<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyolcvan évesen is simán el lehet látni számtalan feladatot, a világ legstresszesebb munkája azonban nem feltétlenül tartozik ezek közé, és ezt már az amerikai demokraták is kezdik belátni. Nagyító alatt egy újabb kényes téma: az amerikai elnök mentális állapotának hanyatlása.  

Már a demokratapárti szavazók többsége sem támogatja, hogy Joe Biden 2024 után további négy évig az Egyesült Államok elnöke legyen, derült ki az amerikai AP hírügynökség és a NORC Center for Public Affairs Research kutatóintézet hét elején közzétett közvéleménykutatásából.    

Eszerint a demokraták mindössze 37 százaléka szeretné, hogy a most 80 éves Biden harcba szálljon az elnökségért a 2024 őszi választáson – tavaly októberben még 52 százalék volt ez az arány.

A 18-44 év közötti demokratáknak pedig már csak 23 százaléka pártolja az elnök újbóli indulását.

A hírügynökség szerint sok amerikai véli úgy, hogy Biden 80 éves kora már teher. Megemlítik köhögését, különös járását és bakijait, valamint azt, hogy „a világ legstresszesebb munkájának” ellátására egy fiatalabb politikus alkalmasabb lenne. „Őszintén szólva azt gondolom, hogy már túl idős lenne ehhez” – mondta Sarah Overman, egy 37 éves észak-karolinai demokrata szavazó az újabb elnöki ciklusra utalva.

Joe Biden a Fehér Házban 2023. január 13-án. Fotó: EPA/JIM LO SCALZO
Joe Biden a Fehér Házban 2023. január 13-án. Fotó: EPA/JIM LO SCALZO

Figyelemre méltó üzenetek ezek, különösen azért, mert Biden saját táborából érkeztek. Hátterükben tehát nem rivalizálás vagy rosszindulat áll, hanem a jószándék és a remény, hogy az elnök felismeri majd saját korlátait.

Ez egyre kínosabb

Biden az elmúlt években számtalan olyan kisebb-nagyobb bakit vétett, amilyeneket vezető politikusok nem szoktak – vagy ha időnként mégis, Bidennel ellentétben azonnal korrigálják. Az elnök ezzel könnyű céltábla lett a jobboldali médiumok számára tengeren innen és túl, amelyek gúnyosan utalgattak arra, hogy az Egyesült Államokat egy félnótás demokratapárti vezeti.

A gúnyolódás egy idős ember botlásain természetesen gáz, ugyanakkor – mivel mégiscsak az amerikai elnökről van szó – elhallgatni sem szabad őket.

Csak néhány példa a tavalyi évből az amerikai Newsweek magazin összesítése alapján: márciusban ukrán emberek helyett iráni emberekről beszélt évértékelőjében; júliusban hangosan felolvasta a súgógép utasításait; szintén júliusban ökölpacsizott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúdi koronaherceggel, aki a gyanú szerint megölette a Washington Post újságíróját, Jamal Khashoggit; szeptemberben egy elhunyt képviselőt keresett hallgatóságában, októberben összezavarodott a színpadon és nem találta a kijáratot, elnöknek szólította alelnökét, Kamala Harrist és 54 amerikai államról beszélt; novemberben pedig a Délkelet-Ázsiai Államok szövetségének ülésén eltévesztette a házigazda ország nevét: Kambodzsa helyett Kolumbiáról (!) beszélt.

És íme, néhány példa videón is:

Nehéz erre mást mondani, minthogy kínos, és nehéz ezt nem összefüggésbe hozni korával.

„79 évesen Biden teszteli korának és elnökségének a határait” – írta ezzel egybehangzóan tavaly a New York Times, amely szerint kora kényelmetlen téma lett neki és pártjának.

Lehet persze azzal érvelni, hogy nagyrészt súlytalan bakikról van szó, amelyektől függetlenül Biden még ítélőképessége birtokában van, és fontos kérdésekben képes lehet jól dönteni.

Alkony a Fehér Házban

Ugyanakkor a sorozatos tévesztések mégiscsak jeleznek valamit, mégpedig azt, hogy Biden mentális teljesítménye, önreflexiós képessége már nincs azon a szinten, ami egy amerikai elnöktől elvárható. Mindez nem méltó a posztjához, tovább rombolja országa tekintélyét.

Ha pedig a belátási képessége is torzul, az a mostani vészterhes időkben – ukrajnai háború, konfliktus Kínával – életveszélyes lehet.

Félreértés ne essék: a kor önmagában még nem probléma, hiszen 80 évesen is simán el lehet látni számos feladatot. Talán még egy országot is el lehet vezetni. A probléma, hogy Bidenen a kor már meglátszik.

Az elnök helyi idő szerint ma este 9 órakor tartja évértékelőjét, amelyen a kiszivárgott hírek szerint akár újraindulási szándékát is bejelentheti. Remélhetőleg nem fogja ezt megtenni, vagy ha mégis, jóakarói végül lebeszélik majd tervéről – mindenkinek ez lenne a jobb megoldás.

Nagyító rovatunk korábbi cikkeit itt olvashatják.

Szubjektív Végre átadták a 3-as metrót, de szép lett? - utasvélemények a felújításról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. április 1. 19:21
Öt és fél év után március 20-tól teljes vonalon jár a 3-as metró. Ez Magyarország legforgalmasabb vasútvonala, a napi sok százezer ember utazását biztosítja. A teljes felújítás összesen 225 milliárd forintba került, ennek nagy részét az Európai Unió állta. De szép lett? Az utasok véleménye kiderül a videóból.
Szubjektív Vad romantika szaunával és vodkával – Helsinkiben jártunk
Elek Lenke | 2023. április 1. 05:47
Első találkozásom Helsinkivel nem volt zökkenőmentes: amikor leszálltunk, egy órán keresztül el sem lehetett hagyni a gépet. Akkora volt a hó, hogy meg kellett várni, amíg a hókotró utat csinál a poggyászszállító autóhoz. Nyáron viszont, ha kifogjuk a jó időt, várnak a strandok. A Világjáró ezúttal a finn fővárosból jelentkezik.
Szubjektív A nap képei: varázslatos dolog történt ma Budapesten
Wéber Balázs | 2023. március 26. 20:31
Virágoznak a japán cseresznyefák.
Szubjektív Hinduk, mohamedánok, keresztények és buddhisták összezárva egy szigeten? Nem lesz ebből baj?
Vég Márton | 2023. március 25. 05:46
Politikai és gazdasági válságok sora sújtja ezt a csodaszép szigetországot, ahol ráadásul négy világvallás követői próbálnak meg egymás mellett boldogulni. Világjáró rovatunk Srí Lankán járt, ahol az elefántok bölcsességére van szükség.
Szubjektív A nap képe: rövid asztalhoz ültette Putyin Hszi Csin-pinget
Wéber Balázs | 2023. március 21. 11:18
Úgy tűnik, hogy kis asztal csak a barátoknak jár.
Szubjektív Egy különleges szigetország – A máltaiak szeretnek és tudnak élni
Elek Lenke | 2023. március 18. 05:59
Merhba! – ez volt az első szó, amit hallottam, amikor Vallettán leszálltunk, és aztán még sokszor köszöntöttek így a következő napokban. Ez a különleges szigetország, amely akkora sincs, mint Budapest, a levegőből nézve kopár homokkő birodalom. Ám ha kicsit közelebbről megismerjük, kiderül, hogy teli van élettel, és minden szeglete több ezer éves történelemmel büszkélkedhet. A Világjáró e heti állomása: Málta.
Szubjektív Tényleg nácisodik a brit kormány? Hatalmas öngólt lőtt Gary Lineker
Wéber Balázs | 2023. március 14. 19:11
A középcsatárból lett megmondóember a náci Németországot emlegette a brit bevándorlási szigorítással kapcsolatban, miközben az valójában egy életveszélyes és illegális gyakorlatnak akar véget vetni. Lineker annyit elért, hogy most mindenki róla beszél a valódi problémák helyett. Nagyító alatt egy buta komment és az azt követő médiavihar.         
Szubjektív Akikkel nem lehet packázni: ettől a néptől az ukránok is tanulhatnának
Litván Dániel | 2023. március 11. 05:49
Ha egy lesajnált kis ország fél évszázad alatt három világhatalommal bánik el, az azért meglátszik az emberek viselkedésén is. Világjáró rovatunk Vietnámból jelentkezik.
Szubjektív Az egymillió rubeles kérdés: miért nem megy Orbán Viktor Kijevbe?
Wéber Balázs | 2023. március 7. 19:27
 Miközben szűkebb és tágabb térségünk vezetői egymásnak adják a kilincset Ukrajna fővárosában, Orbán Viktor mindeddig nem tett eleget a többszöri meghívásnak. De miért? Nagyító alatt egy meg nem történt látogatás, és mindaz, ami mögötte van.
Szubjektív Járt már a Szakítások Múzeumában? A világ legkülönlegesebb tárlatai
Elek Lenke | 2023. március 4. 05:46
Bécsben testközelből szemlélhetjük a talajban zajló életet, Bordeaux-ban szó szerint beléphetünk a festményekbe, Zágrábban köldökszöszöket nézegetve merenghetünk el az emberi kapcsolatok tartósságán vagy mulandóságán. A Világjáró ezúttal nem mindennapi múzeumokba látogatott el. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG