4p

Nagyon sötét jövő előtt állnak az afganisztáni fiatalok – a nők elnyomásának visszavonhatatlan következményei lesznek minden nemre.

A Human Rights Watch frissen közzétett jelentése a tálibok oktatási politikáját vette szemügyre, a kutatás eredményei alapján pedig Afganisztánban katasztrofális a helyzet. Sahar Fetrat, a Human Rights Watch női jogokkal foglalkozó asszisztens kutatója és a jelentés szerzője így foglalta össze az eredményeket:

a tálibok visszafordíthatatlan károkat okoznak az afgán oktatási rendszerben a fiúk és a lányok számára egyaránt. Az ország teljes iskolarendszerének szétverésével azt kockáztatják, hogy egy olyan elveszett nemzedéket teremtenek, amely számára egyáltalán nem elérhető a minőségi oktatás.

Sötét kép az iskolákban

Mint ismert, a tálibok az összes tanárnőt elbocsátották a fiúiskolákból, így a diákok jelentős részét képzetlen tanárok tanítják, de az is előfordul, hogy a tanulók olyan osztálytermekben ülnek, ahol egyáltalán nincs tanár. Az oktatás minőségét tovább rontja az is, hogy megszüntették a művészeti, sport, angol és állampolgári ismeretek tantárgyakat.

A HRW által megkérdezett, végzős, állami iskolába járó tanuló pedig arról számolt be, hogy fizikát és biológiát sem tanulnak – ezeket azonban nem a tálibok tiltották be, hanem egyszerűen nincsen tanár a tanárnők kirúgása után. Így a diákoknak két lehetősége maradt: vagy nem tanulnak, vagy magánórákat vesznek, drága pénzért.

A beszámolók szerint aggasztóan megugrott a testi fenyítés alkalmazása, többek között bizonyos hajviseletekért, az öltözködési szabályok megszegéséért, vagy a mobiltelefon birtoklásáért is nyilvánosan, az egész iskola előtt verik meg a diákokat.

A lányok számára a hatodik osztályon túl az oktatás teljesen tiltott; az oktatási rendszer átalakítása és lerontása, valamint a női tanárok elbocsátása azonban ahhoz vezetett, hogy az iskolarendszer színvonala a fiúk számára is katasztrofálissá vált.  

A Human Rights Watch jelentése szerint egyre többen tartanak a mindennapi iskolába járástól, ez pedig az általános reményvesztettség mellett ahhoz vezet, hogy csökken az iskolák látogatottsága is. Az országban egyre mélyülő humanitárius és gazdasági válságok miatt a fiúknak emellett egyre többet kell dolgozniuk, hogy eltartsák családjukat. Mind gyakrabban küzdenek szorongással, depresszióval és más mentális problémákkal, miközben a mentális egészségügyi szolgáltatások gyéren állnak rendelkezésre.

Súlyos következményei vannak a tálibok döntéseinek. Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos
Súlyos következményei vannak a tálibok döntéseinek. Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

Nemzetközi jogot is sért

Bár a tálibok nem tiltották meg a fiúk hatodik osztályon túli oktatását, ahogyan azt a lányok és nők esetében tették, intézkedéseik aláássák az oktatáshoz való hozzáférést minden gyermek és fiatal felnőtt számára. Ez sérti Afganisztán nemzetközi jogi kötelezettségeit, beleértve minden gyermek oktatáshoz való jogát. A tálibok nőkkel és lányokkal szemben alkalmazott szisztematikus megkülönböztetése – amelynek a lányok és nők tanulásának tilalma csak az egyik aspektusa – a fiúkra is káros hatással van, többek között azáltal, hogy káros nemi normákat tanítanak nekik, és nagyobb nyomást gyakorolnak rájuk, hogy ők legyenek családjuk egyedüli anyagi támogatói.

A nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló ENSZ-egyezmény értelmében - amelyet Afganisztán 2003-ban ratifikált - a kormányok kötelesek biztosítani „a férfiak és nők szerepéről alkotott sztereotip elképzelések felszámolását az oktatás minden szintjén és minden formájában”.

A HRW emellett arra is figyelmeztetett, hogy az iskolai testi fenyítés emberi jogokat is sért, az ENSZ gyermekjogi egyezménye, amelyet Afganisztán 1994-ben ratifikált, meghatározza a gyermekek oktatáshoz, biztonsághoz és erőszakkal szembeni védelemhez való jogát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG