február 7-én. Fotó: EPA/Jacquelyn Martin
Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris amerikai alelnök a Capitoliumban Washingtonban 2023. február 7-én. Fotó: EPA/Jacquelyn Martin

Számos elemzői vélemény szerint az elnök ezzel már a jövő évi elnökválasztásra gondolt, és előkészíthette újraindulási szándékának bejelentését – annak ellenére, hogy azt a legfrissebb felmérések szerint már a demokrata szavazók többsége sem támogatja.

Biden kiemelte például, hogy a munkanélküliség „50 éves mélyponton”, 3,4 százalékon van, és csaknem mélyponton van a fekete és latin származású amerikaiak között is. A „Made in America” célkitűzés jegyében világossá tette, hogy még több munkahelyet kíván visszahozni az Egyesült Államokba – anno Donald Trump is ezzel kampányolt –, bejelentette, hogy a szövetségi infrastrukturális projekteknél csak az Egyesült Államokban készült építőanyagokat használhatnak fel, és beszélt a chipgyártás felfuttatásáról is, amire több mint 50 milliárd dollárt szán.

„Gondoskodni fogunk róla, hogy az amerikai ellátási lánc Amerikában kezdődjön,” fogalmazott.

A demokratapárti elnök relatív békülékeny hangnemet ütött meg a republikánusokkal szemben – barátokként emlegette őket –, és a törvényalkotásra utalva reményét fejezte ki, hogy a fontos dolgokban meg tudnak majd egyezni. Ennek hátterében az áll, hogy a Képviselőházban tavaly november óta már republikánus többség van.

Kevesebb szó esett Ukrajnáról

Ami a külpolitikát illeti, Ukrajnával kapcsolatban azt mondta, hogy „Putyin inváziója” próbára tette Amerikát és a világot, amire szerinte jó választ adtak: kiálltak az elveik, a szuverenitás, a szabad élethez való jog és a demokrácia védelme mellett. „Vezettünk. Egyesítettük a NATO-t és globális koalíciót építettünk. Szembeszálltunk Putyin agressziójával. Kiálltunk az ukrán emberek mellett” – fogalmazott.      

Egyúttal köszöntötte Ukrajna a helyszínen megjelent amerikai nagykövetét, Oksana Markarovát, és megígérte neki, hogy kitartanak mellettük, amíg szükséges. Ugyanakkor nem említette meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki tavaly karácsony előtt mondott beszédet a Kongresszusban. Nem ejtette ki Oroszország nevét sem (mindössze Putyint emlegette), valamint nem beszélt a háborús kilátásokról és további konkrét támogatásokról sem.

Az tény, hogy toronymagasan az Egyesült Államok látja el a legtöbb fegyverrel Ukrajnát: hivatalos brit statisztikák szerint 2022 februárja óta 26,7 milliárd dollár értékű hadieszközt juttatott Kijevnek. A második helyen Nagy-Britannia áll 2,3 milliárd font értékű támogatással.

Washington a múlt héten újabb, 2,1 milliárd dollár értékű csomagot jelentett be, nagy hatótávolságú rakétákat és Abrams harckocsikat is szállít majd az ukrán hadseregnek. Vadászgépek szállítását ugyanakkor a brit és a német kormányhoz hasonlóan nemrég kizárta, és most Biden sem tett utalást arra, hogy ebben a tekintetben változás lehetne.

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG