4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nyolcvan évesen is simán el lehet látni számtalan feladatot, a világ legstresszesebb munkája azonban nem feltétlenül tartozik ezek közé, és ezt már az amerikai demokraták is kezdik belátni. Nagyító alatt egy újabb kényes téma: az amerikai elnök mentális állapotának hanyatlása.  

Már a demokratapárti szavazók többsége sem támogatja, hogy Joe Biden 2024 után további négy évig az Egyesült Államok elnöke legyen, derült ki az amerikai AP hírügynökség és a NORC Center for Public Affairs Research kutatóintézet hét elején közzétett közvéleménykutatásából.    

Eszerint a demokraták mindössze 37 százaléka szeretné, hogy a most 80 éves Biden harcba szálljon az elnökségért a 2024 őszi választáson – tavaly októberben még 52 százalék volt ez az arány.

A 18-44 év közötti demokratáknak pedig már csak 23 százaléka pártolja az elnök újbóli indulását.

A hírügynökség szerint sok amerikai véli úgy, hogy Biden 80 éves kora már teher. Megemlítik köhögését, különös járását és bakijait, valamint azt, hogy „a világ legstresszesebb munkájának” ellátására egy fiatalabb politikus alkalmasabb lenne. „Őszintén szólva azt gondolom, hogy már túl idős lenne ehhez” – mondta Sarah Overman, egy 37 éves észak-karolinai demokrata szavazó az újabb elnöki ciklusra utalva.

Joe Biden a Fehér Házban 2023. január 13-án. Fotó: EPA/JIM LO SCALZO
Joe Biden a Fehér Házban 2023. január 13-án. Fotó: EPA/JIM LO SCALZO

Figyelemre méltó üzenetek ezek, különösen azért, mert Biden saját táborából érkeztek. Hátterükben tehát nem rivalizálás vagy rosszindulat áll, hanem a jószándék és a remény, hogy az elnök felismeri majd saját korlátait.

Ez egyre kínosabb

Biden az elmúlt években számtalan olyan kisebb-nagyobb bakit vétett, amilyeneket vezető politikusok nem szoktak – vagy ha időnként mégis, Bidennel ellentétben azonnal korrigálják. Az elnök ezzel könnyű céltábla lett a jobboldali médiumok számára tengeren innen és túl, amelyek gúnyosan utalgattak arra, hogy az Egyesült Államokat egy félnótás demokratapárti vezeti.

A gúnyolódás egy idős ember botlásain természetesen gáz, ugyanakkor – mivel mégiscsak az amerikai elnökről van szó – elhallgatni sem szabad őket.

Csak néhány példa a tavalyi évből az amerikai Newsweek magazin összesítése alapján: márciusban ukrán emberek helyett iráni emberekről beszélt évértékelőjében; júliusban hangosan felolvasta a súgógép utasításait; szintén júliusban ökölpacsizott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúdi koronaherceggel, aki a gyanú szerint megölette a Washington Post újságíróját, Jamal Khashoggit; szeptemberben egy elhunyt képviselőt keresett hallgatóságában, októberben összezavarodott a színpadon és nem találta a kijáratot, elnöknek szólította alelnökét, Kamala Harrist és 54 amerikai államról beszélt; novemberben pedig a Délkelet-Ázsiai Államok szövetségének ülésén eltévesztette a házigazda ország nevét: Kambodzsa helyett Kolumbiáról (!) beszélt.

És íme, néhány példa videón is:

Nehéz erre mást mondani, minthogy kínos, és nehéz ezt nem összefüggésbe hozni korával.

„79 évesen Biden teszteli korának és elnökségének a határait” – írta ezzel egybehangzóan tavaly a New York Times, amely szerint kora kényelmetlen téma lett neki és pártjának.

Lehet persze azzal érvelni, hogy nagyrészt súlytalan bakikról van szó, amelyektől függetlenül Biden még ítélőképessége birtokában van, és fontos kérdésekben képes lehet jól dönteni.

Alkony a Fehér Házban

Ugyanakkor a sorozatos tévesztések mégiscsak jeleznek valamit, mégpedig azt, hogy Biden mentális teljesítménye, önreflexiós képessége már nincs azon a szinten, ami egy amerikai elnöktől elvárható. Mindez nem méltó a posztjához, tovább rombolja országa tekintélyét.

Ha pedig a belátási képessége is torzul, az a mostani vészterhes időkben – ukrajnai háború, konfliktus Kínával – életveszélyes lehet.

Félreértés ne essék: a kor önmagában még nem probléma, hiszen 80 évesen is simán el lehet látni számos feladatot. Talán még egy országot is el lehet vezetni. A probléma, hogy Bidenen a kor már meglátszik.

Az elnök helyi idő szerint ma este 9 órakor tartja évértékelőjét, amelyen a kiszivárgott hírek szerint akár újraindulási szándékát is bejelentheti. Remélhetőleg nem fogja ezt megtenni, vagy ha mégis, jóakarói végül lebeszélik majd tervéről – mindenkinek ez lenne a jobb megoldás.

Nagyító rovatunk korábbi cikkeit itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív A Magyar Péter-rejtély és a csaholó kutyák – a választások öt legnagyobb tanulsága
Wéber Balázs | 2024. június 11. 18:50
A Tisza Párt a semmiből indulva szerzett 30 százalékot, a Kutya Párt bevette a Fidesz budai fellegvárát, a társadalom ébredezik az apátiából – mondja még valaki, hogy Magyarországon nem lehet változás! Nagyító alatt ezúttal a választások és ami mögöttük van.  
Szubjektív „Az Ursuláért imádkozom, hogy térjen észhez” – a Karácsony–Vitézy összecsapás mellett EP-választás is volt
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. június 11. 05:41
Az európai parlamenti választások eredménye egyértelmű, a Fidesz 2 millió voksa „csak” 45 százalékos eredményt jelent, mivel a Magyar Péter vezette Tisza Párt jó hajrával 1,3 millió szavazót vitt az urnákhoz. Budapesten azonban nagyon pici volt a különbség: Karácsony Gergely mindössze két lépcsőháznyi szavazattal nyert Vitézy Dávid előtt. Az utca embere sorozatunkban erről mondanak véleményt a járókelők.
Szubjektív Mindig a Fidesz nyer, most is ők fognak - utcai tippek a választásról
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 8. 10:11
Dübörög a kampányhajrá a június 9-i választások előtt. Elmennek az emberek szavazni? Ki fog nyerni? Kiderül a videóból.
Szubjektív A nagy mohácsi győzelem – magyar emlékek nyomában Törökországban
Vágó Ágnes | 2024. június 8. 05:46
Bár mi, magyarok a mohácsi vereségünket történelmünk egyik legnagyobb kudarcának tartjuk, a törökök ezt egész másképp látják: szerintük dicsőséges hadjáratuk egyik legnagyobb győzelmét aratták 1526-ban. Ennek ékes bizonyítékait is láttuk náluk tett látogatásunkkor, amely során felkerestük a Thököly- és a Kossuth-emlékházat is. És megtudtuk azt is, hogy egy oroszlán vagy egy tanár ért többet a római időkben. A Világjáró e heti állomása: Törökország.
Szubjektív Elbukhat a Magyar Pétert elhárító hadművelet június 9-én – Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Gáspár András – Izsó Márton – Juhász Gábor – Wéber Balázs | 2024. június 1. 11:22
Kegyelmi ügy, Magyar Péter berobbanása, a Fidesz gyengülése, élő vitaféle a köztévében – csak úgy sorjáznak a meglepetések a hazai belpolitikai életben. Egyre több a repedés az Orbán-rendszeren, és ha a változást akarók lendülete kitart június 9-ig, az rég nem látott kihívások elé állíthatja a hatalmat. Erről is beszélt a Klasszis Média szubjektív műsorában, az Ez Viszont Privátban Bózsó Péter, Gáspár András és Wéber Balázs.
Szubjektív Szembejött Mussolini, Putyin és Trump is – a Garda-tónál jártunk
Mester Nándor | 2024. június 1. 05:48
Miért van tele az egyik nagyon ismert olaszországi tó környéke a fasizmus emlékeivel? Mit keres Putyin, Hitler és Trump egy kínai futurista kiállításon? Miért nem szabad kalapot venni Sirmione vára mellett? Hogyan kerül egy klassz venetói jazz trió Vicenza főterére? És miért érdemes felmászni egy óriási hegyre, ahonnan szöcskeként ugrálnak le a paplanosok? Ne menjenek sehova! A Világjáró mostani részében mindenre válaszolunk.
Szubjektív „Azért politikus, hogy vállaljon egy vitát!” – véli az utca embere a csütörtök esti tévés összecsapás előtt
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. május 30. 09:31
Csütörtök este a közmédia kamerái előtt, élő, egyenes adásban vitázik tizenegy európai parlamenti képviselőjelölt a Várkert bazárban. Ilyenre eddig példa nem volt, a miniszterelnök-jelöltek is utoljára 2006-ban érveltek egymással szemben. A EP-listavezetői vitáról kérdeztük a járókelőket Az utca embere sorozatunk keretében. Videó.
Szubjektív Belehergelik egymást az emberek a gyűlöletbe - vélemények a Fico-merényletről
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. május 25. 10:11
A múlt szerdai merényletet követően stabil Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota. A közhangulat pattanásig feszült Szlovákiában. Mit szóltak az emberek a merénylethez? Kiderül a videóból.
Szubjektív Barangolás az elzászi mesevilágban, ahol minden a legnagyobb rendben van
Juhász Gábor | 2024. május 25. 05:46
Colmar meseváros – olyan nyugalom vett körül, mintha nem lenne és nem is lehetne semmi baj soha. A strasbourgi katedrális pedig gyönyörű, megunhatatlan és békével tölti el a lelket. A Világjáró ezúttal Elzászt fedezte fel.    
Szubjektív Kitart az Orbán-kormány Netanjahu mellett, és ezzel szembemegy a magyar érdekekkel
Wéber Balázs | 2024. május 21. 18:46
A Hamász mellett az izraeli kormány vezetőit is felelősség terheli a háborús és az emberiesség elleni bűntettekért a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze szerint, aki ezzel megerősítette emberi jogi szervezetek értékeléseit. Ennek ellenére a magyar kormány továbbra is teljes mellszélességgel támogatja a Netanjahu-kormányt, és ezáltal egyre jobban elszigetelődik a világban. Ez pedig – a Kremlhez fűződő szoros kapcsolatokhoz hasonlóan – ellentétes a magyar érdekekkel. Nagyító alatt ezúttal egy döntés és annak magyar szála.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG