4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nagyon sötét jövő előtt állnak az afganisztáni fiatalok – a nők elnyomásának visszavonhatatlan következményei lesznek minden nemre.

A Human Rights Watch frissen közzétett jelentése a tálibok oktatási politikáját vette szemügyre, a kutatás eredményei alapján pedig Afganisztánban katasztrofális a helyzet. Sahar Fetrat, a Human Rights Watch női jogokkal foglalkozó asszisztens kutatója és a jelentés szerzője így foglalta össze az eredményeket:

a tálibok visszafordíthatatlan károkat okoznak az afgán oktatási rendszerben a fiúk és a lányok számára egyaránt. Az ország teljes iskolarendszerének szétverésével azt kockáztatják, hogy egy olyan elveszett nemzedéket teremtenek, amely számára egyáltalán nem elérhető a minőségi oktatás.

Sötét kép az iskolákban

Mint ismert, a tálibok az összes tanárnőt elbocsátották a fiúiskolákból, így a diákok jelentős részét képzetlen tanárok tanítják, de az is előfordul, hogy a tanulók olyan osztálytermekben ülnek, ahol egyáltalán nincs tanár. Az oktatás minőségét tovább rontja az is, hogy megszüntették a művészeti, sport, angol és állampolgári ismeretek tantárgyakat.

A HRW által megkérdezett, végzős, állami iskolába járó tanuló pedig arról számolt be, hogy fizikát és biológiát sem tanulnak – ezeket azonban nem a tálibok tiltották be, hanem egyszerűen nincsen tanár a tanárnők kirúgása után. Így a diákoknak két lehetősége maradt: vagy nem tanulnak, vagy magánórákat vesznek, drága pénzért.

A beszámolók szerint aggasztóan megugrott a testi fenyítés alkalmazása, többek között bizonyos hajviseletekért, az öltözködési szabályok megszegéséért, vagy a mobiltelefon birtoklásáért is nyilvánosan, az egész iskola előtt verik meg a diákokat.

A lányok számára a hatodik osztályon túl az oktatás teljesen tiltott; az oktatási rendszer átalakítása és lerontása, valamint a női tanárok elbocsátása azonban ahhoz vezetett, hogy az iskolarendszer színvonala a fiúk számára is katasztrofálissá vált.  

A Human Rights Watch jelentése szerint egyre többen tartanak a mindennapi iskolába járástól, ez pedig az általános reményvesztettség mellett ahhoz vezet, hogy csökken az iskolák látogatottsága is. Az országban egyre mélyülő humanitárius és gazdasági válságok miatt a fiúknak emellett egyre többet kell dolgozniuk, hogy eltartsák családjukat. Mind gyakrabban küzdenek szorongással, depresszióval és más mentális problémákkal, miközben a mentális egészségügyi szolgáltatások gyéren állnak rendelkezésre.

Súlyos következményei vannak a tálibok döntéseinek. Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos
Súlyos következményei vannak a tálibok döntéseinek. Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

Nemzetközi jogot is sért

Bár a tálibok nem tiltották meg a fiúk hatodik osztályon túli oktatását, ahogyan azt a lányok és nők esetében tették, intézkedéseik aláássák az oktatáshoz való hozzáférést minden gyermek és fiatal felnőtt számára. Ez sérti Afganisztán nemzetközi jogi kötelezettségeit, beleértve minden gyermek oktatáshoz való jogát. A tálibok nőkkel és lányokkal szemben alkalmazott szisztematikus megkülönböztetése – amelynek a lányok és nők tanulásának tilalma csak az egyik aspektusa – a fiúkra is káros hatással van, többek között azáltal, hogy káros nemi normákat tanítanak nekik, és nagyobb nyomást gyakorolnak rájuk, hogy ők legyenek családjuk egyedüli anyagi támogatói.

A nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló ENSZ-egyezmény értelmében - amelyet Afganisztán 2003-ban ratifikált - a kormányok kötelesek biztosítani „a férfiak és nők szerepéről alkotott sztereotip elképzelések felszámolását az oktatás minden szintjén és minden formájában”.

A HRW emellett arra is figyelmeztetett, hogy az iskolai testi fenyítés emberi jogokat is sért, az ENSZ gyermekjogi egyezménye, amelyet Afganisztán 1994-ben ratifikált, meghatározza a gyermekek oktatáshoz, biztonsághoz és erőszakkal szembeni védelemhez való jogát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet?
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Putyin túl korán örült - nem győzték le az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 20:04
A szerdai az orosz-ukrán háború 728. napja volt. Hírösszefoglalónk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG