<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A koronavírus-járvány alatt 176 idősotthonban volt magasabb a halálozási arány, mint a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Pesti úti idősotthonban - írta Budapest főpolgármestere csütörtökön a Facebook-oldalán. Szerinte a főváros idősotthonai már védettek a fertőzéssel szemben.

Karácsony Gergely közölte: csütörtökön konzultált a főváros által fenntartott idősotthonok vezetőivel.

Az első szó a köszöneté és az elismerésé volt, mert miközben minden elhunytat gyászolunk, fontos tudni, hogy a koronavírus-járvány második és harmadik hullámában egyértelműen a fővárosi idősotthonokban történt a legkevesebb haláleset

- írta.

Hozzátette: az átoltottság eredményei alapján

a főváros idősotthonaiban nem alakulhat ki járványgóc, és miközben az óvatosság továbbra is indokolt, az ellátottak és az ott dolgozók biztonságban vannak.

Karácsony Gergely. (Fotó: Bánkuti András)Karácsony Gergely. (Fotó: Bánkuti András)

Karácsony Gergely azt írta, hogy országszerte csaknem 4000 áldozatot követelt a járvány a szociális intézményekben. Idén március elejéig a vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt.

A szociális intézményekben bekövetkezett összes haláleset elsöprő többsége, 96 százaléka pedig a második hullámban történt

- tette hozzá.

A főpolgármester szerint "ez a pökhendi felelősséghárítás eredménye".

Emlékeztetett: tavaly augusztusban kérte, hogy a kormány az ország összes idősotthonára dolgozzon ki új szabályokat, legyen erről egyeztetés a kormány és az összes fenntartó, vagyis az állami intézmények, a helyi önkormányzatok, az egyházak és a magánvállalkozások között. Javaslataira másfél hónappal később érkezett válasz egy államtitkártól, aki

erősen kioktató hangnemben közölte, hogy a kormány kiválóan védekezik az első hullám ellen, minden rendben, bezzeg Budapesten. Sem szakmai egyeztetés, sem egységes protokoll nem lett

- fogalmazott Karácsony Gergely.

Felidézte, hogy az első hullám elleni küzdelem végén kilencpontos intézkedési tervet fogadtak el, még a nyáron utasítást adott ki a fővárosi idősotthonok számára a védekezés új szabályairól, az izolációról, a fertőtlenítésről és sok más intézkedésről.

A felkészülés, az időben meghozott intézkedések eredménye az, hogy a második hullámban az összes fenntartó közül egyértelműen a fővárosi önkormányzat intézményeiben volt a legkevesebb haláleset - jelentette ki. A más - például állami, egyházi vagy más önkormányzati - fenntartású intézményekben az összes ellátotthoz képest kétszer annyi ember halt meg - emelte ki Karácsony Gergely.

A bejegyzés szerint a fővárosi önkormányzat intézményeinek halálozási adatai még akkor is jobbak az átlagnál, ha figyelembe vesszük az első hullám adatait, noha akkor ezek az intézmények voltak leginkább kiszolgáltatva a kórházakból bevitt fertőzéseknek.

Az országban összesen 176 olyan idősotthon van, amelyben magasabb volt a halandóság, mint az ország egyik legnagyobb idősotthonában, a Pesti úton

- írta a főpolgármester.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
hírlevél
depositphotos