<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az eurózóna kilátásait rontja egyrészt a hosszasan elhúzódó defláció, másrészt a Grexit kockázata is.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő szerint a szuverén adósminőség tavaly stabilizálódott az euróövezetben. Ezt jelzi, hogy a Moody's besorolási listáján a 19 euróövezeti gazdaság közül 15 stabil kilátású adósosztályzattal szerepel.

Spanyolország és Litvánia államadós-besorolásaira a cég felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben, Franciaország osztályzati kilátása ugyanakkor negatív, Görögország mélyen spekulatív, "Caa1" besorolását pedig a Moody's leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alatt tartja.

Szerény adat

A ház 2015-re 1,1 százalékos, jövőre 1,3 százalékos növekedést vár az euróövezetben, megjegyezve, hogy ezekkel az ütemekkel a valutaunió továbbra is a "szerény növekedéssel" jellemzett térségek közé tartozik.

Kathrin Muehlbronner, a Moody's alelnöke és vezető adósminőségi elemzője, a cég új előrejelzését készítő stáb vezetője hangsúlyozta, hogy a hitelminősítő várakozása szerint az euróövezeti gazdaságok zöme az idei évet deflációban tölti, és ezekben az országokban csak 2016-ban tér vissza a pozitív infláció.

Súlyos teher

A Moody's alelnöke szerint a nagyon alacsony infláció és a gyenge nominális gazdasági növekedés közepette - főleg, ha ez a környezet hosszú ideig fennmarad - még nehezebb lesz az adósságteher csökkentése a súlyosan eladósodott eurógazdaságokban, sőt a közadósság-ráták folyamatosan tovább emelkednének a legtöbb euróövezeti gazdaságban, és még 2018-ban sem lenne nyoma stabilizációnak, még kevésbé e folyamat visszafordulásának.

Egy másik forgatókönyv

A cég által kidolgozott alternatív, kedvezőtlen forgatókönyvben az átlagos egész évi euróövezeti infláció 2015-ben és 2016-ban is mínusz 1 százalék lenne, és a valutauniós növekedést az alapeseti előrejelzéshez képest 0,5 százalékpontos negatív sokk érné.

A Moody's modellszámításai szerint ebben a helyzetben Olaszország GDP-arányos államadósság-rátája 2018-ban az alapesetben várt, 130 százalékot épphogy meghaladó szint helyett elérné a 140 százalékot, Franciaország és Spanyolország adósságrátái pedig a jelenleg valószínűsített, valamivel 100 százalék alatti érték helyett 110 százalék felé tartanának.

Ha mennek a görögök

A Moody's a másik fő kockázattal, a Grexittel kapcsolatban hangsúlyozza, jóllehet a görög kormány és a hivatalos euróövezeti hitelezők közötti konfrontációnak - a többi eurógazdaság megerősödött adósminőségi alapmutatói és a pénzügyi szektorok görögországi kitettségeinek jelentős csökkenése miatt - egyelőre nincsenek járványos terjedési hatásai, ha azonban Görögország elhagyja az euróövezetet, vagy ha egy ilyen fejleménynek megugrik a kockázata, az súlyos következményekkel járna az egész euróövezetre.

Még ha a közvetlen pénzügyi hatás korlátozott maradna is, egy euróövezeti tagország távozása a kifejezetten felbonthatatlannak tervezett valutaunióból óhatatlanul kérdéseket vetne fel több más eurógazdaság távozásának lehetőségével kapcsolatban, és a piaci szereplők azt firtatnák, hogy az euróövezet további bomlását milyen jellegű nyomások idézhetnék elő - fogalmaznak keddi elemzésükben a Moody's londoni szakértői.

A cég szerint e forgatókönyv megvalósulása esetén ismét az európeriféria gazdaságai lennének a legsebezhetőbbek a finanszírozási piacok irányából kiinduló járványtól. A Moody's szerint a legnagyobb euróövezeti hitelfelvevők közül különösen Olaszország és Spanyolország lenne kitéve e járványhatásnak.

Ráadásul a politikai kockázat sem korlátozódna Görögországra. A kormányzás próbájának még ki nem tett, új pártok felemelkedése azt jelzi, hogy az eurógazdaságok egyre inkább belefáradnak a kiigazításba, és e pártok térnyerése visszaveti a kormányok hajlandóságát szerkezeti reformok és a további államháztartási kiigazítás végrehajtására - áll a Moody's elemzésében.

Ha ragadós lenne a példa

 

Londonban kiraknák a görögöket az unióból?

A cég szerint, ha Görögország után más euróövezeti országokban is olyan pártok aratnának választási győzelmet, amelyek elvetik az euróövezeti válságkezelés kulcselemeit, az ismét felvetné azt az alapvető horderejű, megválaszolatlan kérdést, hogy az euróövezeti tagállamok a monetáris unió mellett készen állnak-e a költségvetési unió megteremtésére is.

Mit látnak mások?

A Grexit lehetőségét más nagy londoni házak is egyre nagyobb kockázatnak tartják. A Capital Economics erről összeállított legújabb helyzetértékelése szerint most már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége Görögország távozásának az euróövezetből.

A ház szerint a görög eurótagság megszűnésének ideje egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy Görögország jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzete fenntarthatatlan.

A Capital Economics elemzői szerint a távozást követő kezdeti piaci felfordulás után azonban Görögországnak "sokkal jobb dolga lenne" az euróövezeten kívül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG