4p
Szaúd-Arábia több tízmillió dolláros támogatást ajánlott a líbiai Halifa Haftar tábornoknak, aki ezt el is fogadta, még mielőtt a napokban hadjáratot indított Tripoli ellen.

Az ajánlatot a rijádi kormány Haftar Szaúd-arábiai látogatásakor tette, amelyre a hadúr április 4-én megindított tripoli hadjárata előtt, március utolsó napjaiban került sor, írta a The Wall Street Journal című lap a szaúdi kormány meg nem nevezett tanácsadóira hivatkozva pénteken.

Mással is tárgyal

Haftar azokban a napokban nemcsak Szaúd-Arábiával egyeztetett, hanem egy sor más ország képviselőjével is találkozott. A The Wall Street Journal szerint ugyanis az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt az ENSZ támogatását élvező tripoli egységkormány elengedhetetlen tárgyalópartnereként tekint a tábornokra, mivel Líbia keleti vidékeinek nagy részét ellenőrzése alatt tartja.

Orosz szál

A lap információi szerint miközben az Egyesült Államok és az Európai Unió arra szólította fel Haftart, hogy hagyjon fel a katonai hadműveletekkel, más hatalmak pénzzel, fegyverekkel és más módon támogatták őt. Cikkében a The Wall Street Journal - emlékeztetve arra, hogy Líbia olajban gazdag ország - amerikai tisztségviselőkre hivatkozva Oroszországot említette meg, mint amely fegyvereket szállít és katonai tanácsadókat biztosít Haftarnak, bár Moszkva ezt tagadja. A lap - egy ENSZ-jelentésre hivatkozva - az Egyesült Arab Emírségeket és Egyiptomot is a támogatók soraiban említette. Az Egyesült Arab Emírségek elismerte, Egyiptom viszont tagadta az információt.

A király és a trónörökös is támogatja

Külföldi kapcsolatai megerősítették Haftar helyzetét - írta a lap, és megszólaltatta Jonathan Winert, aki az Obama-adminisztráció idején a külügyminisztérium líbiai különmegbízottja volt. Winer szerint a Haftart támogatók azt hitték, hogy a hadúr beleegyezik a Tripolival folytatandó diplomáciai tárgyalásokba, Haftar viszont a hatalma megerősítését tartotta szem előtt.

A The Wall Street Journal információi szerint Haftar elfogadta a szaúdi anyagi segítséget. A pénzt törzsi vezetők lojalitásának megvásárlására, harcosok toborzására és megfizetésére, valamint más katonai célokra szánta Rijád. "Egészen nagylelkűek voltunk" - fogalmazott a lapnak az egyik, neve elhallgatását kérő szaúdi kormánytanácsadó. Rijádban Haftart fogadta Szalmán király és Mohamed bin Szalmán trónörökös, valamint találkozott a szaúdi belügyminiszterrel és a hírszerzés vezetőjével is.

Stabilitás iránti vágy

Sem a szaúdi kormány, sem Halífa Haftar szóvivője nem válaszolt a lap megkeresésére. Később azonban a szaúdi külügyminisztérium a Twitteren azt közölte: "Szalmán király kifejezte óhaját Líbia biztonsága és stabilitása iránt".

A líbiai konfliktusban az Egyesült Államok a tripoli egységkormányt - vagyis Haftar riválisait - támogatja. A Tripoli ellen intézett támadássorozat előtt az amerikai kormányzat tisztségviselői felvették a kapcsolatot Halífa Haftarral, és kifejtették, hogy Washington azt szeretné, ha a tábornok szerepet vállalna Líbia jövőjének alakításában. Az amerikaiak ugyanakkor politikai rendezést sürgetnek.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó a Tripoli ellen megindított támadás előtti napon telefonon egyeztetett Haftarral, arra sürgetve őt, hogy mégse indítson támadást. A támadás után pedig Mike Pompeo külügyminiszter nyilvánosan szólította fel Haftart az offenzíva leállítására. "A líbiai konfliktusnak nincs katonai megoldása" - fogalmazott vasárnap Pompeo. A rákövetkező napon Washington bejelentette, hogy kivonta kis létszámú kontingensét az országból.

Líbiában 8 éve, Kadhafi tábornok 42 éves rémuralmának megdöntése óta káosz és polgárháború uralkodik, így egyre inkább megnövekszik a stabilitás iránti igény. Ezt Haftar erősen kézzel valószínűleg biztosítani tudná, jó esetben anélkül, hogy az egykori Kadhafi módszereihez nyúlna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG